​Junts perd la majoria absoluta i albira un escenari «complex» a Vic

Els resultats de la nit electoral deixen un consistori més plural que mai amb set formacions polítiques diferents així com el retorn de Josep Anglada

Albert Castells, alcaldable de Junts per Catalunya a Vic, celebrant la victòria d'aquest 28-M.
Albert Castells, alcaldable de Junts per Catalunya a Vic, celebrant la victòria d'aquest 28-M. | Irene Giménez
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 18:32h

Junts perd la majoria absoluta aconseguida el 2019, però guanya les eleccions a Vic. I ho fa amb vuit regidors -tres menys que els anteriors comicis-. ERC no ha pogut revalidar els cinc regidors d'aquest mandat i entrarà amb tres representants municipals. Qui tampoc surt reforçat d'aquest 28-M és la CUP. Malgrat situar-se com a tercerca, els cupaires perden un regidor i aquest mandat l'afrontaran amb tres.

Les primeres reaccions

Pocs minuts després que l'escrutini arribes al 100% Albert Castells confirmava que ja havia parlat amb els principals grups polítics que han entrat a l'Ajuntament i admetia que l'escenari al consistori "és complex". "La ciutadania ha volgut un govern de coalició" reflexionava el cap de llista de Junts insistint que escoltaran"totes les forces polítiques demòcrates per contrastar programes". Castells també ha parlat de la baixa participació en aquestes eleccions municipals –a Vic ha estat del 50,15% amb 13.836 vots- subratllant que "com a demòcrates ens preocupa".

Per la seva banda, Maria Balasch, ha volgut fer una lectura dels resultats també en clau de participació: "Tots els partits polítics ens ho hem de plantejar". La republicana destaca que queda "un ple molt divers", també amb l'entrada de noves formacions, i encara l'escenari postelectoral amb força: "Hi ha moltes possibilitats, tenim 17 dies per parlar i compartir amb els partits demòcrates de la ciutat". ERC Vic no descarta "res" i vol exercir el paper "de segona força més votada".

La CUP Vic llegeixes els resultats amb preocupació "perquè ha tornat a entrar el feixisme a l'Ajuntament" -Som Identitaris (SOMI), formació liderada per Josep Anglada, onté dos regidors- i Carla Dinarès remarca que parlaran amb la resta de forces amb representació a l'ens "per establir un cordó sanitari"al consistori "per neutralitzar els discursos" de l'extrema dreta. La cupaire s'ha mostrat agraïda a tothom que els ha donat suport –han obtingut 1.727 vots que es tradueixen en tres regidors- però "no són els resultats que ens agradarien". Pel que fa als pactes postelectorals, la formació s'ho mira "des de la banqueta" perquè, diuen, no apuntalaran "cap majoria convergent ni farem de crossa a ningú" i es postulen per continuar fent "oposició activa". Pel que fa a la baixa participació d'aquest 28-M, Dinarès creu que els partits han de fer autocrítica.
 

Un consistori plural

El PSC ha aconseguit dos regidors –el 2019 en va ser un- i pot ser clau en l'escenari d'aliances. Miquel Ylla, qui entomava el repte de liderar la formació aquest 28-M, sempre s'ha mostrat obert als pactes amb la voluntat de "sumar". Per la seva banda, Ara Vic-Pacte Local -sota el paraigua del PDeCat-, la nova formació liderada per Xavier Farrés, és una de les vencedores de la nit electoral obtenint dos representants municipals pels pròxims quatre anys. Vic En Comú Podem, amb Arnau Martí al capdavant de l'aposta dels comuns, torna al consistori vigatà quatre anys després amb la intenció de retornar "la veu d'esquerres i progressista" a l'ens.
 

El retorn de Josep Anglada

La nit electoral encara guardava una última sorpresa: el retorn a l'Ajuntament de Vic de Josep Anglada amb la formació d'extrema dreta SOMI. A les eleccions del 2019, Anglada no es va poder presentar als comicis perquè una sentència de l'Audiència de Barcelona el deixava fora, i aquest 28-M irromp amb força assolint dos regidors.