Qui són i què proposen els alcaldables de Vic: les entrevistes als candidats

Osona.com han conversat amb Albert Castells, Maria Balasch, Carla Dinarès, Miquel Ylla, Xavier Farrés, Arnau Martí i Pau Ferran per conèixer a fons els projectes de ciutat de les formacions pel 28-M

Els set candidats entrevistats per Osona.com: Pau Ferran, Miquel Ylla, Carla Dinarès, Albert Castells, Maria Balasch, Arnau Martí i Xavier Farrés.
Els set candidats entrevistats per Osona.com: Pau Ferran, Miquel Ylla, Carla Dinarès, Albert Castells, Maria Balasch, Arnau Martí i Xavier Farrés. | Osona.com
26 de maig del 2023
Actualitzat a les 18:40h

Aquest diumenge els vigatans i vigatanes votaran el nou alcalde o alcaldessa pels pròxims quatre anys. La ciutat acomiada a Anna Erra, qui ha liderat l'Ajuntament de Vic durant vuit anys -els últims quatre amb majoria absoluta- i s'inicia una nova etapa escollint un nou representant municipal. Des d'Osona.com hem fet un seguiment de les últimes setmanes a la capital d'Osona entrevistant a set dels nou alcaldables que es presenten als comicis del 28-M per conèixer els projectes i les propostes dels diferents partits. Pots recuperar-les a continuació.

 

Albert Castells és l'alcaldable de Junts per Vic

El candidat agafa el relleu a Anna Erra al capdavant de la formació. L'actual regidor de Manteniment i Serveis, Medi Ambient i Món Rural al consistori vigatà aposta per continuar desplegant el projecte iniciat per l'alcaldessa i remarca que aquest 28-M està en joc dos models de ciutat: el que ell mateix representa o un govern liderat per "ERC i CUP i que defensa la integració de la gestió directa de tots els serveis".

 

Maria Balasch és la candidata d'ERC Vic

Aquest 28-M, Balasch es pot convertir en la primera alcaldessa republicana de la ciutat. Ho encara amb l'objectiu de fer"avançar" a la capital d'Osona i liderant un projecte on les polítiques d'habitatge, la mobilitat, la seguretat i el civisme o el medi ambient en són eixos vertebradors. La urgència del Mercat Municipal o un tercer Centre d'Atenció Primària també són prioritats pels republicans.

 

Carla Dinarès encapçala la llista col·lectiva de la CUP Vic

L'actual regidora cupaire entoma el repte de liderar el projecte de la formació a la capital d'Osona, una candidatura que es defineix com "l'alternativa rupturista" per impulsar un canvi de guió a la política municipal vigatana. Abordar la seguretat des de la comunitat, la promoció pública d'habitatge, l'enfortiment de la cohesió social, la municipalització dels serveis o la mobilitat sostenible són algunes de les línies mestres del projecte cupaire.

 

Miquel Ylla lidera la proposta del PSC a Vic

L'alcaldable socialista, també secretari d'organització a Vic, considera que el PSC arriba al 28-M en bona forma, i ho fa amb un projecte que pivota al voltant del concepte de "ciutat educadora" i amb propostes per donar un tomb a la capital d'Osona. Per a Miquel Ylla és nou el fet de liderar una candidatura política i reivindica la condició de "partit frontissa" de la formació que representa.

 

Xavier Farrés és l'alcaldable d'Ara Vic-Pacte Local

La política municipal no és una novetat per a Xavier Farrés, qui havia estat regidor a l'Ajuntament de Vic de la mà de Josep Maria Vila d'Abadal (CiU). Aquest 28-M vol irrompre al consistori altra vegada, i per fer-ho, presenta un projecte per "reconduir" la ciutat: una nova estratègia en mobilitat, la reobertura del Portalet o cinc nous equipaments són algunes de les propostes de la formació.

 

Arnau Martí és el candidat de Vic En Comú Podem

L'alcaldable dels comuns a la capital d'Osona ho té clar: el consistori vigatà ha de retrobar-se "amb la veu progressista i d'esquerres". Martí és un vell conegut de la política municipal de Vic: entrava de regidor el 2015 amb Vic per a Tots i encapçalava candidatura el 2019 -els comuns no van obtenir representació al feu vigatà per pocs vots-. Aquest 2023 entoma de nou el repte i ho fa amb un programa que fa bandera de les polítiques socials i amb la intenció d'abordar carpetes com l'habitatge, la seguretat o la mobilitat.

 

Pau Ferran és l'aposta del Partit Popular a Vic

Seguretat, ocupacions il·legals d'habitatges, mobilitat o polítiques econòmiques són els eixos principals del programa electoral del PP a la capital d'Osona, un projecte liderat per Pau Ferran que, a pesar de la seva joventut i de no ser vigatà de naixement, es posiciona com a alcalde d'un feu que es resisteix a la formació que representa, a on no obtenen representació des del 2003. Ser "influents i decisius" és l'objectiu dels populars aquest 28-M.