1 de 10

Sau, l'únic embassament que guanya reserves gràcies a les pluges

El pantà osonenc supera el 10%, quatre punts i mig més que a inicis d'abril

L'embassament de Sau ha recuperat reserves i està per sobre del 10% | Emili Vilamala
per Arnau Urgell i Vidal, Barcelona | 15 de maig de 2023 a les 12:20 |

Les pluges van reaparèixer a Catalunya a finals d'abril. Des d'aleshores, quasi cada dia ha plogut poc o molt, especialment al nord-est, però arribant a la pràctica totalitat de les comarques. Tanmateix, les precipitacions no estan permetent guanyar reserves als embassaments. De fet, només ha servit per frenar-ne el buidatge i estabilitzar-ne el volum cap al 25,3% de la seva capacitat.

Les pluges tampoc alteren els plans de l'Agència Catalana de l'Aigua: “Calen episodis més generals, de major durada i extensió”, expliquen a Nació. Tot i celebrar que s'hagi trencat la tendència decreixent es manté l'horitzó del setembre per tal que l'àmbit Ter-Llobregat entri en emergència.

 

Sau supera el 10%

L'únic embassament que clarament ha guanyat reserves en les darreres tres setmanes és Sau. Aquest dilluns ha superat el llindar del 10%, després que inicis d'abril assolís el seu mínim del segle XXI amb un 6,5%.
 

Evolució % volum envasat a Sau (Ter)Aquest creixement s'explica per dos factors. En primer lloc, per l'aturada del transvasament d'aigua cap a Susqueda i la fi de l'operatiu per retirar peixos. Però sobretot per les pluges que aquests dies s'han centrat tant a la capçalera del Ter i el Freser, al Ripollès, com a la zona de les Guilleries.
 

Evolució % volum envasat a Susqueda (Ter)Aquest cap de setmana, per exemple, el cabal d'entrada a Sau (entre 8 i 12 m3/s) pràcticament duplicava el de sortida (i quasi triplicava el de sortida de Susqueda), fet que suposa que el sistema Ter estigui guanyant reserves. De fet, en el cas de Susqueda s'ha aconseguit frenar la caiguda: havia arribat al 41% gràcies al transvasament des de Sau, però ara havia baixat fins al 37%.

 

La Baells s'estabilitza al 25%

La regió metropolitana de Barcelona s'abasteix tant dels rius Ter com del Llobregat. En aquest àmbit, les pluges de les darreres setmanes han permès frenar la caiguda de reserves de l'embassament de la Baells. Actualment, està al 25,45% del seu volum, amb cabals d'entrada molt similars als de sortida.
 

Evolució % volum envasat a la Baells (Llobregat)El Cardener, per la seva banda, és afluent del Llobregat. Els seus dos embassaments, al Solsonès, no s'han vist tan afavorits per les pluges i això ha provocat que continuïn perdent reserves. La Llosa del Cavall ja frega el 22% mentre que Sant Ponç, que està vivint un descens molt pronunciat, ja ha baixat del 29%.
 

​Evolució % volum envasat a la Llosa del Cavall (Cardener) 

El maig continuarà inestable

Les previsions a mitjà termini indiquen que el maig continuarà sent inestable. Tot i això, aquesta setmana començarà amb calma meteorològica i les precipitacions –amb cota de neu que podrà baixar fins als 1.600 metres- es concentrarà a la cara nord del Pirineu i zones d'influència. De fet, el cap de setmana ha estat marcat per unes temperatures més baixes de les habituals que han tornat a enfarinar el Pirineu.

 

Participació