​Juli Fernàndez, conseller de Territori: «Vuit de cada deu dies hi ha alguna incidència a Rodalies»

En una visita a Vic aquest dimecres reclamava a l'Estat que executi les inversions previstes per millorar la xarxa ferroviària catalana i lamenta que la "normalitat de la línia és el que va passar ahir a l'R3, a Manlleu"

El conseller de Territori Juli Fernàndez a l'estació de tren de Vic, aquest dimecres.
El conseller de Territori Juli Fernàndez a l'estació de tren de Vic, aquest dimecres. | L. Casademont / ACN
10 de maig del 2023
Actualitzat el 11 de maig a les 17:00h
Amb un comboi de l'R3 i amb 15 minuts de demora. D'aquesta manera arribava, aquest dimecres al migdia, el conseller de Territori Juli Fernàndez a la ciutat de Vic, un trajecte que ha fet amb tren des de Barcelona, i per una línia que presenta incidències diàries. Una visita programada a l'agenda del conseller "des de fa mesos" -qui insisteix que no és un acte de campanya- i que ha coincidit amb l'incendi d'una catenària a l'estació de Manlleu aquest dimarts al vespre deixant inoperativa durant hores la via en aquest tram.

Fernàndez ha estat rebut només baixar del vagó en el qual viatjava per Maria Balasch, candidata a l'alcaldia d'ERC a l'Ajuntament de Vic, els regidors republicans Josep Lluís Garcia i Viqui Terricabras, i el president del Consell Comarcal d'Osona, Joan Carles Rodríguez.

"El sistema de Rodalies a Catalunya no funciona, és la principal peça del transport públic del país, la que té més capacitat de moure gent cada i la que podria garantir una mobilitat en transport públic d'una manera fiable" explica el conseller, afegint que "vuit de cada deu dies hi ha alguna incidència a Rodalies". Fernández lamenta que la "normalitat" de la línia "és el que va passar ahir a l'R3 a Manlleu o el que vivim des de fa gairebé 10 diu a l'R2 Sud o a l'R4" emplaçant el govern de l'Estat a "executar les partides per millorar la infraestructura". En aquest sentit, el conseller remarca que "les excuses no ens serveixen" i insisteix que la prioritat és "ser part de la solució assolint les responsabilitats de gestió i inversió de la infraestructura".

Per la seva banda, la candidata republicana a l'alcaldia de Vic, Maria Balasch, assegura que l'R3 "és una línia deficitària", denuncia "el maltractament sistemàtic als ciutadans dels municipis" per on passa i lamenta que a Manlleu "podrien haver-hi hagut ferits". Balasch assegura que des de Vic, "totes les administracions" han unit forces amb l'Oficina Tècnica de l'R3, a través de la qual s'ha elaborat una proposta ferroviària pel desdoblament de Rodalies 3. Un document "entregat al Ministeri de Territori" sense que aquest, diuen, hagi fet res: "Si l'estat no sap gestionar el servei que ens ho traspassi i ens donin els fons econòmics per fer-ho", apuntava la republicana.

El president de la Generalitat Pere Aragonès, que aquest dimecres es trobava a Lluçà per a la signatura de la Llei de creació de la nova comarca del Lluçanès, ha demanat responsabilitats al Ministeri de Transports pels fets ocorreguts a Manlleu: "Això no pot continuar així. No pot ser que cada dia tinguem una incidència, necessitem protegir els viatgers", ha subratllat, i també ha lamentat que l'Estat acusi els altres dels problemes de la xarxa de Rodalies.
 

"Ens sentim desemparats"

L'Ajuntament de Manlleu ha emès aquest dimecres un comunicat en referència a l'incendi de la catenària de l'estació de tren del municipi, a través del qual el consistori demana a Renfe i Adif les "explicacions pertinents" a uns fets que "no són aïllats". L'escrit també denuncia la "falta d'inversió" a les infraestructures ferroviàries així com la manca de manteniment de l'estació de tren de Manlleu i reivindica un servei de tren "digne" pel municipi osonenc -amb una població de 20.000 habitants- i a "tota la línia R3".

"Ens sentim desemparats, volem apostar pel tren, però ningú ve ni ens dona un cop de mà", afirma en declaracions a l'ACN el regidor de Seguretat, Arnau Rovira, que també lamenta l'estat en què es troba l'estació.

En aquesta última incidència, se'ls ha afegit vandalisme. Segons ha explicat el regidor, una patrulla de la Policia Local va enxampar sis persones fent grafits als trens que havien quedat aturats a les vies arran de l'incident. Va passar a la matinada i un d'ells va poder escapar mentre que els altres van ser identificats. Havien vingut en cotxe des de Cerdanyola i Granollers i anaven ben equipats amb material, que va ser comissat per la policia.

Per l'alcalde del municipi, Àlex Garrido, el que va passar ahir va ser l'enèsima incidència a pesar que, afortunadament, no hi va haver ferits. Demanaran explicacions a Adif i Renfe per conèixer exactament les causes i exigir responsabilitats si ho creuen convenient. En aquest sentit, Garrido reclama amb urgència que s'inverteixin els diners necessaris per revertir aquesta situació, i admet que des del món local els és molt difícil gestionar situacions com aquestes perquè sovint "Renfe i Rodalies es passen la pilota entre ells". Fa uns mesos també es van queixar per la falta de neteja a les instal·lacions de l'estació i, segons diu, els va costar molt trobar un interlocutor.
Arxivat a