Aires de comiat a l'últim ple del mandat a Vic

L'alcaldessa Anna Erra i set regidors fan un pas al costat a partir del 28-M després d'un mandat marcat per la pandèmia i la majoria absoluta de Junts al consistori vigatà

Els representants municipals de Vic durant l'últim ple de mandat.
Els representants municipals de Vic durant l'últim ple de mandat. | Twitter @AlcaldessaVic
11 de maig del 2023
Actualitzat el 22 de maig a les 14:15h
Quan falten menys de vint dies per a les eleccions municipals del 28 de maig, i en la setmana d'inici de campanya electoral, l'Ajuntament de Vic ha celebrat l'últim ple ordinari del mandat 2019-2023. Una sessió marcada, entre altres, per la discussió sobre la municipalització dels serveis –una picabaralla habitual en la dinàmica plenària al consistori vigatà-, l'aprovació de batejar un carrer amb el nom de Neus Català -ampliant així el nomenclàtor de la ciutat en clau feminista-, per donar llum verda al nou conveni pels busos urbans o pel vistiplau, inicial, per construir un carril bici entre la plaça Mil·lenari, el carrer Sagrada Família i l'avinguda Olímpia.

Una Sala de Plens que es quedava petita i que concentrava familiars, amics i companyes de les diferents formacions polítiques per acomiadar a l'alcaldessa de la ciutat, Anna Erra, després de vuit anys liderant l'Ajuntament, els últims quatre amb majoria absoluta, i també als set representants municipals que a partir del 28-M no repetiran. Es tracta de Carme Tena (regidora no-adscrita), Roger Cumeras (Capgirem Vic), Núria Vergés (Junts), Titi Roca (Junts), Josep-Ramon Soldevila (Junts), Fabiana Palmero (Junts) i Josep Arimany (Junts).

A l'espera dels resultats i les sorpreses que pot deixar la nit electoral del 28 de maig, l'Ajuntament de Vic inicia una etapa de transició i de canvi en els lideratges dels partits. I així es palpava a ambient en els minuts finals d'una sessió plenària marcada pels adeus dels qui no continuen.

 

Anna Erra. Líder

El 13 de juny del 2015, Anna Erra era nomenada alcaldessa de Vic, la primera dona a liderar el consistori vigatà. Però la trajectòria en política municipal de la també diputada de Junts al Parlament de Catalunya no començava aquí sinó que es remunta al mandat 2007-2011 amb Josep Maria d'Abadal com a mentor, en el que Erra assumia la regidoria d'Educació, entre altres carpetes. Vuit anys després es convertia en alcaldessa i, el 2019, revalidava la vara amb majoria absoluta: "Pocs regals et pot donar la vida com el de representar els teus veïns i veïnes a la ciutat que t'estimes, et coneixes i que t'ha vist créixer".

"Em pronosticaven un mandat ple de turbulències, i encara som aquí" recordava l'alcaldessa, que deixarà el càrrec el 28-M, destacant que la legislatura 2015-2019 va ser "complicada" perquè "vaig descobrir les males praxis polítiques, veure com la gent s'uneix amb l'únic objectiu de destruir la persona". Agraïa el suport dels seus i de la resta de partits del consistori, reivindicava l'1 d'octubre del 2017 i posava en valor els "més de 7.500 vots" a les eleccions municipals del 2019, un últim mandat protagonitzat per la pandèmia i amb l'objectiu "d'acabar els projectes que havíem iniciat quatre anys enrere".

Final ple d'agraïments al primer tinent d'alcalde Josep Arimany, als equips de govern que l'any acompanyat i a la resta dels regidors de l'oposició, als treballadors de "la casa", a la família i a la ciutadania: "M'he sentit estimada i espero haver correspost a la confiança que van dipositar en mi i el meu equip".

 

​Josep Arimany. Vigatà

"Alguns finalitzem un cicle, en el meu cas, dotze anys a l'Ajuntament i 150 plens, he estat regidor amb molt d'orgull, com ho havia estat el meu avi després de la Guerra Civil, i també el meu pare". Josep Arimany (Junts) s'acomiadava del consistori recalcant que "com a vigatà vull continuar, des de la societat civil, col·laborant amb l'equip de Govern i amb la ciutat" i amb un discurs marcat per les paraules dirigides a Anna Erra, amb qui el 2015 es va disputar l'espai polític i l'encapçalament de la candidatura formant, finalment, un tàndem que no tothom tenia clar que funcionés: "Amb Anna Erra hi he tingut una complicitat importantíssima quan la gent pensava que hi hauria tensió entre nosaltres".

Agraïments a tot el personal, a l'equip de govern i també a l'oposició pel seu suport en moments "complicats" com en "l'atac d'un grup feixista" al regidor i en destacava la "bona sintonia" al llarg dels mandats tot i les "discrepàncies" ideològiques. Un record també a la Guàrdia Urbana de Vic i a l'equip de Creacció.

Arimany feia gala de "l'orgull vigatà, de ser de Vic, de la capital d'Osona i també de la capital de la Catalunya interior" subratllant-ne el lideratge de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya, i en especial, a la Facultat de Medicina de la qual, aquest juny, se'n graduarà la primera promoció de metges.
 

Fabiana Palmero. Serena

"Han estat vuit anys intensos de servei a la ciutat de Vic", admetia Fabiana Palmero (Junts), regidora d'Urbanisme durant les dues últimes legislatures d'Anna Erra al capdavant del consistori vigatà. "Quan em va trucar l'alcaldessa vaig pensar que era una gran oportunitat per treballar per a la ciutat que m'havia acollit", explicava.

Palmero s'iniciava a la política municipal el 2015 amb l'objectiu de "millorar la vida de la gent", tot i que, admetia, amb un punt de vertigen inicial. A priori, la regidora arribava a l'Ajuntament amb un POUM configurat, encara que ben aviat el Pla Urbanístic cauria i començaria una etapa per redirigir l'estratègia, un document aprovat, definitivament, el 2019: "El POUM que s'està desplegant és com un nou fill que va tardar molt a dissenyar-se, que va esdevenir pioner, amb l'objectiu que millores la qualitat de vida de la ciutadania", explicava la regidora d'Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de Vic, aprofitant la intervenció per agrair a l'equip de govern la confiança, al personal i tècnics de l'Ajuntament la seva implicació, a l'oposició en bloc, a la ciutadania i a la família.
 

Titi Roca. Amic

"Alcaldessa, ha arribat el dia. Vaig entrar amb tu i em toca marxar-hi. Ha sigut un plaer dedicar vuit anys de la meva vida a la millor ciutat del món, a la meva ciutat de Vic". A Titi Roca (Junts) no li van fer falta presentacions quan el 2015 va entrar a formar part de l'equip de govern de Junts a Vic, i és que a les seves cames s'hi sumava una llarga i exitosa carrera professional en el món de l'hoquei, al Club Patí Vic, i que va portar tants d'èxits i orgull esportiu a la ciutat.

Vuit anys després d'aterrar a la política municipal i d'haver liderat regidories com Habitatge, Joves, Esports, Fires i Mercats diu adeu remarcant que "és un goig ser regidor de la teva ciutat" i donant les gràcies a les persones que fan possible l'engranatge de l'Ajuntament, a la resta de partits polítics amb qui ha compartit els mandats 2015-2019 i 2019-2023 i a Anna Erra remarcant que "ens has fet sentir sempre importants, ens has deixat fer i sempre has confiat en nosaltres, Vic perd amb la teva marxa".

 

Josep-Ramon Soldevila. Emocionat

"Sóc conscient que no sempre hem pogut solucionar tots els problemes i necessitats de la ciutadania, i per això, també demano disculpes, ben sinceres". Josep-Ramon Soldevila (Junts) s'acomiadava, emocionat, del consistori vigatà després de vuit anys com a representant municipal. En la mateixa tònica, un discurs pel d'agraïments a l'equip de Govern, als tècnics i col·laboradors de la institució amb especial menció als de les regidories que ha liderat des de la seva entrada el 2015 -Medi Ambient i Món Rural, Ciutadania, Participació i Cooperació, Barris i Protecció Civil-, a l'alcaldessa Anna Erra i a tots els familiars i amics.
 

Núria Vergés. Agraïda

"Ha estat un honor poder treballar per millorar la qualitat de vida de la gent". Amb aquestes paraules s'acomiadava Núria Vergés (Junts), actual regidora de Salut Pública i Igualtat, i amb especial agraïment a l'alcaldessa Anna Erra per haver-li brindat l'oportunitat de formar part del seu equip i per ser "inspiració durant aquests anys", a l'equip de govern "que m'ha donat un incalculable creixement personal i professional", al personal de la casa i a tota la ciutadania que va fer confiança en el projecte de la formació. Amb tot, Vergés no es desvincula de la política municipal i és la número 16 de la llista pel 28-M liderada per l'alcaldable de Junts per Vic Alberts Castells.
 

Roger Cumeras. Conciliador

"Sempre podré dir que sóc el primer regidor de la història d'aquest Ajuntament a prendre posició del càrrec de forma telemàtica". Roger Cumeras (Capgirem Vic) entrava al consistori vigatà el 5 d'octubre del 2020, en plena pandèmia de la Covid i seguint les dinàmiques en els relleus en els càrrecs de la formació cupaire a Vic. Cumeras es mostrava satisfet del seu pas pel consistori i explicava que la conciliació familiar és un dels motius pels quals deixa la política municipal: "La gestió d'una ciutat comporta molta dedicació, i en els pròxims anys no ho podria aportar", explica.

El regidor de Capgirem Vic, que tancarà simbòlicament la llista de la formació juntament amb els exregidors cupaires Sara Blázquez i Joan Coma, remarcava que Vic "necessita canvis de color polític, alternances en els governs" i esdevenir una ciutat "més inclusiva, igualitària, plural, feminista, sostenible i oberta". També va repartir agraïments entre els 2.748 ciutadans que van dipositar el vot a Capgirem el 2019, a l'Assemblea de la CUP Vic, al personal de l'Ajuntament amb especial menció a les regidories d'Esports i Economia, als regidors i regidores dels diferents grups polítics que del consistori, i amb missatge final per l'equip de govern: "Hem discrepat força vegades però sempre des del respecte i amb esperit constructiu".

 

Carme Tena. Estimada

"Avui és un dia trist, hauria volgut tenir l'oportunitat de continuar amb el que vaig creure quan em vaig presentar a les eleccions del 2019: un projecte socialista per a la ciutat de Vic i també pel partit". Així iniciava Carme Tena (regidora no adscrita) el seu discurs de comiat del consistori vigatà, un parlament en el qual recordava que a les eleccions passades "ningú hi volia posar el nom ni la cara i jo ho vaig fer" en referència al PSC, el partit que Tena representava a Vic fins al passat novembre, quan en sessió plenària anunciava que estripava el carnet pel seu desacord amb la formació socialista en el procés d'elecció del candidat a l'alcaldia de la ciutat pel 28-M.

Tena ha acabat la legislatura com a regidora no adscrita, un mandat "complex" marcat per la pandèmia i també per la majoria absoluta de Junts. La regidora, emocionada, dirigia unes paraules d'agraïment a tot el personal de la casa i remarcava que marxa "contenta per la feina feta".