Tractorada de la pagesia a Vic per denunciar la gestió de la sequera i «l'excés» de burocratització al sector

Unió de Pagesos ha convocat la mobilització per exigir al Govern ajuts urgents per fer front a la falta d'aigua i mostrar rebuig a l'aplicació imminent del nou Quadern integrat d'explotació per part de l'Estat

La tractorada d'Unió de Pagesos a Vic d'aquest dimarts 9 de maig.
La tractorada d'Unió de Pagesos a Vic d'aquest dimarts 9 de maig. | Adrià Costa Rifà
09 de maig del 2023
Actualitzat el 16 de maig a les 12:56h
Una vintena de tractors i vehicles i una setantena de pagesos s'han trobat, aquest dimarts 9 de maig, davant de la seu d'Unió de Pagesos a Vic per exigir al Govern ajuts urgents per fer front a la sequera i per mostrar el rebuig de la pagesia a la "càrrega burocràtica" que els demana l'Estat amb el nou Quadern integrat d'explotació (QIE).

Una tractorada emmarcada en una jornada de protestes a tot Catalunya i que a la capital d'Osona ha començat a moure's passades les onze del matí. La marxa lenta sortia de davant la xemeneia del Sucre i ha recorregut el centre de la ciutat passant pel Consell Comarcal d'Osona, el carrer Mossèn Gudiol, el carrer Verdaguer, la Rambla Hospital, el Passeig de la Generalitat i fins a arribar davant de les oficines de l'Agència Tributària, on esperaven, per donar suport a la mobilització, les àvies i avis de la plaça Major.

"Demanem ajuts directes per fer front a la sequera"

La situació de sequera que viu Catalunya està provocant que les explotacions del país hagin de triplicar els esforços per tirar endavant les plantacions de conreus i l'activitat ramadera. Falta aigua pels camps i aliment pel bestiar, i els pagesos exigeixen al Govern ajuts urgents per sortir-se'n. "Demanem ajuts directes per fer front a la sequera, sobretot per a la ramaderia extensiva i les vaqueries de llet", explica Oriol Rovira, representant del Mas Terracabres d'Oristà i coordinador comarcal d'Unió de Pagesos a Osona i el Lluçanès, que insta al Govern a fer "una gestió eficient i mesures adients per ajudar el sector".

El sindicat exigeix el desplegament de polítiques al voltant de la sequera per garantir la viabilitat de les explotacions. En aquest sentit, remarquen que "el Govern s'ha de posar les piles, ens ha d'ajudar perquè estem en un moment molt delicat" i mostren preocupació per com s'arriba als mesos de més calor: "S'espera un estiu molt dur, tenim els boscos secs i estem preocupats pels incendis que poden venir".

"Volen carregar-se la petita pagesia"

La concentració d'Unió de Pagesos a Vic també ha servit per protestar per l'augment de burocràcia al que es veu immers el sector arran de "la imposició" del nou Quadern integrat d'explotació (QIE) per part del Ministeri d'Agricultura de l'Estat. El sindicat denuncia que molts propietaris no tenen recursos suficients per complir la normativa, un conjunt de mesures amb les quals, diuen, "volen carregar-se la petita pagesia": "L'Estat ens vol imposar noves exigències burocràtiques a partir del setembre, unes mesures que Europa no ens demana. Per això diem prou, no ho podem assolir", remarquen.

Des d'Unió de pagesos proposen aplicar el nou QIE progressivament en funció de les dimensions de les empreses. En aquesta línia, la responsable de Medi Rural i Polítiques de Muntanya d'Unió de Pagesos, Raquel Serrat, explica que "és una bona opció perquè seguiria la classificació de les empreses en funció de les seves dimensions, i d'aquesta manera, fins a l'any 2028, la majoria d'explotacions familiars agràries i ramaderes de Catalunya tindríem un marge de temps suficient per adaptar-nos a la normativa".

Per mostrar el rebuig del col·lectiu a "l'excés" burocràtic, la tractorada ha acabat el recorregut al davant de l'Agència Tributària, a on s'ha fet la lectura del manifest i s'han escampat papers a l'entrada de les oficines en un acte simbòlic per visibilitzar el malestar del sector.
Arxivat a