​La Festa Verdaguer 2023 presenta una quarantena de propostes culturals i populars

Entre el 12 de maig i el 10 de juny hi haurà espectacles, conferències, jornades acadèmiques i rutes literàries a cavall de Folgueroles i la capital catalana

Representants de l'organització de la celebració i de l'Institut de Folgueroles durant la presentació de la festa 2023.
Representants de l'organització de la celebració i de l'Institut de Folgueroles durant la presentació de la festa 2023. | Osona.com
Osona.com
27 d'abril del 2023
Actualitzat a les 9:04h
La Festa Verdaguer, que se celebrarà del 12 de maig al 10 de juny, oferirà enguany una quarantena d'actes, una desena més que l'any passat. Els representants de les entitats organitzadores -Casa Museu Verdaguer, l'Ajuntament de Folgueroles, l'Associació Amics de Verdaguer i el Museu d'Història de Barcelona- han donat a conèixer aquest dimarts el programa i el cartell de la festa on la música, la veu i la paraula dita se situen al centre. Entre les novetats hi destaca un taller de filar llana al so de cançons i poemes de Verdaguer o la presentació del llibre Les Flors de Verdaguer, de Carme Barceló. Com ja és habitual, el festival literari d'arrel popular proposa espectacles, conferències, jornades acadèmiques i rutes literàries.

La festa començarà a Folgueroles amb el tercer Concurs de Corrandes d'alumnes de l'Institut Escola Mossèn Cinto, però que està obert a tota la ciutadania. Enguany la temàtica del concurs és l'amor.

L'acte inaugural serà divendres a la vila natal del poeta amb la presentació de la Cronologia de Jacint Verdaguer, el primer volum de la nova col·lecció Eines, de Verdaguer Edicions, amb la participació dels autors Àlvar Valls i Roser Carol. Per la presidenta de la Fundació Verdaguer, Jordina Boix, aquesta és una obra important per conèixer "la quotidianitat del poeta". S'hi explica on era i què feia cada dia de la seva vida del qual es tenen notícies, però també què en deia la premsa, quines cartes rebia i escrivia o quins actes es feien relacionats amb ell. Forma part d'un macroprojecte verdaguerià en el qual els autors treballen des de fa més de setze anys i que compren aquest volum i la Bibliografia general de Verdaguer que sortirà a la llum pròximament.

Durant tot el cap de setmana se succeiran el gruix d'actes de la festa i on es combinen propostes amb un fort arrelament popular -com la Festa de l'Arbre de Maig, els Ballets i danses tradicionals de Folgueroles o els actes d'homenatge al poeta davant del Pedró- i propostes culturals.

Un dels plats forts de la celebració d'enguany és el concert del 14 de maig que Maria del Mar Bonet farà a Folgueroles. Gairebé 20 anys després de la seva recordada actuació, Maria del Mar Bonet tornarà al poble natal del poeta per interpretar algunes de les peces del seu repertori més emblemàtic i els poemes musicats de Jacint Verdaguer del disc Amic Amat (Picat, 2004). L'acompanyarà el músic Borja Penalba en un concert de caràcter íntim i acústic.

En clau musical, també destaca la cinquena edició de l'audició comentada d'Arnau Tordera. El músic i compositor osonenc llegirà poemes i disseccionarà músiques per entendre com l'obra de Verdaguer es va actualitzant al llarg del temps a través de la música.
 

"Trepitjant Canigó"

Boix també ha destacat la inauguració el 19 de maig de l'exposició Trepitjant Canigó, una obra de Jaume Sala i Riera. La sala de plens de l'Ajuntament de Folgueroles acollirà la visió particular de Sala sobre l'obra de Verdaguer que ha fet a través de linografies i fotografies sobre paper i cartó i en què ha escollit els versos que més li inspiren de cada Cant. L'exposició es podrà veure fins a l'11 de juny.

Un nombre important dels actes de la Festa Verdaguer també tenen lloc al Museu d'Història de Barcelona Vil·la Joana, que des del 2017 organitza la festa de manera conjunta amb la Fundació Verdaguer. Com ja és habitual, l'acte de cloenda se celebra a la capital catalana el 10 de juny, data de la seva mort. En aquesta ocasió, l'actriu Sílvia Bel farà un recital de fragments del poema Canigó i l'acompanyarà la música de Carles Beltran al piano.

Consulta tota la programació de la Festa Verdaguer 2023.