Un 41% de les noies que practiquen esports d’equip pateixen alguna lesió que requereix atenció mèdica

Un estudi de la UVic-UCC determina el perfil epidemiològic de les esportistes joves a Catalunya que practiquen esports d'equip com el futbol, el bàsquet o el voleibol a més d'analitzar els factors de risc per patir lesions

Presentació de l'estudi «Epidemiologia i factors de risc en noies joves esportistes: bàsquet, futbol i voleibol».
Presentació de l'estudi «Epidemiologia i factors de risc en noies joves esportistes: bàsquet, futbol i voleibol». | UVic-UCC
Osona.com
26 d'abril del 2023
En el marc del projecte Sonar de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya i el Col·legi de Professionals de l'Activitat Física i de l'Esport de Catalunya (COPLEFC), un grup d'investigadors ha realitzat un estudi per determinar el perfil epidemiològic de les esportistes joves a Catalunya que practiquen esports d'equip com el futbol, el bàsquet o el voleibol a més d'analitzar els factors de risc per patir lesions.

La investigació, recollida a l'article Epidemiologia i factors de risc en noies joves esportistes: bàsquet, futbol i voleibol i publicat a la revista Apunts. Educació física i esports, s'ha basat en una enquesta feta a més de 1.200 esportistes femenines d'entre 11 i 21 anys a través de la qual es determina que un 41% de les noies que practiquen esports d'equip pateixen algun tipus de lesió que requereix atenció mèdica i que el percentatge de jugadores lesionades és superior en les noies que juguen a bàsquet i futbol.

D'altra banda, la recerca revela que les lesions més freqüents entre les esportistes són les agudes -aquelles que es manifesten de forma sobtada durant l'activitat- a les extremitats inferiors –turmells i genolls-, de llarga durada i, normalment, produïes durant els entrenaments i sense contacte.

Durant l'acte de presentació de l'estudi, la vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la UVic-UCC, Eva Espasa, subratllava que es tracta d'una recerca aplicada i de gran utilitat per a clubs i entitats esportives de Catalunya a més de posar el focus d'estudi en esportistes femenines.

Per la seva banda, Javier Peña, investigador principal de l'estudi i director del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, apuntava que, en tot l'Estat Espanyol, només no hi ha gaires estudis epidemiològics en aquest camp i destacava la voluntat que la recerca presentada "sigui el punt de partida per continuar treballant en la prevenció de lesions esportives, ja que es tracta d'un problema de salut pública i calen polítiques de prevenció". Martí Casals i Beatriz Gil, membres del grup de recerca Sport, Exercise and Human Movement (SEaHM) de la UVic-UCC i del CEEAF, explicaven l'aplicatiu utilitzat per obtenir informació i el treball de camp fet.
 

Les lesions més freqüents

El turmell (35%), el genoll (17%), les mans i els dits (13,6%) el tendó d'Aquil·les (6%) i el canell (5,5%) són les zones anatòmiques afectades amb més regularitat. D'altra banda, les dones esportistes solen tenir més lesions al maluc, a la part inferior de la cama i a l'espatlla en comparació amb els esportistes masculins.

La publicació també destaca que un 12% de les esportistes han patit una segona lesió que ha requerit atenció mèdica durant la mateixa temporada, i en aquest cas, el diagnòstic més freqüent és l'esquinç de turmell (38%), la fractura (12%) i la capsulitis dels dits (11%).

Una de les principals conclusions del treball és que per evitar lesions entre les joves esportistes "cal entendre el problema i estudiar com afecta en cada situació específica" explica Javier Peña. Per això, remarca, "és important que els agents esportius utilitzin eines per recollir les seves pròpies dades epidemiològiques, així com que impulsin programes educatius entre els entrenadors i entrenadores, de manera que desenvolupin així els millors protocols i estratègies de prevenció en poblacions altament vulnerables".