​Lactium d'èxit

La 15a edició de la festa del formatge artesà català, celebrada aquest cap de setmana a Vic, ha aplegat gran afluència de públic reafirmant l'interès pel sector

Osona.com
24 d'abril del 2023
Actualitzat el 28 d'abril a les 14:58h
Fira Lactium Vic 2023.
Fira Lactium Vic 2023. | Adrià Costa Rifà
Vic ha acollit, aquest cap de setmana, Lactium, la gran festa del formatge artesà català. Una edició que ha coincidit amb la diada de Sant Jordi i ha aplegat gran afluència de públic. La fira presentava una trentena de formatgeries i 150 referències, així com productes agroalimentaris artesans, i ha reafirmat l'interès pel sector formatger, amb un elevat volum de vendes. Al llarg dels dos dies de la mostra, prop de 500 persones han passat per l'espai divulgatiu de l'Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, a on s'havien programat una desena d'activitats basades en la cultura formatgera amb tastets guiats combinats amb música, poesia, converses amb autors i jocs. D'altra banda, l'espai de degustació TxisBar Gastroteca ha servit més de 2.200 taules de formatge -a l'edició 2022 se'n van dispensar 1.500-, un termòmetre per mesurar l'augment de visitants i vendes.

 

El millor pastís de formatge artesà, a Sant Antoni de Vilamajor

El Lactium Vic 2023 no ha pogut comptar amb el premi al millor formatge, però des de l'organització de la fira i l'Ajuntament de Vic, s'ha apostat per un nou reconeixement: el Millor Pastís de Formatge Artesà Català. El dolç, obligatòriament cuit al forn, havia d'estar elaborat amb un mínim d'un 20% de formatge català i artesà amb l'objectiu de fomentar l'ús d'aquest producte a una de les receptes tradicionals de moda.

La primera edició del concurs ha comptat amb 19 participants d'arreu del territori dels quals el pastís de la pastisseria Sant Llehí de Sant Antoni de Vilamajor n'ha estat el favorit del jurat, format per pastissers i gastrònoms com Lluc Crusellas, David Gil, Jon Cake, Belén Parra, Eva Vila, i Saray Ruiz.

El premi a Millor Pastís de Formatge Català, doncs, ha marxat cap al Vallès Oriental amb una dotació econòmica de 1.000 euros i un diploma acreditatiu del guardó. En aquest cas, l'elaboració del dolç incorporava el formatge Tau del Mujal, de la formatgeria Cal Músic.
Arxivat a