Tot a punt per a una nova edició del Festival Internacional de Màgia de Tona

La setena edició d'Una Tona de Màgia tindrà lloc el 5, 6 i 7 de maig i comptarà amb en Peyu de padrí

Peyu, Pota, Lleopart i Vallès durant la presentació del festival, aquest dimecres.
Peyu, Pota, Lleopart i Vallès durant la presentació del festival, aquest dimecres. | Irene Giménez
20 d'abril del 2023
Actualitzat el 27 d'abril a les 16:56h
Falta menys d'un mes pel Festival Internacional de Màgia de Tona, Una Tona de Màgia. El certamen, que enguany celebra la setena edició, tindrà lloc els propers 5, 6 i 7 de maig i girarà al voltant de la sort, el lema del 2023.

El festival s'ha presentat aquest dimecres al migdia en roda de premsa a l'Espai Muriel Casals de Tona, a on s'ha descobert el cartell de l'edició d'enguany, obra de Pau Vallès, la programació que reunirà al municipi osonenc mags i magues nacionals i internacionals que faran "flipar" al públic amb les seves execucions, i novetats rellevants com un espectacle per a majors de 18 anys, un taller d'animació o la llegenda de la mascota del festival.

Amadeu Lleopart, alcalde de Tona i regidor de Cultura, remarcava que el festival "continua compartint els espais de carrer, l'ambient de poble amb les gales a la Sala la Canal" i aposta per donar visibilitat a les magues en un món masculinitzat. El batlle també destaca que el certamen "té en compte la mirada cap al públic general, però no descuida els infants" i continua combinant "la màgia, l'humor i les possibilitats diverses de les arts escèniques".
 

Engreixant el conill

La novetat més màgica d'aquest 2023 és l'edició de la llegenda del conill, la mascota del festival: "És bo que els personatges de creació local s'acompanyin de la seva història", explica Lleopart. En aquest sentit, al llarg de l'any s'ha organitzat al municipi un concurs literari per a infants d'on n'ha sortit un llibre que posa nom i explica la història de la mascota del festival i que es podrà obtenir durant els tres dies de la mostra.

En el marc de la roda de premsa d'Una Tona de Màgia, també s'ha presentat una animació audiovisual creada amb la tècnica de l'stopmotin per Pau Vallés que exemplifica com el conill es va engreixant fent una metàfora del creixement del festival al llarg de les set edicions que s'han organitzat. El mateix artista conduirà un taller d'animació -el diumenge 7 de maig a les 10 del matí- i proposarà al públic pintar fotogrames per editar un vídeo final de l'edició 2023. Vallès també ha dissenyat el cartell, amb el qual volia representar que "el festival cada any creix més, que el pòster fos l'exageració màxima del creixement del conill", apunta l'artista.

L'altra gran novetat és la Gala Golfa, el divendres 5 de maig a les 10 de la nit, un espectacle del mag Isaac Jurado per a majors de 18 anys. El director artístic del certamen, Jordi Pota apunta que "tenim la intenció que la gala es quedi en la programació del festival i que hi passin coses diferents". Aquest és un espai destinat a un públic, l'adult, que encara no tenia una franja pròpia dins d'Una Tona de Màgia.

Pota remarca que l'esquelet d'aquesta edició segueix la mateixa escaleta que les anteriors oferint als més curiosos tres dies de festival amb espectacles de carrer, la majoria gratuïts o amb preus populars "perquè tothom pugui venir a gaudir de la cultura màgica".
 

En Peyu, el padrí

En Peyu, actor i humorista osonenc, és el padrí de l'edició d'enguany. Durant la roda de premsa lloava l'organització d'iniciatives com el Festival Internacional de Màgia de Tona i apostava per "aquest tipus de fenòmens culturals". Ferm defensor de la descentralització de la cultura, també ha reivindicat el valor afegit que un festival d'aquestes magnituds tingui lloc a "un poble petit". "He aconseguit treure coses de Barcelona, però fins i tot em molesta quan es fan a Vic", sentencia.

A més de padrí, en Peyu també presentarà a la Sala la Canal el seu darrer espectacle, L'il·lusionista, que apel·la "a la il·lusió de deixar-se il·lusionar". A menys d'un mes perquè arrenqui Una Tona de Màgia, les entrades per veure a l'humorista gairebé s'han exhaurit, un fet inèdit segons afirmen els organitzadors: "No havia passat mai que tinguéssim un espectacle tancat abans de la presentació oficial".

Consulta la programació del Festival Internacional de Màgia, Una Tona de Màgia.
Arxivat a