​La 29a CabrerèsBTT aposta per minimitzar l'impacte sobre el territori

La cursa, el 14 de maig, prepara un dels traçats més exigents dels últims anys per tot el Collsacabra | Al llarg de tot el cap de setmana tindrà lloc un extens programa d'activitats al voltant de la marxa

Presentació de la 29a edició de la CabrerèsBTT.
Presentació de la 29a edició de la CabrerèsBTT. | CabrerèsBTT
Osona.com
20 d'abril del 2023
Actualitzat a les 11:45h
La tradicional CabrerèsBTT, que enguany celebra la 29a edició, és un esdeveniment esportiu que ha transformat el Collsacabra en un destí únic per als amants de la bicicleta de muntanya. Es tracta d'una cursa popular i no competitiva que ofereix als participants un entorn natural, històric i paisatgístic immillorable per a la pràctica d'aquesta modalitat. Aquest 2023 se celebrarà el diumenge 14 de maig a l'Esquirol i traçarà un recorregut de punta a punta del territori passant per Rupit i Pruit i Tavertet.

La principal novetat de la 29a edició serà la minimització de la senyalització del recorregut amb l'objectiu de minimitzar l'impacte mediambiental, així com la reducció a 1.500 participants -el 2018 en van ser 2.000-. En aquesta línia, es facilitarà la ruta a través de la publicació del recorregut uns dies abans de la marxa, un traçat que enguany presenta un desnivell acumulat important, amb corriols i camins diversos, i que travessarà el Collsacabra amb vistes a la Vall de Sau i la serra de Cabrera. La CabrerèsBTT presenta dos recorreguts: la ruta llarga de 60 quilòmetres amb un desnivell positiu acumulat de 1.800 metres, i una ruta curta de 36 quilòmetres amb gairebé 1.000 metres de desnivell.

La Pollancreda (l'Esquirol) serà el punt de sortida i arribada de la prova, un espai a on s'ubicarà l'epicentre de l'esdeveniment amb el village, una zona renaturalitzada a la mateixa zona esportiva del municipi.

La CabrerèsBTT s'articularà al voltant d'un programa d'activitats que iniciarà a la tarda de dissabte 13 de maig amb la mostra comercial, les exhibicions de trial i una nova edició de la MiniCabrerèsBTT, la prova de bicicleta de muntanya no competitiva per a menors de 16 anys que reuneix famílies que volen compartir el batec del mountain bike i la tarda prèvia a la marxa del diumenge.
 

Sostenibilitat, medi ambient i responsabilitat social.

Aquest 2023 la CabrerèsBTT celebra 29 edicions, una història que es remunta el juliol del 1993 quan un grup de joves de l'Esquirol iniciava l'organització d'una pedalada popular amb bicicletes de muntanya amb l'objectiu de fomentar aquesta modalitat esportiva i donar a conèixer la singularitat dels paisatges i entorns naturals del Collsacabra. Amb només una dècada la cursa popular es va convertir en una cita creixent.

Una de les preocupacions principals de l'organització és la sostenibilitat i la cura del medi ambient. En aquest sentit, la CabrerèsBTT col·labora amb l'Associació Paisatges Vius, entitat que impulsa projectes de recuperació de fauna desapareguda per l'impacte humà, i al mateix temps, programes per recuperar lora destruïda per l'erosió.

La responsabilitat social també hi és present. La cursa també s'alia amb el col·lectiu local Associació Irai per recaptar fons per a la investigació de l'AADC -una malaltia minoritària que afecta 130 persones a tot el món-, i amb ADFO, associació osonenca que treballa per garantir que les persones amb disminucions físiques puguin tenir una vida accessible i completa.