La diada de Sant Jordi torna a Vic «amb tota la seva plenitud»

La programació d'activitats comptarà amb propostes clàssiques i "alguna sorpresa", tal com avançava aquest dimarts la regidora de Cultura Bet Piella

Bet Piella ha presentat la programació de la Diada de Sant Jordi 2023 a Vic.
Bet Piella ha presentat la programació de la Diada de Sant Jordi 2023 a Vic. | Irene Giménez
19 d'abril del 2023
Actualitzat el 21 d'abril a les 18:04h
Primer la pandèmia i després les inclemències meteorològiques. Les últimes diades de Sant Jordi a Vic no s'havien pogut desplegar amb total normalitat, però tot apunta que, aquest 2023, es podrà celebrar "amb tota la seva plenitud", tal com explicava aquest dimarts Bet Piella, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vic, en el marc de la roda de premsa de presentació de les activitats programades al voltant de la data.

La festivitat, que per primer cop incorpora la Biblioteca Pilarín Bayés en la majoria d'actes i propostes, iniciarà el dimecres 19 d'abril en aquest mateix emplaçament. A més, enguany la diada coincidirà amb el Lactium, la festa del formatge artesà català que se celebra a la capital d'Osona els dies 22 i 23 d'abril. Es recuperarà la representació de la Llegenda de Sant Jordi a la plaça Major i s'incorpora "alguna sorpresa", indica Piella.

Tot i que el plat fort de la celebració serà durant el cap de setmana, especialment el diumenge, la diada comença a caminar aquest dimecres 19 d'abril amb la presentació del conte col·laboratiuInkawakana. On plora l'Inca, una publicació conjunta entre el Centre de Normalització Lingüística d'Osona (CNLO), la Farinera, l'ACVV, l'Escènic Vic, l'EMVIC i l'Associació Tapís, a les set de la tarda a la Biblioteca Pilarin Bayés. El divendres 21 d'abril, al mateix equipament, serà el torn de la sessió de contes per a infants i famílies Aneu amb... conte!, a càrrec de La Bleda.
 

Balls, música, teatre i tallers

El dissabte 22 d'abril, des de l'Ajuntament de Vic aposten perquè els llibreters i floristes de la ciutat puguin sortir davant dels seus establiments per acostar els llibres i les roses a tota la ciutadania durant la prèvia del Sant Jordi 2023.

Al llarg de la jornada, al Centre Cívic Joan Triadú, se celebrarà La Rosa Folk, una jornada de tallers, tastets, música i balls tradicionals catalans organitzada per l'Oca Rosa i amb les actuacions d'Aixopluc, Zurma i Afterfolk. Durant el transcurs de l'acte, i juntament amb altres col·lectius culturals, es constituirà la Federació d'Entitats de Balls Tradicionals de Catalunya.

D'altra banda, tal com ha avançat la regidora de Cultura, s'incorpora a la celebració d'aquest Sant Jordi el Lab Ausa amb una presentació poeticomusical dels enregistraments fets en aquest espai –ubicat a la Biblioteca Pilarin Bayés-, en el marc del procés creatiu Versons amb Raquel Santera, Núria Armengol, Coloma Bertran i Guillem Soler. L'altre gran equipament cultural de la ciutat que s'afegeix, un any més, a la diada del 23 d'abril és el Museu Medieval de Vic amb el taller El cavaller, la princesa i el drac. El mateix dissabte 22 d'abril tindrà lloc la primera ballada de sardanes de la temporada organitzada per la Colla Sardanista Riallera -entitat que enguany celebra el 75è aniversari- a la Rambla del Passeig.

Finalment, es clourà la jornada a l'Atlàntida de Vic i a l'Espai cultural ETC. Al primer emplaçament s'estrenarà el musical Deixa't estar de romanços, compost i escrit per Arnau Tordera, un espectacle a on participen una cinquantena d'alumnes de centres educatius de la ciutat i que pretén reivindicar la cultura, els contes i les llegendes catalanes. Per la seva banda, l'Espai ETC –que estrenava programació fa unes setmanes- serà l'escenari de Sant Pere el farsant, una comèdia escènic-musical amb l'actuació en directe de la Ludwing Band.

Llibres, roses, formatge, gimcanes i llegendes

Enguany, la tradicional diada de Sant Jordi cau en diumenge, una jornada que arrencarà amb l'estesa de parades de llibres i roses a la plaça Major de Vic i les portes obertes a l'Ajuntament de la ciutat. A partir de les onze del matí començarà la gimcana Els bromistes del regne, un joc de pistes per a infants de 5 a 10 anys que recorrerà diferents emplaçaments de la capital d'Osona amb parada obligatòria al Lactium i a la Biblioteca Pilarin Bayés, a on s'entregarà un val per adquirir un llibre a qualsevol llibreria de la ciutat a tots els nens i nenes que aconsegueixin desxifrar l'enigma que planteja el joc.

El mateix diumenge 23 d'abril, a partir de les cinc de la tarda a la Rambla del Portal, tindrà lloc la marató de lectura del llibre Capvespres de foc i de grana, una activitat emmarcada dins dels actes de celebració del 60è aniversari del naixement de la poetessa Anna Dodas i Noguer.

Finalment, a les 6 de la tarda a la plaça del Mercadal, començarà una de les activitats més esperades de la jornada: la Llegenda de Sant Jordi, enguany representada per la companyia Coanda i amb la col·laboració incondicional dels Geganters i Grallers del carrer de la Riera.

Tampoc hi faltarà l'arbre dels desitjos, un punt de trobada literari que aquest 2023 comptarà amb la intervenció artística sorpresa dels artesans i artistes del 7è Punt d'interès artesà de Catalunya: els artesans del carrer de la Riera de la capital d'Osona.

Consulta la programació completa del Sant Jordi 2023 a Vic.
Arxivat a