La plana de Vic va superar els límits de contaminació el 2022

L'Eixample de Barcelona també va sobrepassar els llindars, mentre que a la resta d'observatoris no es van excedir els valors de referència marcats per la legislació

La plana de Vic, aquest febrer.
La plana de Vic, aquest febrer. | Emili Vilamala
Nació
13 d'abril del 2023
Actualitzat el 18 d'abril a les 12:57h
L'Eixample de Barcelona i la plana de Vic van superar el 2022 els límits de contaminació, segons les dades fetes públiques del Departament d'Acció Climàtica. Aquests dos observatoris –d'un total de 63 de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica- van sobrepassar els llindars de diòxid de nitrogen i PM10, respectivament.

El de l'Eixample va registrar 42 micrograms per metre cúbic de NO2 en el valor límit anual, quan el permès és de 40. Es tracta d'un contaminant molt vinculat al trànsit, causat pels motors de combustió.

Pel que fa a la plana de Vic, el punt de mesurament de Manlleu va registrar una superació dels límits de partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10), en aquest cas del valor límit diari.

Des d'Acció Climàtica assenyalen en aquest cas l'impacte dels episodis de pols africana que van contribuir a superar els valors màxims. Tanmateix, la contaminació en aquesta ciutat d'Osona fa anys que s'arrossega i ha obligat l'Ajuntament a instal·lar sensors en temps real, entre altres mesures.

Segons les dades de l'anuari, a excepció d'aquests dos casos, l'any passat es van complir els valors de referència marcats per la legislació, també per a les partícules de diàmetre inferior a 2,5 micres (PM2.5), per al diòxid de sofre, per al sulfur d'hidrogen, per al monòxid de carboni i per al benzè.

Acció Climàtica explica que en conjunt, durant l'hivern, les condicions meteorològiques dominades per l'estabilitat han afavorit períodes d'estancament dels contaminants atmosfèrics de manera general, i de manera destacada en fondalades i valls del territori.

Els episodis de calor de juny i juliol van ser clau per a un augment de la generació de contaminants secundaris com ara l'ozó troposfèric. Durant la campanya de l'any passat, entre els mesos de maig i setembre, hi va haver 42 hores de superacions del llindar d'informació horari (180 micrograms per metre cúbic) d'ozó en 14 punts de mesurament. De fet, el TSJC va condemnar la Generalitat fa pocs mesos per la manca de plans específics per combatre aquest contaminant secundari.
 

Nou pla de qualitat de l'aigua

Una de les accions per donar compliment a la sentència del TSJC és l'aprovació d'un nou pla de qualitat de l'aire per a l'horitzó 2027 que, per primera vegada, abastarà tot Catalunya i no només la conurbació de Barcelona. El document, actualment en la fase de participació ciutadana, estableix 84 mesures i 374 actuacions per millorar la qualitat de l'aire i la salut dels catalans.

Arxivat a