​Municipals del 28-M: què hi ha en joc a Vic?

Els comicis posaran a prova la capacitat dels diferents partits per desbancar la majoria absoluta de Junts per Catalunya a l'Ajuntament de Vic

Ple de l'Ajuntament de Vic.
Ple de l'Ajuntament de Vic. | Adrià Costa Rifà
19 d'abril del 2023
Actualitzat el 09 de maig a les 15:53h


El pròxim 28 de maig la ciutadania de Vic decidirà si la capital d'Osona inicia un canvi de rumb polític o persisteix la majoria absoluta de Junts per Catalunya al consistori. A falta de poc més d'un mes i mig pels comicis aquests són els principals elements que estan en joc a Vic.
 

Qui és l'alcaldessa de Vic i com aspira a ser reelegida?

L'actual alcaldessa de Vic és Anna Erra, de Junts per Catalunya, qui va arribar al càrrec el 2015 després d'agafar el relleu a Josep Maria Vila d'Abadal tot obtenint 9 dels 21 regidors que configuren el consistori vigatà. A les eleccions del 2019, va revalidar la vara d'alcaldessa, en aquesta ocasió, amb majoria absoluta -amb 11 dels 21 regidors-.

El juny del 2022, tal com avançava en primícia aquest mitjà, Erra anunciava que no es tornaria a presentar, una decisió "honesta" amb les seves conviccions i per la manera de veure la política: "Sempre he pensat que dos mandats eren necessaris per portar a terme el projecte", explicava en aquell moment.

El seu relleu l'agafarà l'actual regidor de Manteniment i Serveis, Medi Ambient i Món Rural Albert Castells, "un home de consens" escollit per unanimitat per l'equip de govern de Junts a la capital d'Osona.
 

Quins són els principals aspirants a rellevar Erra?

L'Ajuntament de Vic és un feu tradicional de l'antiga federació de CiU, i més tard, de l'espai polític de Junts per Catalunya. Si aquesta formació no aconsegueix suficients vots per revalidar la majoria absoluta de la legislatura que s'esgota, Maria Balasch, la candidata d'Esquerra Republicana a Vic –principal força de l'oposició amb 5 regidors-, prendrà el protagonisme. D'altra banda, la CUP Vic –amb Carla Dinarès al capdavant- podria ser la clau de volta que desencalles l'entramat en cas que s'hagués d'articular una nova coalició.

També entren en joc l'exregidor de CiU entre 2011 i 2015, Xavier Farrés, amb la candidatura de nova creació Ara Vic -sota el paraigua del PDCat, Centrem i independents-, el candidat de PSC a la capital d'Osona Miquel Ylla, qui agafarà el relleu de la regidora Carme Tena després que aquesta es desvinculés de la formació el novembre del 2022, i Arnau Martí, exregidor de Vic en Comú Podem durant la legislatura 2015-2019 que intentarà retornar els comuns a l'Ajuntament.

D'altra banda, el PP diposita totes les esperances en Pau Ferran, qui liderarà la llista popular per aconseguir representació a un feu que se'ls resisteix des del 2003. També  reapareix Josep Anglada amb la candidatura Som Identitaris i l'aspiració d'obtenir, de nou, representació al consistori.

Quins seran els grans debats en la campanya de Vic?

La campanya electoral a la capital d'Osona estarà marcada per quatre grans temes de debat: la seguretat, la mobilitat, l'habitatge i la ciutat verda.
 

Quines són les principals novetats respecte a les últimes eleccions?

La principal incògnita serà si Junts per Catalunya amb Albert Castells com a alcaldable és capaç de revalidar els resultats de les eleccions del 2019, assolir la majoria absoluta que tant ha qüestionat l'oposició vigatana i consolidar-se a l'ens. En cas contrari, els vots es desplaçaran cap als actuals partits opositors -ERC, CUP i PSC- o bé es dipositaran a Vic en Comú Podem, al partit de nova creació Ara Vic, al PP de Pau Ferran o a la candidatura de Josep Anglada.
 

Quins pactes hi poden haver després del 28-M?

D'entrada, si no hi ha una majoria absoluta, la força més votada podria optar per governar en solitari i pactar puntualment amb els partits de l'oposició. Amb tot, un dels possibles escenaris podria ser un pacte d'esquerres que sumés a diferents sensibilitats i colors.

A menys d'un mes i mig dels comicis, tot apunta que els partits que aconseguiran més representació a l'Ajuntament de Vic seran Junts, ERC i la CUP, tot i que les primeres enquestes apunten a un ball de cadires que podria fer canviar considerablement els colors del consistori vigatà amb l'entrada de Xavier Farrés, Arnau Martí, Miquel Ylla i Josep Anglada.

Fitxa tècnica de Vic

  • Quants habitants té? 47.545 habitants.
  • Quants regidors hi ha en joc? 21 regidores i regidors.
  • Quin va ser el resultat a les últimes eleccions? A la capital d'Osona, la participació en les eleccions municipals del 2019 va ser del 66,13% de l'electorat. Junts per Catalunya va obtenir 11 regidors, ERC va obtenir 5 regidors, Capgirem-CUP Vic es va consolidar amb 4 regidors i el PSC va entrar al consistori amb 1 regidor.
  • Hi va haver algun pacte després dels comicis? No. Junts per Catalunya, formació liderada per Anna Erra, va assolir majoria absoluta amb 11 dels 21 regidors que configuren l'Ajuntament de Vic desplegant així un govern en solitari.