​Tot a punt per a una nova edició dels Matxos

Més de 1.200 corredors participaran en la 21a edició de la prova que tindrà lloc aquest dissabte 15 d'abril

Imatge d'arxiu de «Pels camins dels Matxos» 2022.
Imatge d'arxiu de «Pels camins dels Matxos» 2022. | Jordi Costa
Osona.com
11 d'abril del 2023
El renovat camp del Montserratí de Torelló serà l'epicentre de la 21a edició de Pels Camins dels Matxos, un emplaçament situat al costat de la tradicional sortida de la plaça de la Sardana d'on arrencaran més de 1.200 participants en alguna de les dues modalitats de la cursa.

Una edició de rècord, ja que en només dues hores es van esgotar tots els dorsals per a la prova més exigent d'aquest dissabte 15 d'abril, organitzada pel Centre Excursionista de Torelló, i en només 34 minuts, es van exhaurir les places pel Tastet de Matxos.

La cursa mare farà un recorregut de 63 quilòmetres i 6.200 metres de desnivell acumulat coronant tres cims del territori: Bellmunt, el Puigsacalm i Cabrera. Els inscrits a aquesta prova podran escollir un dels quatre itineraris proposats –tots amb sortida des del Montserratí a les sis del matí-: el de 63 quilòmetres, el de 56 quilòmetres de Bellmunt a Cabrera, el de 53 quilòmetres de Bellmunt al Puigsacalm o bé el de 48 quilòmetres fins a Bellmunt.

D'altra banda, unes hores més tard es disputarà el Tastet de Matxos, una prova de 23 quilòmetres i 2.800 metres de desnivell acumulat que portarà als corredors pels llocs més emblemàtics de Bellmunt, el camí dels Cristians Vells i el Castell dels Torelló.

Consulta l'agenda completa dels Matxos.
 

4.000 euros de Matxopot

Amb l'objectiu d'incentivar als participants a aconseguir una marca històrica, des de l'organització s'estableix el premi del Matxopot, enguany dotat de 4.000 euros i que premiarà a la participant femenina que completi el recorregut de 63 quilòmetres amb un temps inferior a les 7 hores o el primer participant masculí en completar-lo amb un temps inferior a les 6 hores.

Andreu Simón, actual campió de la Transgrancanaria arriba com a un dels favorits per batre el rècord. També es comptarà amb la presència de Miquel Heras, últim guanyador de la Salomon Ultra Pirineu, un corredor que acumula victòries a les millors curses del món. Altres noms potents seran Lluís Ruiz, Jonathan Mora, Jordi Roy, Abel Carretero o Victor Mier. En categoria femenina hi participarà Anna Pujol, que intentarà assolir el Matxopt baixant de les 7 hores 31 minuts i 34 segons, el rècord establert per Mònica Comas l'any 2018 i que encara cap corredora ha aconseguit batre.

Pel que fa al Tastet dels Matxos, en categoria masculina hi participaran Ivan Moreno, Arnau Montiel, Marc Rota o Marc Traserra –qui té l'últim rècord de temps-, i en categoria femenina en destaquen Clara Vallès, Ariadna Carbonell i Laia Doval.
 

Una cursa solidària, educativa i compromesa amb el medi

La prova s'articularà al voltant del projecte dorsal sostenible, una iniciativa que té l'objectiu de conscienciar als corredors de continuar gaudint de l'entorn sense fer-lo malbé. En el moment de formalitzar la inscripció cada participant va poder fer una donació que enguany es destinarà a la Kilian Jornet Foundation per a la protecció i preservació de les muntanyes i l'entorn natural.

D'altra banda, els Matxos també apadrina el projecte Passes solidàries, una iniciativa impulsada conjuntament amb Càritas Torelló i que té per a objectiu la recollida de calçat esportiu usat per donar-li una segona vida.

Finalment, la prova també té el vessant educatiu, liderada pels grups escolta de la Vall del Ges, Torelló i Sant Pere. Es tracta del projecte Matxitus, una iniciativa en la qual els infants i adolescents tenen l'oportunitat de conèixer la vegetació, la flora i la fauna del territori a través de la llegenda del Matxo Feliu. A més, també s'ha organitzat una ruta guiada de tres hores pels últims quilòmetres dels Matxos.
Arxivat a