Sant Julià de Vilatorta celebra la Pasqua Florida amb les Caramelles del Roser

Enguany s'estrena la peça "Tardor de Llevant"

Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta en una imatge d'arxiu.
Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
07 d'abril del 2023
Actualitzat el 09 d'abril a les 10:34h
Sant Julià de Vilatorta celebrar la Pasqua Florida, aquest diumenge 9 d'abril, amb la tradicional cantada de lesCaramelles del Roser. Abillats amb la capa, el barret i el bordó, els caramellaires recorreran els carrers del nucli antic del municipi des de primera hora del matí.

La cantada, que enguany celebra la 433a edició, incorporarà una peça nova al repatrori. Es tracta de Tardor de Llevant, una caramella composta pel músic, intèrpret de tible i acordió Jordi Sitjes, que explica que "ja estava escrita el 2018 i no s'ha pogut estrenar fins aquest 2023". Pel que fa a la lletra, es tracta de dos poemes d'Anton CarreraTardor del Bosc i Llevant-.

El passant arrencarà a les 9 del matí de la plaça U d'octubre, i seguirà direcció al carrer de la Mercè, l'avinguda Sant Llorenç, el carrer de Jesús, el del Perer, el carrer de n'Anna Xica, carrer del Montseny, carrer de Jesús, la plaça Major, el carrer del Pont, carrer del Rector Roca, l'avinguda de Nostra Senyora de Montserrat, el carrer de la Font, l'avinguda Sant Jordi, l'avinguda de Nostra Senyora de Montserrat, carrer de Núria, la plaça de Catalunya, el carrer de Balmes, el carrer Sant Roc, i retornarà al punt inicial.

A les dotze del migdia, les Caramelles del Roser, conjuntament amb les Caramelles Infantils, actuaran davant de l'Ajuntament. La diada continuarà a l'Església Parroquial on, en finalitzar la missa, es cantarà els Goigs del Roser i la resta del repertori.

El glossari de les Caramelles del Roser

Confrare: membre de la confraria del Roser, normalment músic, cantaire, portaestendard o cistellaire.

Camellaire: tradicionalment a Sant julià s'abreviava el mot caramellaire en la forma camellaire. Així ho recullen moltes caramelles i encara ho utilitzen alguns confrares.

Verra: contrabaix.

Bordons: bastons llargs que porten els confrares. Els bordons del Roser porten un petit text amb les 11 estrofes dels goigs a l'altura dels ulls per tal d'evitar que el cantaire es perdi.

Cistellaire: a la confraria del Roser els cistellaires són les nenes i els nens que passen per les cases a demanar la voluntat. Sempre hi ha un parell d'adults que porten els cistells penjats a una perxa per tal que els veïns puguin col·laborar amb l'entitat des del balcó.

Goigs del Roser: el cant originari i central de la festivitat vilatortina transmès oralment des del segle XVI.