​Sant Julià de Vilatorta inaugura la Casa de les Caramelles del Roser

L'espai compta amb un centre d'interpretació i una exposició on es mostren els principals elements tradicionals de la festivitat

L'equipament, inaugurat aquest diumenge, s'ubica a l'edifici de Ca l'Anglada, a la plaça Major de Sant Julià.
L'equipament, inaugurat aquest diumenge, s'ubica a l'edifici de Ca l'Anglada, a la plaça Major de Sant Julià. | Irene Giménez
03 d'abril del 2023
Actualitzat el 05 d'abril a les 9:41h
Aquest diumenge 2 d'abril s'ha inaugurat la Casa de les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta, un projecte que l'ajuntament contemplava des del 2019. El nou equipament s'ubica a l'edifici de Ca l'Anglada -a la plaça Major del municipi- i es tracta d'un espai divulgatiu per conèixer els 433 anys d'història de la singular tradició vilatortina. Al seu interior compta amb un centre d'interpretació i un audiovisual que pretén explicar i transmetre la filosofia de les Caramelles del Roser, i una sala d'exposicions on s'exhibeixen els principals elements de la festivitat: els bordons, la cistella i l'estendard.

"Amb la Casa de les Caramelles volem aconseguir transmetre el què es viu a Sant Julià de Vilatorta un diumenge de Pasqua Florida", explicava la regidora de Cultura Cristina Suñén, qui guiava la cerimònia inaugural, un acte que iniciava a la plaça U d'octubre amb la sortida de la comitiva caramellaire entonant els Goigs del Roser.

Un cop davant de l'edifici de Ca l'Anglada, l'abanderat Joan Ramon Santi Esteve, acompanyat del president de l'entitat Hernan Collado, entregaven l'estendard de les Caramelles del Roser –element que serveix per guiar als caramellaires-, mentre que els dos caps de fila, Josep Martinet i Joan Colomer, lliuraven els dos bordons amb la imatge de la verge. Aquests peces s'exposaran durant tot l'any a la Casa i només en sortiran per la cantada de Pasqua Florida i l'Aplec.

Collado agraïa la implicació del consistori "per ajudar a preservar la tradició", i destacava que la Casa de les Caramelles visibilitzarà durant tot l'any la tradició vilatortina "que ens identifica com a poble i de la qual en participa tothom".

L'import total del projecte ha estat de 116.000 euros dels quals el 50% és finançat pel programa Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), un 20% pel Consell Comarcal d'Osona, i l'import restant, assumit per l'ajuntament. En aquest sentit, Joan Carles Rodríguez, alcalde de Sant Julià, destaca que "és una inversió necessària perquè un dels trets distintius del municipi i la seva cultura són les Caramelles del Roser, sense elles no s'entén el poble".

El batlle també explica que "caldrà la signatura d'un conveni entre l'entitat i l'ajuntament" per la custòdia dels símbols en el nou espai, un indret que té per objectiu explicar que "les caramelles més antigues dels Països Catalans són a Sant Julià de Vilatorta", conclou Rodríguez.
 

Inauguració de la Casa de les Caramelles. Foto: Aj. Sant Julià

 

Pasqua Florida 2023

El pròxim diumenge 9 d'abril, Pasqua Florida, les Caramelles del Roser tornaran a sortir els carrers de Sant Julià de Vilatorta. Enguany s'estrena la caramella Tardor de Llevant, composta pel músic, intèrpret de tible i acordió -i caramellaire veterà- Jordi Sitjes, que explica que "estava escrita ja el 2018 i no s'ha pogut estrenar fins aquest 2023". Pel que fa a la lletra, es tracta de dos poemes d'Anton CarreraTardor del Bosc i Llevant-. D'altra banda, el diumenge 16 d'abril, de 9 a 14 hores, tindrà lloc el XLIV Aplec caramellaire.