Els Espais Activa't de sis municipis d'Osona aconsegueixen la categoria de Saiar

El Departament de Drets Socials finançarà 57 places noves d'atenció diürna per a gent gran a Osona

Visita institucional a l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta per explicar la dotació de finançament als Espais Activa't osonencs.
Visita institucional a l'Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta per explicar la dotació de finançament als Espais Activa't osonencs. | Consell Comarcal d'Osona
Redacció
01 d'abril del 2023
La Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Drets Socials, ha concedit la categoria de Serveis d'Atenció Integral en l'Àmbit Rural (SAIAR) als Espais Activa't de Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga, Sant Quirze de Besora, Olost, Gurb i Viladrau.

Es tracta d'equipaments per a gent gran que disposen d'espais diferenciats per oferir serveis semblants als d'un centre de dia a més de zones complementàries per a la realització d'activitats i serveis amb caràcter ambulatori i a domicili en funció de les necessitats.

L'anunci arribava aquesta setmana del conseller Carles Campuzano, qui va explicar que el departament finançarà 330 places noves de SAIAR a tot Catalunya, de les quals 57 seran a Osona. Una inversió que feia temps que reclamaven des dels ajuntaments dels sis municipis osonencs que han assolit la categoria, amb el suport del Consell Comarcal d'Osona i el Consorci d'Osona de Serveis.

Fins ara, els Espais Activa't de Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga, Sant Quirze de Besora, Olost, Gurb i Viladrau ja comptaven als seus centres amb places privades finançades amb el suport dels respectius consistoris, i ara, amb l'anunci del Departament, podran augmentar-ne el nombre amb titularitat pública. Pel que fa a les places aconseguides, 7 seran per a l'Espai Activa't de Gurb, 10 per Olost, 10 per a Sant Julià, 10 a Sant Quirze de Besora, 10 a Santa Eugènia de Berga i 10 més per a Viladrau.
 

Un 80% més de places públiques a Catalunya

Amb la inversió als SAIAR anunciada per Drets Socials s'incrementarà un 80% el nombre de places públiques en aquest àmbit d'actuació –es passarà de 411 a 741 places-. Des del Departament expliquen que la voluntat és caminar cap a un model d'atenció centrada en la persona amb una cartera de recursos diversa i que s'adapti a les necessitats dècada usuari. En aquesta línia, els SAIAR faciliten que la gent gran pugui continuar vivint al seu domicili, i al mateix temps, tinguin cobertes les necessitats que requereixin.