​La Mancomunitat La Plana inaugura la planta de compostatge

L'equipament completa el cicle de gestió de residus orgànics amb recursos propis dels 13 municipis que configuren l'ens

Redacció
30 de març del 2023
Actualitzat a les 16:38h
La secretària d'Acció Climàtica Anna Barnadas inaugurant la planta de compostatge de la Mancomunitat La Plana.
La secretària d'Acció Climàtica Anna Barnadas inaugurant la planta de compostatge de la Mancomunitat La Plana. | Mancomunitat La Plana
La nova planta de compostatge de la Mancomunitat La Plana ja és una realitat. L'equipament s'ha inaugurat oficialment aquest dijous al migdia amb la presència del president de l'òrgan Pere Medina, l'alcalde de Malla Eudald Sentmartí, la secretària d'Acció Climàtica Anna Barnadas i el director de l'Agència de Residus de Catalunya Isaac Peraire.

La construcció compta amb una capacitat de tractament de 1.500 tones anuals de residus provinents de la fracció orgànica que el veïnatge dels 13 municipis que configuren l'ens selecciona amb el porta a porta. Un sistema que la Mancomunitat va implementar l'any 2001 i que actualment registra una mitjana de recollida selectiva del 82%.

La planta permetrà agrupar tot el procés de compostatgea la mateixa zona, en una instal·lació tancada que permetrà controlar les olors i lixiviats, amb un sistema de reg i aeració automatitzat i un sistema de garbellat actualitzat.

Pere Medina, president de l'ens, destacava que la Mancomunitat és un referent en donar valor als residus i en cuidar l'entorn. Per la seva banda, la secretària d'Acció Climàtica Anna Barnadas apuntava que la nova planta "augmenta i millora el procés de compostatge per continuar obtenint un compost de màxima qualitat per a l'agricultura i la jardineria". A més, afegia que la Mancomunitat ho fa "tancant un cicle de gestió de la fracció orgànica dins de la comarca i amb recursos propis". El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Isaac Peraire, subratllava que el repte és continuar millorant en bioresidus per avançar en sistemes eficients i assolir els objectius europeus en aquesta matèria.

La construcció ha tingut un cost total d'1.533.922 euros dels quals 1 milió d'euros ha estat subvencionat per l'Agència de Residus de Catalunya.