​Manlleu activa un «botó lila» a l'aplicació mòbil de seguretat ciutadana

Ajuntament i Policia Local presenten la nova funcionalitat i la memòria del cos policial del 2022

El regidor de Seguretat Ciutadana Arnau Rovira, el sotsinspector i la sergenta de la Policia Local de Manlleu
El regidor de Seguretat Ciutadana Arnau Rovira, el sotsinspector i la sergenta de la Policia Local de Manlleu | Osona.com
31 de març del 2023
Actualitzat el 08 d'abril a les 9:43h
L'Ajuntament de Manlleu i la Policia Local presentaven aquesta setmana la nova funcionalitat que permet l'aplicació mòbil de seguretat ciutadana de la ciutat activa des de l'estiu del 2022 amb el propòsit de millorar la comunicació entre ciutadans i cossos policials. Es tracta de la incorporació d'un "botó lila" que es troba dins de la mateixa eina tecnològica i que pretén ajudar als agents a actuar amb rapidesa davant de situacions d'assetjament o de violència de gènere.

L'instrument permet a l'usuari de l'aplicació –de descàrrega gratuïta- activar automàticament la càmera i el micròfon del dispositiu mòbil perquè des del punt de control de la comissaria de la Policia Local els agents tinguin una visió integral del que està succeint. L'alerta que es genera en prémer el "botó d'assetjament" tarda 3 segons a reproduir-se a les dependències de la policia, que ràpidament pot comprovar a través de les imatges que es reprodueixen als seus panells la situació en la qual es troba la persona sol·licitant d'ajuda.

Els agents comenten que la nova funcionalitat els "facilita la feina", ja que sovint, les persones que es troben amb una situació d'inseguretat "no ens saben donar les seves dades" o no són capaces de reconèixer el lloc on es troben. En aquesta línia, aclareixen que "qualsevol persona es pot descarregar el widget per tenir un plus de protecció", encara que subratllen que "el 60% de les persones registrades al sistema són dones".

Un sistema que, remarquen, no seria possible sense un entorn dotat de càmeres de vigilància col·locades de manera estratègica "a llocs on hi havia més incidents", explica la sergenta Míriam Gonzalez. D'altra banda, la nova funcionalitat també dona resposta a diverses peticions del Departament d'Igualtat del consistori manlleuenc i de les responsables dels punts liles: "Ens demanaven que, un cop acabades les activitats, ajudéssim a traçar camins segurs perquè les dones se sentissin més protegides a l'hora de tornar a casa". De moment, el botó lila només està disponible per dispositius Android.

 

Menys requeriments durant el 2022

Ja està disponible la memòria de la Policia Local de Manlleu del 2022, un document que també es va presentava en roda de premsa i on destaquen unes xifres que, segons el regidor de Seguretat Ciutadana Arnau Rovira, "avalen que estem en el bon camí".

Durant el 2022, el cos va realitzar un total de 28.264 serveis dels quals 4.857 van ser requeriments -trucades-, unes dades que, comparades amb els anys anteriors, "han variat i millorat", explicava el sotsinspector en cap de la policia de Manlleu. A grans trets, en destaquen dades com la reducció del 24% de trucades per danys contra la propietat privada, la baixada del 31% de requeriments per furt, una reducció del 35% per robatoris o la baixada d'un 45% per requeriments alternant de robatoris amb violència. En circulació, i comparant les dades amb el 2019, destaca la disminució del 66% de les trucades per accidents greus o molt greus, encara que augmenten considerablement –un 36%- els requeriments de trànsit.

La memòria recull que durant el període es van denunciar un total de 1.750 fets a Manlleu dels quals el 27% de les denúncies van ser instruïts pels Mossos d'Esquadra. D'altra banda, es constata que augmenten els delictes contra el patrimoni en un 31%, sobretot les estafes "un delicte que genera menys percepció d'inseguretat perquè no es veu, però que creix", explica el sotsinspector.

Pel que fa a la unitat canina K9, encarregada de la detecció d'infraccions per consum o tinença de drogues o abandonament d'estris ha recollit 239 denúncies al llarg del 2022 de les quals 224 han estat interposades per la PL de Manlleu i 15 pels Mossos d'Esquadra.

El Grup de Reforç d'Emergències i Proximitat (GREIP), cos de nova creació que es va posar en marxa el passat desembre amb l'objectiu d'augmentar la presència policial preventiva als carrers de la ciutat, reduir la percepció d'inseguretat del veïnatge a més d'intensificar la vigilància de persones conflictives, ha realitzat un total de 267 serveis i 4 detinguts (dades només de vint dies).