​Què hi fan tantes bèsties a l'art medieval? La nova exposició del MEV en desxifra el simbolisme

La mostra temporal «Bèsties. Els animals en l'art medieval» es podrà visitar del 30 de març al 17 de desembre al Museu d'Art Medieval de Vic

Exposició temporal «Bèsties. Els animals en l'art medieval» al Museu d'Art Medieval de Vic.
Exposició temporal «Bèsties. Els animals en l'art medieval» al Museu d'Art Medieval de Vic. | Adrià Costa Rifà
29 de març del 2023
Actualitzat el 05 d'abril a les 18:12h
El Museu d'Art Medieval de Vic (MEV) es converteix en escenari de l'exposició temporal Bèsties. Els animals en l'art medieval, una mostra que es podrà visitar del 30 de març al 17 de desembre i que té el propòsit d'explicar per què hi ha tants animals representats en la simbologia i la iconografia de l'art medieval. Ho farà a través de 75 obres que posen de manifest la importància que tenien aquestes figures en el context social i religiós de fa mil anys.

"Volem que sigui l'any de les bèsties a Vic", apunta Oriol Picas, director del MEV, que explica que la mostra ja estava plantejada abans de la pandèmia. En aquest sentit, subratlla que l'exposició és "un dels projectes somiats" del museu a través del qual "es presenten noves obres" –el MEV compta amb una col·lecció de 30.000- que permetran articular nous discursos i noves mirades.

Picas considera que el MEV ha desenvolupat "un model propi" a l'hora de proposar exposicions amb "poc plafó i a on l'obra d'art és el pilar bàsic" i que va més enllà de la recerca i la documentació permetent generar "un nou saber". Un model que des del museu volen potenciar i "fer créixer", com en el cas de Bèsties. Els animals en l'art medieval, a través del desplegament d'un ampli programa d'activitats que pivoten al voltant de la mostra i que impliquen també altres agents i esdeveniments de la ciutat.

Aquest serà el cas, per exemple, de La Prèvia del Medieval i del Mercat Medieval 2023, esdeveniments que s'emmarcaran en el marc de l'exposició, o de la festa major de Vic. A més, s'oferiran visites comentades, cicles de conferències, propostes familiars, de lleure i adreçades al públic escolar o una jornada dedicada al Patrimoni Art Digital. D'altra banda, des del museu continuen obrint nous horitzons i planifiquen "fer una producció immersiva sobre bèsties" i una publicació divulgativa al voltant de la mostra amb l'objectiu d'arribar a nous públics.

 

75 obres per entendre la cosmovisió medieval

La nova exposició temporal del MEV Bèsties. Els animals en l'art medieval, comissariada pels conservadors del museu Marc Sureda i Judit Verdaguer i que compta amb la col·laboració del Bisbat de Vic, l'Ajuntament de Vic, la Diputació de Barcelona i el Cercle del Museu, proposa una experiència extraordinària per conèixer quin paper hi jugaven els animals en la cosmovisió medieval a través d'un recorregut al voltant de 75 obres -70 de la col·lecció del museu i cinc cedides per l'Arxiu Episcopal de Vic- que permeten desxifrar el motiu pel qual l'art medieval representa tants animals i quins significats tenen aquests.

Entre altres, els visitants podran observar-hi el frontal de Santa Margarida de Vilaseca, lataula central del retaulede Sant Miquel de Verdú, el compartiment amb l'esculturade la Davallada als Inferns del retaule de San Joanipol de Sant Joan de les Abadesses, la peça d'orfebreriade la creu de Sant Joan de les Abadesses o el teixit de les Àguiles de la casulla de Sant Bernat Calbó. A més, en aquesta ocasió també es podran contemplar cinc manuscrits que provenen de l'Arxiu Episcopal.

Sis àmbits explicatius

L'exposició s'estructura al voltant d'un recorregut marcat en sis grans àmbits que expliquen l'origen, els significats de les bèsties en l'art medieval i el llegat que ens han deixat fins als nostres dies.

De l'escarabat al pegàs – Els animals i l'art, una relació antiga és el punt inicial del recorregut a través de la qual s'exposen obres de diferents cultures mediterrànies antigues on l'animal ja és símbol, per exemple, de forces sobrenaturals o de les divinitats, entre altres representacions.

L'anyell de Déu i el drac de Satanàs – Els animals en la cultura cristiana medieval, la segona parada de l'itinerari, explica l'eterna lluita entre el bé i el mal "que s'exemplifica en lluites entre bèsties o entre guerrers i bèsties" a més de representacions d'animals virtuosos, bèsties satàniques o "animals ambivalents" amb doble significació, explica Judit Verdaguer. Unes figures que en l'art medieval representen virtuts i vicis, atributs i significats codificats a través dels llibres de bestiaris "d'on se n'extreu un missatge moral i religiós", uns exemplars que a la mostra del MEV s'inclouen a través d'un recull de bestiari digital interactiu amb 22 representacions extrets de bestiaris del segle XII.

A Qui té cavall no va a peu – Els animals i la representació social el visitant podrà entendre el paper dels animals retratats també "com a factor de prestigi", com en el cas del cavall, i a on es mostra un recull del bestiari d'amor i d'heràldica.

Formes bestials - Entre la realitat i la ficció és "una secció híbrida" de la mostra, tal com explica el comissari de l'exposició Marc Sureda, on es tracten la presència i convivència d'animals reals i fantàstics i com es construeixen gràficament aquestes figures. En aquest sentit, Sureda detalla que "l'art medieval s'aproxima més a l'abstracció que al naturalisme i neix en un context de cristianisme". Un tram de la mostra a on es presenta un vídeo divulgatiu titulat Hic sunt dracones, una producció que narra la creença medieval que a Orient hi habitaven monstres i animals fantàstics.

La penúltima secció del recorregut, Animals que parlen? – A la recerca de significats, pretén sintetitzar les explicacions anteriors perquè el visitant tingui eines per interpretar individualment els animals de l'imaginari medieval. I en últim lloc, a Les bèsties són vives! el visitant comprovarà la interrelació existent entre les obres medievals i la producció contemporània a través d'un mosaic fotogràfic que constata com perduren els models dels animals medievals en el còmic, la literatura, el cinema i la publicitat en l'actualitat.
 

Marc Sureda, Oriol Picas i Judit Verdaguer durant la presentació a la premsa de la nova exposició del MEV. Foto: Irene Giménez

Arxivat a