Neix la Fundació Albir per reduir l'exclusió educativa i laboral a Osona

S'ha constituït oficialment aquest divendres a Manlleu amb el propòsit de combatre l'abandonament escolar prematur i fomentant la inserció educativa i laboral de joves vulnerables i amb dificultats

Acte de presentació a Manlleu de la Fundació Albir, Escola de Noves Oportunitats.
Acte de presentació a Manlleu de la Fundació Albir, Escola de Noves Oportunitats. | Adrià Costa Rifà
24 de març del 2023
Actualitzat el 03 d'abril a les 12:16h
Neix a Osona la Fundació Albir, una aposta publicoprivada que té per objectiu reduir l'exclusió educativa i laboral a la comarca d'Osona. La nova entitat s'ha presentat al públic aquest divendres a Manlleu en un acte que ha comptat amb personalitats de les institucions i les empreses implicades. Es tracta d'una iniciativa de caràcter comarcal i territorial apadrinada pels ajuntaments de Vic i Manlleu, el Consell Comarcal d'Osona, Creacció, el Consell Empresarial d'Osona, la Cambra territorial d'Osona, Ausa Futur, la Fundació Impulsa i l'Associació d'Empresaris de Manlleu.

La Fundació té la voluntat de gestionar la problemàtica de l'abandonament escolar prematur a la comarca fomentant la inserció educativa i laboral de persones joves, especialment d'aquelles més vulnerables, a través de l'Escola de Noves Oportunitats.

En aquesta línia, la iniciativa situarà els joves al centre perquè s'incorporin de nou al món educatiu, a més d'enfocar la mirada en la incorporació de nous talents al teixit productiu i empresarial del territori. Actualment, a l'Escola de Noves Oportunitats hi treballen 13 professionals que atenen 120 alumnes amb l'objectiu de reduir l'exclusió educativa i laboral.

Àlex Garrido, alcalde de Manlleu, considera que el projecte és "el més important de la comarca d'Osona en l'actualitat" a més de ser una iniciativa "pionera", de llarg recorregut i "clau" per ajudar als joves que "abandonen els estudis prematurament i els costa incorporar-se al mercat laboral". Per la seva banda, Anna Erra, alcaldessa de Vic, subratlla que la iniciativa demostra "l'esperit de suma" de la comarca i posa en valor el "repte de les noves oportunitats" amb el propòsit que el territori "sigui una opció de futur".

Joan Carles Rodríguez, president del Consell Comarcal d'Osona, apunta que el paper de l'ens que representa és "ajudar al consens entre institucions" destacant-ne el treball conjunt: "La seu de la Fundació Albir és a Manlleu i compta amb instal·lacions a Vic, és una eina de comarca, i la resposta dels 50 consistoris osonencs al projecte ha estat molt bona, tots hi col·laboren".

Joan Font, en representació dels diferents empresaris participants, apunta que el món empresarial se suma a la Fundació perquè "està interessat a tenir un país de qualitat, cohesionat i sense marginalitat amb oportunitats per a tothom". Des del sector privat volen "col·laborar" per ajudar a fer que el projecte "funcioni" i aposten per generar "oportunitats pels joves, perquè tinguin l'opció del treball estable i perquè la integració sigui possible".
 

Joan Font a l'acte de presentació de la Fundació Albir, Escola de Noves Oportunitats. Foto: Adrià Costa Rifà


D'altra banda, remarquen que les empreses del territori necessiten "joves formats amb les aptituds necessàries per incorporar-se al mercat laboral", uns llocs de treball, diuen, que actualment no estan cobrint.
 

L'Escola de Noves Oportunitats

Segons dades territorials de l'Observatori Socioeconòmic d'Osona, s'estima que 1 de cada 5 joves de la comarca abandona els estudis en edat prematura assolint, com a màxim, l'educació secundària. Generalment, es tracta d'un col·lectiu que requereix necessitats diverses com l'orientació, el suport i l'acompanyament educatiu singular. Aquesta casuística té impactes negatius per a la població jove com l'exclusió social, la vulnerabilitat, dificultats d'inserció al sistema laboral o la manca d'expectatives de vida, entre moltes altres.

Segons l'informe, més de 900 joves de la comarca abandonen prematurament els estudis. Un 12% de l'alumnat osonenc no es gradua o abandona abans d'acabar l'ESO, un percentatge que es tradueix a uns 220 joves del territori. D'altra banda, dels estudiants de la comarca que acaben l'educació secundària, uns 200 no continuen els estudis postobligatoris, i del total d'alumnes que es matriculen a la formació professional uns 350 joves no assoleixen el CFGM (el 52%). Finalment, del total de joves que es matriculen al batxillerat, al voltant dels 165 no el finalitzen.

En aquest context, la Fundació Albir, a través de l'Escola de Noves Oportunitats, vol ser l'instrument que permeti lluitar contra l'abandonament escolar prematur generant oportunitats educatives i laborals pels joves d'entre 16 i 29 anys.

En aquest sentit, els impulsors del projecte remarquen que la iniciativa ha d'ajudar a revertir la tendència per no "malbaratar el capital social dels joves de la nostra societat". Des del passat novembre aquesta aposta ja és una realitat.