Les pintures dels quatre evangelistes de Sert tornen a lluir a la catedral de Vic

Els murals, que "tornen a casa" 86 anys després, formen part d'un projecte de restauració per posar en valor l'artista i la seu vigatana

Operaris instal·lant els murals dels quatre evangelistes de Josep Maria Sert a la catedral de Vic.
Operaris instal·lant els murals dels quatre evangelistes de Josep Maria Sert a la catedral de Vic. | Bisbat de Vic
22 de març del 2023
Actualitzat el 01 d'abril a les 17:06h
La catedral de Sant Pere de Vic torna a exhibir 86 anys després les teles dels quatre evangelistes de Josep Maria Sert (1874-1945), quatre peces de gran format que el prestigiós muralista va pintar el 1926 i que ara s'han ubicat al deambulatori del temple. Encara que la catedral de Vic es va cremar amb l'inici de la Guerra Civil l'any 1936 patint greus destruccions, l'espai del presbiteri, on s'ubicaven originalment les pintures, es va poder conservar, i amb ell, els murals, que van ser de les poques obres que es van salvar.

El 1940, el Bisbat de Vic es proposa tornar a construir i decorar el temple, i Sert, decideix "partir de zero" i executar una obra nova, explica el delegat de Patrimoni Cultural Dani Font. Les teles que es van rescatar de l'incendi, doncs, van ser venudes a l'Ajuntament de Barcelona "per tal de finançar" el nou projecte. Durant anys van estar exposades al Museu d'Art Modern, fins que aquest es va integrar a la Fundació del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), que les va incloure en les seves reserves. A finals dels anys 80, el MNAC les va cedir a l'Ajuntament de Vic i durant anys van ser exhibides a la Capella Fonda de l'Església de la Pietat, a on van romandre fins fa uns anys quan l'espai es va convertir en l'emplaçament del Vicpuntzero.

El 2021, les pintures es van mostrar a la nau central de a catedral en el marc de l'exposició temporal Sert en flames, i és en aquell moment quan es decideix tornar els murals al deambulatori de la catedral, un espai ideat amb la reconstrucció de l'edifici i a on es va traslladar també el retaule gòtic de Sant Pere, obra de Pere Oller. A les teles, que fan entre 4 i 6 metres d'alçada i tenen un pes de prop de mitja tona, s'hi poden veure els quatre evangelistes presentats amb els elements que els simbolitzen: Marc amb el lleó, Lluc amb el brau, Joan amb l'àliga i Mateu amb l'àngel.

Unes pintures que es presentaran en societat aquest divendres 24 de març a les 6 de la tarda, en un acte obert a tota la ciutadania.
 

El vicari general del Bisbat de Vic, Josep Maria Riba, i el delegat de Patrimoni Cultural Dani Font han presentat el conjunt d'intervencions a les obres de Sert. Foto: Irene Giménez
 

Recuperar i valorar la figura de Sert

L'actuació ha tingut un cost de 287.000 euros i ha estat cofinançada entre el Bisbat de Vic i el Departament de Cultura a través de fons europeus, a més d'una aportació econòmica de l'Ajuntament de Vic.

La iniciativa inclou altres accions entorn de l'obra de Sert amb l'objectiu de recuperar i valorar l'obra del prestigiós muralista. Entre altres treballs s'està actuant per restaurar i condicionar la decoració mural de la nau central o la restauració del sostre del temple, un conjunt d'actuacions que podrien estar enllestides el 2025. També s'està impulsant un espai interactiu multimèdia al voltant de la figura de Sert que s'ubicarà a l'antiga sagristia dels Canonges i que podria veure la llum a finals d'aquest 2023.

El cost total del projecte és d'1,8 milions d'euros aportats entre el Bisbat de Vic, l'Ajuntament de Vic, el Departament de Cultura i el Ministerio de Cultura a través de l'Instituto del Patrimonio Histórico Español. El vicari general del Bisbat de Vic, Josep Maria Riba, ha destacat la "bona sintonia" entre les diferents institucions i l'església i ha reivindicat el conjunt catedralici de Vic: "No totes les ciutats tenen un gruix d'obres que van des del romànic fins a l'actualitat".

L'execució del projecte de recuperació de l'obra de Sert forma part d'una llista d'intervencions en diferents àmbits del conjunt arquitectònic com la recent restauració de la capella barroca de Sant Bernat Calbó i de l'edifici de l'Escrivania. En aquests moments, també estan en marxa els treballs de restauració del claustre gòtic -amb previsió de termini d'uns dos mesos- la restauració de l'edifici romànic de la canònica, i la redacció del projecte de rehabilitació del claustre baix.
 

Treballs de restauració del claustre gòtic de la catedral de Vic. Foto: Irene Giménez

Arxivat a