El CHV posa en marxa dos parcs solars als hospitals de Vic i Manlleu

Entre els dos edificis s'han instal·lat 1.500 plaques fotovoltaiques que produiran el 13% de l'energia consumida als centres

Instal·lació fotovoltaica a l'Hospital Universitari de Vic.
Instal·lació fotovoltaica a l'Hospital Universitari de Vic. | Adrià Costa Rifà
21 de març del 2023
Actualitzat el 31 de març a les 17:32h
El Consorci Hospitalari de Vic (CHV) ha instal·lat dos parcs solars als edificis de l'Hospital Universitari de Vic i a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, una aposta estratègica per assolir autosuficiència energètica, reduir l'impacte ambiental i estalviar costos. En total s'hi han instal·lat 1.499 plaques fotovoltaiques repartides entre els dos centres i que permetran autogenerar un 13,7% de l'energia consumida en ambdues instal·lacions.

Jaume Castellano, director de Serveis del CHV, explica que "la preocupació per vetllar pel medi ambient" del consorci es remunta a l'any 2000, quan es va projectar "la primera política ambiental" de la institució, i l'any 2004, se certificava el sistema de gestió ambiental del consorci. "Des d'aquell moment hem picat molta pedra, tant pel que fa a la gestió de residus, com intentant ser més eficients energèticament o posant en marxa una depuradora per millorar la qualitat dels abocaments", apunta Castellano.

Encara que l'any 2003 la institució ja va posar plaques solars tèrmiques "que van estar en funcionament uns quinze anys", el nou parc solar, que ja fa unes setmanes que s'ha posat en marxa, és "el projecte d'implantació d'energies renovables més ambiciós que hem fet mai", un conjunt d'accions que des del CHV, asseguren, continuaran potenciant amb l'objectiu de "vetllar pel medi ambient".
 

858 plaques solars a Vic i 649 a Manlleu

A l'Hospital Universitari de Vic s'han col·locat 858 panells solars sobre les cobertes de l'edifici principal, a la sala de màquines i al nou edifici dels laboratoris, així com a les marquesines de l'aparcament. Unes estructures que generaran una potència de 390 KW i produiran 474.000 kWh anuals, permeten un estalvi del 10% en consum elèctric i una reducció de 139,97 tones d'emissions de CO2 l'any. Unes actuacions que han tingut un cost aproximat de 400.000 euros i que la institució preveu recuperar en 4 anys i mig, encara que s'han fet els tràmits per obtenir Fons Europeus Next Generation i recuperar part de la inversió.

Pel que fa a l'Hospital Sant Jaume de Manlleu s'han col·locat 649 plaques solars entre les cobertes de l'edifici principal i de la Residència Aura. Unes instal·lacions que generaran 200,91 KW i produiran 364.000 kWh anuals del consum total de l'edifici permeten una reducció del consum energètic del 24,6% a més d'una reducció d'112,26 tones de CO2 l'any. En aquest cas, s'hi ha invertit 310.000 euros que la institució preveu recuperar en 3 anys (a l'espera de la resolució de la subvenció europea).

 

Cap a l'eficiència energètica

Al 2023 el CHV té previstes altres mesures enfocades a la transició energètica de les seves instal·lacions. En aquesta línia, Castellano ha avançat que es renovarà el parc de calderes de l'Hospital Universitari de Vic, l'Hospital de Manlleu i de la Clínica de Vic, uns canvis que suposaran "tenir sistemes més eficients".

D'altra banda, al llarg d'aquest any s'incorporarà una plataforma de gestió basada en la intel·ligència artificial amb el propòsit "ser més eficients en el consum de gas i que ens permetrà la regulació i automatització dels sistemes", apunta el cap d'Infraestructures i Serveis del CHV Raül Enríquez. En aquest sentit, detallen que es tracta d'una eina que recollirà les dades del sistema de producció d'energia i climatització formada per 24.000 elements repartits per a tota l'estructura i "en permetrà detectar el funcionament erroni -d'algun d'aquests elements- que provoca un excés de consum".