​El Govern aprova el projecte de comarca del Lluçanès amb Prats com a capital

Sant Boi, Sant Agustí i Sant Bartomeu en queden fora

Reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts.
Reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts. | R.Moreno / ACN
Redacció
21 de març del 2023
Actualitzat el 23 de març a les 8:36h
El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts el Projecte de llei de creació de la nova comarca del Lluçanès, una nova organització territorial que estarà formada pels municipis d'Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Prats de Lluçanès, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d'Albars i Sobremunt. D'aquesta manera, se'n queden fora Sant Boi, Sant Agustí i Sant Bartomeu, localitats en les quals va guanyar el "no" a la consulta del 2015.

El text aprovat per l'executiu defineix el Lluçanès com "un espai geogràfic natural de transició entre la Plana de Vic i el Berguedà" i que comprèn territoris de les comarques del Bages, el Berguedà i Osona. En aquest sentit, la nova capital de comarca serà Prats de Lluçanès, municipi a on s'establirà la seu oficial dels òrgans del govern.

Tal com va avançar fa unes setmanes el secretari d'Administracions Locals, David Rodríguez, el Consell Comarca del Lluçanès s'haurà de constituir passades les eleccions municipals del 2027. Fins a aquesta data, els municipis implicats, i de forma voluntària, hauran de crear una Mancomunitat de municipis –abans del 31 de desembre de 2023-, un òrgan de caràcter "transitori" que servirà per representar i gestionar els interessos de la comarca, i que es dissoldrà tan bon punt es constitueixi el Consell Comarcal.

El projecte del Govern també contempla dotar de recursos econòmics a la Mancomunitat del Lluçanès per garantir-ne el funcionament. En aquest sentit, el projecte preveu que en les futures lleis de pressupostos corresponents de 2024 a 2027 s'incorporaran partides amb l'objectiu de garantir la implementació de la nova estructura territorial. D'aquesta manera, pel 2024 està previst destinar-hi 200.000 euros, pel 2025 seran 250.000 euros, el 2026 un import de 300.000 euros i el 2027, 350.000 euros.

La creació de la comarca del Lluçanès "dona resposta a unes reivindicacions comarcals manifestades des de fa temps", ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, afegint que es tracta "d'una solució política i administrativa" a la voluntat majoritària expressada pels ciutadans del territori amb la consulta del 2015, on el "sí" es va imposar en vuit dels tretze municipis implicats en el procés amb un 70,73% dels vots.
Arxivat a