​Malestar a Vilanova de Sau per les restriccions temporals d'accés a l'embassament

Restauradors i veïnatge estan molestos amb el dispositiu desplegat al llarg del cap de setmana per garantir el compliment de les mesures anunciades per l'ACA mentre que l'ajuntament reitera que no tenen competències en la gestió del pantà

Durant els caps de setmana s'habiliten plafons informatius a la C-17 i C-25 i punts d'informació a Folgueroles, Vilanova de Sau i la presa de l'embassament des d'on diferents agents expliquen les restriccions als visitants
Durant els caps de setmana s'habiliten plafons informatius a la C-17 i C-25 i punts d'informació a Folgueroles, Vilanova de Sau i la presa de l'embassament des d'on diferents agents expliquen les restriccions als visitants | Osona.com
21 de març del 2023
L'Agència Catalana de l'Aigua anunciava el passat divendres la prohibició d'accés a 100 metres de la làmina de l'aigua del pantà de Sau per garantir la seguretat dels visitants i dels treballadors que des de dimecres passat retiren els peixos de l'embassament per preservar la qualitat de l'aigua de boca. Una situació que, tal com assenyalava l'ACA, podria allargar-se unes tres setmanes i que també ha comportat restringir el pas a l'àrea d'espai de Sau, tancada des del dissabte.

Per garantir el compliment del conjunt de mesures, els dissabtes i diumenges s’habiliten plafons informatius a la C-17 i a la C-25, i diferents punts d’informació a Folgueroles, a l’entrada de Vilanova de Sau i a la presa de l’embassament des d’on hi han estat treballant diferents agents –informadors, Rurals, Mossos d’Esquadra i guardes forestals- amb el propòsit d’informar de les restriccions a tothom que s’acostava a la zona.

Des d'aquests punts expliquen que "els veïns poden passar tranquil·lament" i que totes aquelles persones amb reserves als restaurants afectats per les restriccions de l'ACA disposen d'una paraula clau que els permet avançar fins als establiments. Amb tot, al llarg del cap de setmana han detectat algun "despistat" que ha arribat fins a la presa sense saber que hi està l'accés prohibit temporalment i remarquen que uns dels objectius principals de la mesura és desmassificar el territori que ha vist com durant les darreres setmanes hi ha hagut un increment considerable de visitants, sovint encuriosits per veure la retirada de peixos, el baix nivell del pantà i per visitar el poble de Sant Romà de Sau.

Quim Ordeix, un dels informadors que aquests dies expliquen als visitants les mesures que s'han aplicat, reconeix que sovint arriben visitants enfadats per la situació i admet que "costa adaptar-se als canvis". D'altra banda, des dels punts d'informació recorden que els veïns dels cinc municipis que configuren l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona -Sant Sadurní d'Osormort, Vilanova de Sau, Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles i Tavèrnoles- no tenen restriccions de pas i que els seus respectius ajuntaments disposen de distintius per acreditar-se.
 

"Ens sentim sols"

El conjunt de mesures impulsades per l'ACA i la Diputació de Barcelona no han tardat a generar controvèrsia entre els visitants que s'acosten a zona, els veïns de Vilanova de Sau que viuen en masies aïllades més enllà de la presa, i sobretot, entre alguns dels restauradors de la zona afectada.

Aquest és el cas del restaurant Braseria Sau Vell -situat més enllà de la presa de l'embassament- des d'on denuncien que durant els primers dies del dispositiu han perdut reserves i expliquen que els clients que han atès al llarg del cap de setmana s'han mostrat "molestos" per les "dificultats" que s'han trobat al llarg del trajecte per arribar al seu local i insten a les autoritats pertinents a repensar l'organització del dispositiu perquè, diuen, no s'està garantint que puguin continuar treballant: "Estem donant una imatge horrorosa als clients, l'organització no és l'adequada, ens sentim sols". D'altra banda, demanen al consistori i als agents implicats que "valorin la situació" i que hi hagi millor comunicació amb els afectats per les restriccions.

Un altre dels restaurants que ha manifestat el seu malestar vers la situació és Can Morilla, un establiment situat entre Vilanova de Sau i la presa: "A primera hora del dissabte molts clients van començar a trucar per cancel·lar reserves per por a no poder accedir fins a l'emplaçament del restaurant", expliquen l'Eric Vilamitjana i la Sara Martin, els propietaris del restaurant, que remarquen que al llarg del cap de setmana han tingut fins a 10 cancel·lacions. Suggereixen que es desarticuli el dispositiu establert a l'entrada del municipi "perquè espanta els visitants" i creuen que amb el punt d'informació habilitat a la presa "ja n'hi ha prou".
 

Restaurant Can Morilla, Vilanova de Sau Foto: Osona.com

 

"No hi tenim competències"

Des de l'Ajuntament de Vilanova de Sau insisteixen que la decisió de les restriccions és de l'ACA i remarquen que com a consistori no tenen competències en la gestió del pantà. Joan Riera, alcalde del municipi, insisteix que "no s'ha prohibit el pas a ningú" més enllà d'aquells "passavolants que van a fer el curiós".

D'altra banda, el batlle apunta que aquest dimecres es trobaran amb el director de l'Agència Catalana de l'Aigua per fer "una reunió de seguiment" per valorar com ha funcionat el dispositiu desplegat durant el cap de setmana. Amb tot, Riera reitera que la voluntat de l'ajuntament és "millorar les coses" i insta a l'ACA a aclarir la situació: "Qui pateix les conseqüències de tot plegat és el territori i ens han d'escoltar d'una vegada".

Finalment, l'alcalde de Vilanova expressa el seu malestar per la situació i recorda que "ve setmana Santa" i s'ha de trobar una solució per regular els accessos amb coherència i amb el mínim d'afectacions possibles pel veïnatge de la zona.