​El govern d'Anna Erra fa balanç del mandat: «Hem complert el 90%»

L'alcaldessa de Vic valora positivament els quatre anys d'una legislatura marcada per la pandèmia i per la inauguració de "la joia de la corona": la Biblioteca Pilarin Bayés

L'equip de govern durant l'acte de tancament del Pla d'Acció Municipal.
L'equip de govern durant l'acte de tancament del Pla d'Acció Municipal. | Adrià Costa Rifà
18 de març del 2023
Actualitzat el 27 de març a les 16:44h
L'equip de govern de l'Ajuntament de Vic, liderat per l'alcaldessa Anna Erra (Junts), ha fet balanç de la legislatura –marcada per la pandèmia- i del Pla d'Acció Municipal 2019-2023, la guia a través de la qual es van marcar les accions de mandat, uns reptes que "s'han anat adaptant a les necessitats", explicava l'alcaldessa, i afegia que de les 450 accions previstes inicialment "s'ha passat a 950 actuacions fetes" al llarg dels quatre anys.

Erra destacava que "hem fet un compliment del 90%" del Pla d'Acció Municipal -durant la legislatura 2015-2019 la xifra va ser del 88%- i insisteix que "encara queden dos mesos" per fer puja el percentatge.

Un Pla d'Acció Municipal dividit en cinc eixos: Administració oberta –s'ha complert un 94% de les accions previstes-, Ciutat accessible –s'ha assolit el 87%-, Coneixement i progrés –amb un 86%-, l'eix dedicat al benestar de les persones -95%- i l'eix de Ciutat saludable –amb un 89% d'accions completades-.

Anna Erra, qui no es tornarà a presentar a l'alcaldia de la capital d'Osona –la rellevarà el regidor de Medi Ambient Albert Castells- ha tingut un agraïment "a tot l'equip i a tots els treballadors del consistori que m'han acompanyat en aquest trajecte" i s'ha mostrat satisfeta de la feina feta: "Ha estat un orgull treballar aquests quatre anys per la nostra ciutat". Des de 2019, Vic ha crescut en 16 nous equipaments i espais, i en poc temps, la ciutat passarà la barrera dels 50.000 habitants.
 

Universitat i Ciutat del Coneixement

La regidoria encapçalada pel 1r tinent d'alcalde i president de CreaccióJosep Arimany, era la primera de passar comptes amb la ciutadania donant el titular en aquesta matèria: "Hem apostat pel Campus Ciutat, integrant el campus universitari a dins de la ciutat" apuntava Arimany. Durant la legislatura que s'acaba, entre altres, s'ha inaugurat el Paranimf de la Universitat de Vic, s'ha impulsat Can Bauman -l'edifici que acull a Facultat de Medicina- i el Centre Beta o s'han aconseguit nous graus universitaris a la Facultat de Medicina, d'on aquest juny se'n graduarà la primera promoció de metges.

Com a president de Creacció, Arimany subratllava la creació de l'Oficina de Tècnica de l'R3 i apuntava als reptes de futur, com "la transformació agroalimentària, la transformació digital, la mobilitat i la sostenibilitat, l'emprenedoria i l'empresa".

Durant l'acte de balanç de la legislatura Arimany avançava que no continuarà, i que per tant, no anirà a la llista electoral de Junts per Catalunya a Vic a les eleccions del 28 de maig.
 

Urbanisme, Habitatge, Mobilitat i Projectes Internacionals

La 2a tinenta d'alcaldia i regidora d'Urbanisme, Habitatge, Activitats, Mobilitat i Projectes Internacionals, Fabiana Palmero, remarcava que Vic "és una ciutat planificada". En aquest sentit, i en matèria urbanística, Palmero destacava el POUM del 2019 que "incorpora un gran esforç per la preservació del patrimoni monumental i anònim del llegat col·lectiu que representa la ciutat", l'impuls del projecte Sumem Patrimoni o la compra de les Adoberies i del Castell d'en Planes.

La redacció del Pla Local d'Habitatge -un document que es podria aprovar inicialment durant el ple de l'abril- i el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible que ha completat accions com la pacificació de carrers, l'augment de carrils bici a la ciutat, la creació de noves places d'aparcaments per a bicicletes, l'ampliació d'aparcament "paisatgístics" per a vehicles motoritzats, l'associació amb una cooperativa de cotxes elèctrics o la compra de dos autobusos híbrids. Palmero valora positivament els quatre anys de mandat i considera que Vic "ha esdevingut un referent" en mobilitat, salut i urbanisme.
 

Esports, Fires i Mercats

El 3r tinent d'alcaldia i regidor d'Esports i Fires i Mercats Titi Roca explicava que el projecte esportiu de l'equip de govern es fonamentava en diferents eixos d'actuació com l'educació esportiva i rendiment amb la realització de la programació gratuïta mensual d'activitats esportives orientades a infants, adolescents i també per a la gent gran.

Durant la legislatura ha nascut l'Escola Multiesportiva Municipal per on han passat més de 1.000 alumnes de Secundària de centres educatius de Vic i nous equipaments esportius entre els quals en destaca l'adquisició municipal del Club Patí Vic. En competicions esportives, Vic ha acollit el Campionat del Món de Trial, el Campionat d'Espanya de Ciclocròs o dues edicions de la Cursa Infantil Adaptada. El gran lament de Roca, el centre d'alt rendiment.

Pel que fa a la regidoria de Fires i Mercats, una carpeta que Roca ha compartit amb la també regidora Bet Piella, en remarcaven "les més de 15 fires per any" per on han passat més de 400.000 visitants durant el 2022. A les tradicionals cites de la capital d'Osona se n'hi han sumat de noves com la Fira de l'energia i Construcció Sostenible o el Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia. El regidor subratllava que Vic ha estat "l'única ciutat de tot Catalunya" que durant la pandèmia no va deixar de fer fires.
 

Ciutadania, Barris, Cooperació, Participació i Protecció Civil

Josep-Ramon Soldevila, 4t tinent d'alcaldia i regidor de Ciutadania, Barris, Cooperació, Participació i Protecció Civil destacava del mandat que s'acaba la consecució d'un pla estratègic al barri del Remei i la formació del projecte de les Comunalitat de Vic al sector sud de la ciutat.

El regidor reivindicava la diagnosi que va executar el consistori durant la pandèmia, a través de la qual es va contactar amb les 300 entitats i associacions de la ciutat per oferir ajuda institucional: "Vic té un teixit associatiu envejable i se l'ha d'ajudar", apuntava, a més de posar en valor els pressupostos participatius a on s'hi ha destinat anualment 200.000 euros.

En matèria de cooperació, Soldevila recordava els diferents projectes executats a països com el Senegal, el Nepal, Marroc o l'aportació econòmica al terratrèmol de Síria. Finalment, el regidor tancava la seva intervenció amb la carpeta de Protecció Civil felicitant la feina dels voluntaris de la ciutat, "la nineta dels meus ulls", puntualitzava.
 

Acte de tancament del Pla d'Acció Municipal. Foto: Adrià Costa Rifà

Benestar i Família, Economia i Serveis Generals

Núria Homs, 5a tinenta d'alcaldia i regidora de Benestar i Família, Economia i Serveis Generals explicava que "una de les primeres obsessions quan vam començar era que l'ajuntament fos accessible per a tothom". Un eix que l'equip de govern considera assolit amb projectes com els tallers de suport digital per agent gran durant la pandèmia o la figura de l'Assistent digital +65, la renovació de la seu electrònica del consistori i el nou web municipal que s'estrenarà durant les pròximes setmanes.

Pel que fa a la carpeta de Benestar i família, Homs destacava la remodelació dels espais d'atenció a la ciutadania, la digitalització del departament o la reducció de les llistes d'espera en el servei de primera acollida. La regidora remarcava l'ampliació del servei d'atenció al domicili que s'ha implementat durant el mandat, també a l'atenció en salut mental, l'augment de partides destinades a ajusts socials per a famílies vulnerables, els 7 apartaments per a famílies monoparentals o l'esbós del nou model residencial per a gent gran.

Homs també ha estat la titular de la regidora d'Hisenda i en subratlla que "hem deixat un ajuntament totalment sanejat". En aquest sentit, l'equip de govern ha pogut utilitzar els romanents fiscals i deixen el consistori amb un endeutament del 20%: "Hem fet una gestió econòmica eficient, s'han fet moltes coses, però en cap cas hem deixat l'ajuntament en una situació precària", tancava Homs.
 

Educació i Joves i Convivència i Seguretat

La regidora d'Educació i Joves i Convivència i Seguretat Elisabet Franquesa destacava que la gran obra del mandat en matèria de seguretat és la nova subcomissaria, la creació de la policia administrativa i la consolidació dels serveis que s'ofereixen a l'espai o les 10 càmeres repartides pel municipi per garantir la seguretat ciutadana. La regidora Franquesa agraïa "l'incansable" treball dels agents cívics de la ciutat i posava en valor el grup de treball de prevenció, detecció i atenció de conductes de risc en joves i adolescents.

L'aposta política de l'equip d'Anna Erra en educació ha estat posar recursos i eines per ampliar i consolidar l'oferta postobligatòria, explicava Franquesa, que afirma haver doblat les places PFI, a més d'impulsar l'espai RoboTic.

Pel que fa a la regidora de joves l'equip de govern considera haver donat aire al Vic Jove, a l'orientació educativa, projectes com les Tardes Joves o l'Escola de Noves Oportunitats de la Fundació Albir.
 

Manteniment i Serveis, Medi Ambient i Món Rural

Albert Castells, regidor de Manteniment i Serveis, Medi Ambient i Món Rural, apuntava: "Sovint ens oblidem que Vic és un ampli territori de camins rurals". En aquest sentit, el que serà el substitut d'Anna Erra al capdavant de la llista de Junts per Catalunya a Vic per a les municipals del maig, citava algunes de les actuacions executades durant el mandat que s'acaba, com la millora i el manteniment de camins de domini públic o el desplegament de la fibra òptica a la ciutat.

Castells posava l'accent en la transició energètica que ha iniciat la ciutat, els projectes d'autoconsum elèctric amb instal·lacions fotovoltaiques en edificis municipals, l'acompanyament en la creació de la primera cooperativa d'iniciativa ciutadana al municipi, a més de l'acompanyament a les empreses per començar projectes d'autoconsum compartit als polígons industrials. L'alcaldable també posava en valor l'excussió del Pla Director de Medi Urbà que ha permès millorar l'anella verda, la inversió de més de 2 milions d'euros per restaurar la trama urbana del Gurri i el Mèder o el nou contracte de serveis aprovat el gener del 2023.

Finalment, pel que fa a manteniment i via pública, Castells remarcava la bona entesa amb els regidors de barris per atendre les peticions de la ciutadania i destacava la renovació de 7 parcs infantils.
 

Promoció econòmica, Comerç i Cultura

Bet Piella, regidora de Promoció econòmica, Comerç i Cultura valorava l'acompanyament del consistori al sector agroalimentari durant l'atzucac de la pandèmia i destacava que la situació havia ajudat "a diversificar l'economia de la ciutat". En aquest sentit, l'equip de govern s'ha centrat en "potenciar el sector de les TIC" i a donar impuls al BIT amb la mirada posada en "crear un hub tecnològic al Sucre". S'ha impulsat la Taula de Polígons, la construcció del pàrquing de camions, la instal·lació de càmeres de seguretat o un projecte APEU.

En comerç, Piella remarcava que Vic "és una ciutat comercial". En aquesta matèria, des de l'ajuntament s'han donat subvencions per tornar la vida a locals buits, a més d'un paquet de mesures per encara els "nous models de consum".

Finalment, en el cartipàs de cultura, durant aquest mandat la regidora ha donat aire a l'Espai ETC, ha incorporat un nou centre cívic –el CCV Joan Triadú- i ha estrenat la "joia de la corona", la Biblioteca Pilarin Bayés, un espai que s'ha convertit en "referent del país", afegia Piella.
 

Salut pública i Igualtat

Núria Vergés, regidora de Salut Pública i Igualtat de la legislatura 2019-2023 en destaca l'ampliació del CAP del Remei i la futura remodelació del CAP Nord, a més de la suma d'esforços del consistori durant la pandèmia. Pel que fa a Igualtat, la regidora recordava la consolidació dels punts liles nocturns durant les festivitats -per on han passat 3.300 persones- , a finals del 2020 aquests espais es van impulsar també de dia en els quals s'hi ha adherit 9 comerços de la ciutat. La regidora d'Igualtat posava la cirereta del pastís en els 8 centres educatius que han participat en projectes coeducadors en aquest àmbit.
 

Turisme i Ocupació

Anna Alemany, regidora d'Ocupació, subratllava que durant la present legislatura l'equip de govern ha impulsat línies d'ajuts per a empreses amb l'objectiu de generar ocupació o reduir la taxa d'atur de la ciutat on s'hi ha destinat 632.600 euros, s'han subvencionat 80 empreses creant 80 llocs de treball nous.

A l'àrea de Turisme, Alemany assegurava haver complert amb "el 90% dels compromisos" donant vida al projecte Vic Punt Zero –per on han passat més de 42.000 visitants-, la potenciació del turisme internacional amb Vic Slow City, la posada a punt de l'àrea de caravanes o un acord amb Rupit per promocionar conjuntament els dos municipis, entre d'altres.

Arxivat a