1 de 10

Fre al turisme de sequera a Sau

​Tanquen temporalment el punt d'informació i l'àrea d'esplai de Sau mentre duri l'operació de buidatge de l'embassament

Turistes de sequera al pantà de Sau | Adrià Costa Rifà
per Arnau Urgell i Vidal, Vic | 17 de març de 2023 a les 08:56 |
Fre al turisme de sequera que omplia dia rere dia un embassament de Sau que s'encamina cap al seu mínim històric. L'Agència Catalana de l'Aigua ha prohibit l'accés a 100 metres de la làmina de l'aigua del pantà. Tot plegat després que el Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona ja decidís tancar l'accés al punt d'informació i a l'àrea d'esplai del pantà de Sau. Asseguren que el tancament es deu a motius de seguretat arran de l'actuació per transvasar l'aigua cap a Susqueda i retirar fins a 60 tones de peixos.

L'ACA assenyala que el servei es podria reprendre en tres setmanes. Les persones que hagin fet una reserva prèvia per accedir a l'àrea d'esplai rebran la devolució dels diners. En les dues darreres setmanes s'havien incrementat molt els visitants que volien veure la retirada dels peixos i també el baix nivell de l'aigua.

L’actual estat de sequera extrema que viu Catalunya ha requerit mesures extraordinàries de gestió. En el cas de la vall de Sau, l'Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat en marxa diverses mesures per garantir la qualitat de l'aigua de boca. En concret, s'està passant aigua del pantà de Sau al de Susqueda i també s'estan extraient tots els peixos de l'embassament.
 

Els pescadors retirant els peixos de l'embassament de Sau. Foto: Carme Molist


Segons informa la Diputació de Barcelona, aquestes actuacions han comportat "la inhabilitació d'algun dels elements fonamentals dur a terme la regulació de l'accés motoritzat a la vall de Sau" i asseguren que això "compromet la possibilitat de l'accés a l’àrea d’esplai del pantà de Sau i la seguretat de les persones".

L'estat de l'embassament de Sau, en dades

 Situació actual: 9,51% (16/3/2022) | Susqueda: 39,40%
 Anterior rècord segle XXI: 12,89% (19/4/2008) | Susqueda: 27,01%
 Rècord històric: 5,77% (20/4/1990) | Susqueda: 15,79%

 Més dades actualitzades, al web de l'ACA

 

Massificació de l'embassament

La Diputació de Barcelona assegura que en les darreres setmanes hi ha hagut un increment molt important de visitants que volen anar a veure la retirada de peixos i el nivell tan baix del pantà. Això, expliquen, fa que "no es pugui garantir un normal funcionament del sistema de regulació".
 

Turistes al pantà de Sau, a inicis de març. Foto: Adrià Costa Rifà


Habitualment, les aglomeracions es concentraven al cap de setmana, però en els darrers dies, fins i tot, l'aparcament s'omplia els dies feiners.

Més enllà de tancar l'àrea d'espai, l'ACA ha prohibit acostar-se a 100 metres de la làmina de l'aigua en qualsevol punt de l'embassament. Assegura que hi ha el risc d'atrapament en el fang de les zones que s'assequen pel buidatge accelerat cap a Susqueda. 

 

Participació