​Vic escalfa motors per una nova edició del Mercat del Ram

La fira se celebra a la capital d'Osona del 31 de març al 2 d'abril i presenta una extensa programació relacionada amb el sector agroramader i d'activitats gastronòmiques, culturals i comercials

Presentació del Mercat del Ram 2023.
Presentació del Mercat del Ram 2023. | Vic Fires
14 de març del 2023
Actualitzat el 24 de març a les 22:45h
Vic tornarà a ser escenari d'una nova edició del Mercat del Ram en plenitud i sense restriccions per la pandèmia. La fira de tradició agrícola i ramadera de la comarca d'Osona se celebrarà a la ciutat del 31 de març al 2 d'abril i comptarà amb una extensa programació de propostes relacionades amb el sector agroramader i activitats gastronòmiques, culturals i comercials que complementaran la cita. Aquest dilluns se n'ha fet la presentació oficial, i s'han desvetllat algunes novetats.

A l'edició d'enguany, el mercat recupera emplaçaments com la rambla del Passeig i la plaça del Carbó, a on s'ubicarà de nou l'Espai Terra i Cuina per tornar a ser el centre de les activitats gastronòmiques, culturals i de la mostra multisectorial "amb més de 20 empreses i parades del sector alimentari", detalla Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de Vic, que defineix la cita com "una festa perquè tothom gaudeixi del sector ramader de la comarca".

Una rambla de Passeig on també es podrà trobar la mostra de Serveis amb una dotzena d'expositors i la mostra de Turisme amb el Patronat de Turisme de la Costa Brava i Osona Turisme.

El divendres 31 de març, al Centre Cívic Joan Triadú, s'hi concentrarà 2a edició de la Talaia Pagesa, un espai obert a tota la pagesia d'arreu de Catalunya en el qual es podran debatre les necessitats del sector.
 

Mercat del Ram, "un ramat de mercats"

La tradicional cita agrícola i ramadera de la ciutat de Vic s'articula al voltant d'una programació extensa que recull al llarg del cap de setmana infinitat de propostes de diversos sectors: el familiar, el de les tradicions, negocis, esports, cultural, gastronòmic, mercats de pagesos i el mercat jove. En definitiva, "un ramat de mercats" que ompliran els carrers de la capital d'Osona d'alegria, diversitat i dinamisme. També de color, com mostra la proposta guanyadora pel cartell d'enguany, dissenyat per l'estudi Natnots de Vic i que vol representar un primaveral Mercat del Ram sense restriccions.
 

La Casa de Pagès, "una proposta que va creixent"

Una de les novetats rellevants de l'edició d'enguany és la renovació de La Casa de Pagès, un conjunt d'activitats familiars per aprendre i fer valdre la vida al camp. L'espai, que es consolida i arriba a la setena edició, se situarà al Recinte Firal del Sucre i aplegarà tallers i exposicions dirigides al públic familiar amb l'objectiu de donar a conèixer la feina que es fa al sector. Una proposta que "va creixent", tal com explica Roca, al voltant de noves temàtiques.

La Casa de Pagès compta amb set estances –l'Era, la Cuina, el Rebost, la Cabanya, el Graner, el Camp i l'Hort, el Bosc i l'Estable- a on es combinaran activitats participatives, de creació i experimentació o exposicions d'artistes vinculats amb les arts mediambientals i el món pagès. A més, per aquest 2023 s'incorpora el videojoc a partir del qual els visitants podran descobrir l'espai, posar-se a la pell d'un pagès o pagesa i gestionar els principals recursos naturals que es poden trobar en una explotació d'Osona.

Un recinte Firal que també serà escenari de l'Espai Fòrum a on es desenvoluparan xerrades divulgatives.
 

El Concurs de Canals Porcines, un històric del Mercat

L'entorn del Recinte Firal serà l'emplaçament de les activitats ramaderes de la cita, a on es realitzarà l'exposició de bestiar, exhibicions i certàmens relacionats amb el sector com el Concurs de Canals Porcines, que enguany arriba a la 39a edició. Albert Noguera, membre de la comissió de Canals Porcines, defineix el concurs "d'històric" i detalla que en aquesta ocasió hi ha algunes novetats.

En aquest sentit, a l'edició passada ja no es van exposar les canals, un fet que enguany es manté. Al seu lloc, els visitants hi trobaran un estand amb tota la informació del concurs, així com dels guanyadors i de les explotacions ramaderes participants. Noguera també ha detallat que aquest dimecres 15 de març es recolliran les canals, un fet que permet fer un estudi rigorós tant de la carn com de la canal.
 

Mercat del Ram de Vic 2022. Foto: Adrià Costa


La 39a edició del Concurs de Canals Porcines, que compta amb "uns 30 inscrits" només oferirà dos guardons, un que premiarà a la qualitat de la carn i un reconeixement a la qualitat de la canal, quedant-ne forma el premi de la Màxima Puntuació, un canvi que, segons apunta Noguera, és degut a "l'evolució que viu el sector i les tendències de mercat". Els guanyadors d'ambdós guardons es coneixeran el dissabte 1 d'abril al migdia.

Al mateix espai se celebrarà el 2n Concurs Morfològic Nacional d'Ovella Ripollesa, una competició dirigida als socis de l'Associació Nacional de Criadors d'Oví de Raça Ripollesa (ANCRI) i que premiarà al millor lot d'ovelles adultes, el de borregues i el millor marrà. Ramon Bach, veterinari i secretari tècnic de l'ANCRI, remarca que ja compten amb 36 inscrits i que l'objectiu de tot plegat és "recuperar l'ovella a la Catalunya Central" perquè "s'estan acabant els ramats". Al mateix temps també ha remarcat les dificultats que viu actualment el sector oví: "És un any molt dur, tant per la sequera com per l'augment de preus al món agrari".

Pel que fa a les exhibicions, enguany n'hi haurà dues: d'una banda, la del Club de Gossos d'Atura Català –dissabte al matí i diumenge a la tarda-, i per l'altra, l'Esquellot del Montseny i Terra Peluda portaran dues demostracions de gossos pastors –dissabte a la tarda i diumenge matí-. Tampoc hi faltarà la mostra de maquinària agrícola, a l'avinguda Països Catalans o la d'automòbils al carrer Mossèn Gudiol.
 

Un mercat cultural

El Mercat del Ram és un "mercat de mercats", o com proposa l'edició d'enguany "un ramat de mercats". En aquesta línia, la tarda del dissabte 1 d'abril els visitants podran gaudir d'infinitat d'activitats lúdiques i culturals. Entre d'altres, i per amanir la festivitat, els carrers de Vic s'ompliran de música i cercaviles amb els Gegants i el Bestiari de la ciutat.

Des de La Clota s'organitza la segons edició de La Falca, la fira de creació i autoedició amb parades, tallers i concerts. Tot plegat serà al carrer de les Adoberies al llarg del dissabte 1 d'abril, i també s'hi podran trobar espais per compartir projectes, tallers creatius i concerts.

Tampoc hi faltarà una de les icones del Mercat del Ram: l'International Mercat del Ram Balloon Trophy, organitzat pel Club Català de Globus, un esdeveniment que comença el dijous 30 de març i s'allarga fins al diumenge 2 d'abril incloent en la seva programació una competició, un vol d'exhibició i un Night Glow.

L'altra gran cita cultural és el Concurs de Pintura Ràpida Mercat del Ram, que tindrà lloc el dissabte 1 d'abril o la tradicional fira del dibuix, el diumenge 2 d'abril.
 

Trofeu Internacional de Globus del Mercat del Ram 2022. Foto: Adrià Costa

 

El Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT), el preludi del mercat

El 30 i 31 de març, el Recinte Firal El Sucre acollirà el segon Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT), una edició dedicada al biogàs i que serà un punt de trobada per conèixer les tendències, les innovacions i els projectes empresarials que giren al voltant de la bioeconomia. Un esdeveniment que compta amb dues seus i edicions instal·lades en els dos esdeveniments de referència del sector: el Mercat del Ram de Vic i la Fira de Sant Miquel de Lleida.

"Estem en un moment de transició energètica i el biogàs és una opció" explica Carme Sàez, directora del BIT, que afegeix que Osona és un territori "amb un nombre elevat de dejeccions ramaderes, residus agroalimentaris, orgànics i de depuradores que es poden incorporar a les plantes".

Al congrés hi participaran més d'una quarantena de ponents del sector de la bioeconomia i girarà al voltant de ponències que tractaran el futur del biogàs, com la presentació del Pla d'Acció 2023-2024, una ponència sobre Rol del Biogàs en la Transició energètica i es presentarà el Pla de Biogàs de Catalunya. També prendran protagonisme les taules rodones que analitzaran els diferents models de plantes de biogàs o com s'han d'estructurar per ser rendibles, així com una sessió informativa sobre bioeconomia i món local a càrrec de la Diputació de Barcelona. La recerca i la investigació també hi serà present amb una taula rodona amb les universitats de Catalunya i centres tecnològics que aportaran la seva visió al sector.

Jaume Sió, cap del Gabinet Tècnic d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural apunta que és "un congrés de territori, el gran aparador que tenim a Catalunya per explicar i compartir amb altres agents del món què estem fent en bioeconomia".

Consulta tota la programació del Mercat del Ram 2023.
 
Arxivat a