Cinc barques per retirar fins a 60 tones de peixos a Sau

L'ACA inicia l'operatiu per preservar la qualitat de l'aigua d'un embassament que ja està per sota del 10%

Arribada de les primeres barques per retirar peixos al pantà de Sau.
Arribada de les primeres barques per retirar peixos al pantà de Sau. | Arnau Urgell
13 de març del 2023
Actualitzat el 20 de març a les 18:09h
A Sau podria haver-hi unes 60 tones de peixos, la pràctica totalitat d'espècie invasores. Amb l'embassament a menys del 10%, una mortaldat massiva posaria en risc la qualitat d'una aigua que serveix per al consum domèstic de Girona i l'àrea metropolitana de Barcelona. Per aquest motiu, fins a cinc barques treballaran com a mínim les properes sis setmanes per retirar el màxim nombre de peixos.

L'ACA ha posat en marxa aquest dilluns l'operatiu per retirar peixos de Sau, tal com havia passat el 2005 i el 2008. Aquesta vegada la situació és pitjor i es pretén retirar 1,5 tones diàries de peixos. Si no es fa res, amb el buidatge de l'embassament, l'oxigen baixarà i els peixos moriran igualment. Si això passés, és descomposaria la matèria orgànica i es posaria en risc la potabilització de l'aigua.

"Hem de ser conscients de la situació extrema i hem de prendre les decisions més correctes, que són aquestes", detalla el responsable d'Espècies Invasores i Projectes de Conservació de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jordi Ruiz, en declaracions a l'ACN. Per la seva banda, la directora de l'Àrea d'Execució d'Actuacions de l'ACA, Elisabet Mas, ha subratllat que la prioritat és mantenir la qualitat de l'aigua per poder-la aprofitar al màxim.

Aquesta mateixa setmana començarà la retirada de peixos. Ho faran dues barques de la confraria de Blanes que pescaran amb xarxa. També una embarcació tipus pelicà per una retirada més superficial, especialment d'animals morts. A aquestes barques se n'hi afegiran dues més, una segona pelicà i una per fer pesca elèctrica en els espais menys accessibles.

A Sau hi ha deu espècies de peixos -com el rutil, l'albornell, lucioperca o sandra i el silur, entre altres-, totes invasores. La llei obliga a sacrificar aquests animals i no es permet alliberar-les en altres zones.
Arxivat a