Investiguen l'escorxador de Patel a l'Esquirol per la contaminació d'una riera per aigües residuals

El Ministeri Fiscal ha presentat una querella contra l'empresa i el gerent per un delicte ambiental

Mostreig de fonts del Grup de Defensa del Ter.
Mostreig de fonts del Grup de Defensa del Ter. | GDT
Redacció
08 de març del 2023
Actualitzat a les 18:35h
Un jutge de Vic investiga un escorxador de l'Esquirol per un presumpte delicte ambiental, segons informa El Periódico i ha confirmat l'ACN. La causa es va obrir al Jutjat d'instrucció de guàrdia de Vic el desembre del 2022 arran d'una denúncia del Grup de Defensa del Ter el 2019 per la contaminació a una riera. El Fiscal delegat de Medi Ambient de Barcelona va posar una querella criminal al Jutjat d'instrucció de guàrdia de Vic contra l'empresa i el gerent d'aquell moment. Acusa l'empresa de no teniruna depuradora prou dimensionada, fet que en algun moment va convertir la riera "com si fos una claveguera a cel obert". I al gerent, de "no fer res de forma eficient per evitar el dany ambiental que es va mantenir durant tant temps".

Els fets es remunten al primer trimestre del 2019 quan l'entitat ecologista va alertar d'abocaments d'aigües residuals de l'empresa querellada a la riera de Sant Martí de l'Esquirol, que havien provocat una "afectació greu" al medi. Arran d'això, es va obrir una investigació, i agents de l'Àrea Central de Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra, van fer nou inspeccions a la riera. Es va constatar que aquell punt rebia els abocaments de les aigües residuals de l'escorxador de porcí i amb sala de desfer, una empresa que tenia els permisos d'autorització ambiental en regla. Les inspeccions es van fer entre el novembre del 2020 fins al juliol del 2022.

En una de les mostres realitzades el juny del 2021 l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses de Barcelona (INTCF) va determinar que el vessament analitzat sobrepassava amb escreix els límits legals establerts per la llicència ambiental. Concretament, superava més de 100 vegades el valor màxim de Matèria en suspensió (MES), arribar als 5.578 mg/l mentre que el màxim permès era de 50 mg/l. També es van superar els nivells de DQUP (un paràmetre que indica la quantitat d'oxigen necessari per descontaminar l'aigua), superant quatre vegades el límit permès que era de 120 mg02/l. La proporció de bacteris fecals també va resultar ser alta, tant a l'abocament com aigües avall, mentre que aigües amunt "el nombre es reduïa molt" així com els altres dos paràmetres esmentats anteriorment. El resultat, es diu al text de la querella, és que "els abocaments produïen un important deteriorament de la qualitat de les aigües receptores".

En la recollida de mostres l'agost del 2021 també van aparèixer molts paràmetres elevats. Com que la riera estava seca aigües amunt per ser estiu, l'única font que podia produir l'elevació dels paràmetres aigües avall era l'abocament de l'empresa. En aquell moment es va constatar que "la seva depuradora no depurava les aigües correctament i va deixar la riera aigües avall de l'abocament com si fos una claveguera a cel obert". En altres mostres també van aparèixer surfactants, una substància que no està inclosa en el seu permís ambiental i que s'atribueix a detergents usats en el procés productiu. En algunes inspeccions també es van documentar escumes de greixos, llots negres i grumolls de color fosc així com aigües amb tonalitats marrons i vermelloses.
 

"Afectació greu" a la riera

Després de fer inspeccions oculars 'in situ', els facultatius de l'INTCF conclouen que els abocaments d'aigües residuals de l'empresa "han afectat de forma greu la qualitat de les aigües de la riera receptora, deixant-les en un mal estat i amb risc greu d'afectació rellevant dels aqüífers". Es remarca també que a escassos metres de l'abocament hi ha la riera de les Gorgues i el salt del Cabrit, espais d'interès paisatgístic que també van quedar afectats per la contaminació. Es dona el cas que l'aqüífer subjacent de la riera de les Gorgues està catalogat com a aqüífer d'alta vulnerabilitat intrínseca i, per tant, és altament sensible.

Així mateix, l'abocament també és molt proper a un espai natural protegit que pertany a la Xarxa Natura 2000 i és una zona d'alta vulnerabilitat pels seus aqüífers i per la contaminació de nitrats. Davant aquesta situació, el Ministeri Fiscal assenyala que "els abocaments de l'empresa van comportar també un perill greu de degradació de les aigües subterrànies.

La querella l'ha presentada el Fiscal delegat de la Secció de Medi Ambient i Urbanisme de la Fiscalia Provincial de Barcelona i és contra l'empresa i el gerent d'aquell moment perquè, "sabia o acceptava en tot moment" que els abocaments a la riera "no respectaven els paràmetres autoritzats" i ho atribueix al fet que la depuradora "no estava dimensionada per acollir l'increment de producció dels últims temps i sense considerar l'aspecte ambiental". També l'acusa de "no fer res de forma eficient per evitar el dany ambiental que es va mantenir durant tant temps". Arran de la investigació també es va constatar que l'empresa va construir una nova estació de tractament d'aigües residuals i que el juliol del 2022 ja estava en funcionament.

En l'escrit de la querella, el Fiscal demana que es practiquin les diligències necessàries. Entre les actuacions que sol·licita per aclarir els fets destaca que l'empresa presenti les comunicacions d'incidències en els abocaments d'aigües residuals a l'Agència Catalana de l'Aigua des del 2018 fins al 2022. També demana als Mossos noves inspeccions oculars i presa de mostres a la riera per valorar el seu estat actual des del punt on la nova depuradora aboca les aigües residuals.
 

L'Ajuntament confirma les millores

Des de l'Ajuntament de l'Esquirol desconeixen en quin punt està la investigació. El seu alcalde, Àlex Montanyà, assegura que l'escorxador -una de les empreses més importants de la localitat que dona feina a una cinquantena de treballadors del poble- està al dia de permisos i que ha incorporat millores per reduir el seu impacte en l'entorn. Explica que des de fa un temps l'empresa va posar en marxa dues noves depuradores i uns nous magatzems refrigerats per reduir el transport a carretera que passa per Roda de Ter i del voltant. Actualment, sacrifica més de 5.000 caps de bestiar al dia.
 

L'escorxador assegura que la seva "prioritat" és el respecte al medi ambient

Fonts de l'empresa Patel, propietària de l'escorxador, asseguren que l'empresa té com a "prioritat" el respecte pel medi ambient i que, amb relació al tractament de les aigües, "sempre ha actuat d'acord amb els paràmetres que té establerts en la seva autorització ambiental". Apunten que la companyia "sempre ha superat amb escreix les inspeccions de caràcter mediambiental i de tractament de les aigües gràcies a la depuradora ubicada a les seves instal·lacions". També, diuen, col·laboren "constantment amb l'ACA amb la certesa que els procediments es realitzen sota paràmetres científics i que avalen que la companyia compleix totes les normes vigents".
 

Satisfacció del Grup de Defensa del Ter

El Grup de Defensa del Ter, entitat que va denunciar aquesta situació l'any 2019, s'ha mostrat molt satisfet amb la decisió del fiscal. Asseguren que s'han assabentat de la decisió pels mitjans de comunicació. "Que una empresa tan descomunal com Patel, que fa tants anys que és allà guanyant tants milions i fa aquesta barbaritat, potser demanar que l'enderroquin és molt, però almenys que evitin aquesta contaminació", han exposat.