El 8-M arrenca a Osona denunciant l'escalada de feminicidis: «No són mortes, són assassinades»

Un centenar de dones es manifesten a la plaça Major de Vic per recordar i "donar veu a les que ja no hi són"

08 de març del 2023
Actualitzat a les 14:22h
Les manifestants han preparat una performance per recordar les 14 dones assassinades, des de principi d'any, per violència masclista.
Les manifestants han preparat una performance per recordar les 14 dones assassinades, des de principi d'any, per violència masclista. | Osona.com
Al crit de "No són mortes, són assassinades" un centenar de dones irrompien, aquest dimarts al matí, a la plaça Major de Vic per denunciar l'escalada de feminicidis que es viu a l'Estat Espanyol. A través d'una performance, i després d'un minut de silenci, els diferents col·lectius organitzadors de la protesta han volgut "donar veu" a les 14 dones assassinades, des de principi d'any, per violència masclista.

La coordinadora feminista Juntes som revolució ha llegit un manifest per denunciar "la desigualtat, invisibilitat, l'opressió, els rols de gènere, la misogínia i la pedagogia de la crueltat" a què estan sotmeses les dones, a més de remarcar que "l'última expressió del patriarcat" són els feminicidis, "una guerra contra les dones".

Encapçalades per una pancarta on es podia llegir "Per sostenir cal cuidar; Posem les cures al centre de la vida", entre les manifestants també hi havia un grup de dones del Casal Claret, les quals han fet sentir la seva proclama -en anglès, àrab i català- reivindicant "la igualtat i l'equitat entre homes i dones" i reclamant "donar valor a les cures" a més de demanar "que siguin assumides per a tota la societat i que no recaiguin, només, sobre les dones".

La jornada feminista segueix. El comitè de vaga 8-M Osona i Lluçanès ha organitzat una paellada popular, i diversos tallers i concerts, un seguit d'activitats que escalfaran motors per la manifestació final, que arrencarà de l'estació de tren de la capital d'Osona a les 7 de la tarda.
 

El 8-M institucional

Simultàniament, a la una del migdia, les representants de l'Ajuntament de Vic, encapçalades per la regidora d'Igualtat Núria Vergés, han llegit el manifest institucional8-M: Avancem cap a una normalitat feminista.

Les regidores del consistori vigatà continuaran treballant per garantir "les polítiques d'igualtat" i han denunciat "el sexisme que intenta perpetuar-se en diferents formes". El manifest de l'ens ha tingut un record a "les dones generoses que ens han precedit" i les representants municipals ha remarcat que volen continuar sent-hi "per decidir i ser la veu compartida" de totes les ciutadanes. La proclama feminista de l'Ajuntament ha instat a la lluita "conjunta" entre homes i dones per "eliminar els estereotips, la discriminació laboral i salarial, però sobretot, per construir un canvi de paradigma amb una mirada en la plena igualtat d'oportunitats".

Les 11 regidores manifesten que continuaran treballant "per assolir una societat totalment inclusiva" per a totes i expressen la voluntat de construir "comunitats d'acció i de resistència feminista: juntes, diverses i rebels som imparables".
Arxivat a