«En una empresa petita la maternitat ho para tot»

Dues dones emprenedores osonenques decideixen "parar per reconnectar" amb el seu projecte empresarial i posen de manifest els reptes que continua presentant l'emprenedoria femenina

Carla Basagaña i Eva Puigdollers, al local de Nou Moscada
Carla Basagaña i Eva Puigdollers, al local de Nou Moscada | Adrià Costa Rifà
25 de febrer del 2023
Actualitzat el 08 de març a les 11:03h
El paper de la dona a l'esfera empresarial no ha estat un camí històricament fàcil. A l'emprenedoria tampoc, i encara que en els darrers anys hi ha hagut una tendència creixent que ha portat a moltes dones a apostar per construir negocis propis, l'emprenedoria femenina continua plantejant molts reptes i en la cosmovisió social aquesta continua sent una activitat econòmica associada tradicionalment al sector masculí.

L'últim informe de Global Entrepreneurship Monitor (GEM) a Catalunya, un projecte d'investigació sobre l'emprenedoria, posa de manifest que el percentatge d'homes emprenedors continua sent superior al de les dones emprenedores en totes les fases del procés de creació d'una empresa: en el cas dels emprenedors consolidats, els homes representen el 62% mentre que les dones el 38%; en el cas de les persones que han decidit iniciar un negoci, les dones representen el 46% davant del 54% dels homes; en el col·lectiu d'emprenedors potencials, els homes representen un percentatge del 51% mentre que les dones del 49%; i en el col·lectiu dels abandonaments, les dones assoleixen el 55% pel 45% homes.

Amb tot, la tendència va a l'alça i moltes dones han apostat per posar en marxa negocis propis, encara que la majoria solen coincidir en el fet que han rebut poc suport, i en destaquen que, deixant de banda les dificultats econòmiques, la maternitat i la conciliació familiar són factors claus en aquest procés. De fet, moltes decideixen emprendre per poder compaginar la vida familiar i l'activitat laboral. Però la realitat continua sent que les dones disposen de menys temps per iniciar activitats econòmiques, perquè la figura femenina continua tenint una major dedicació a les tasques domèstiques, un fet que juga en contra a l'hora de tirar endavant un projecte professional.


"Ser mare i emprenedora, el dilema de la meva vida"

L'Eva Puigdollers i la Carla Basagaña són dues joves osonenques emprenedores, la primera fundadora i la segona cofundadora, de Nou Moscada, una empresa de moda i complements que fa anys que camina. L'Eva, dissenyadora de professió, va començar a assentar les bases del projecte quan va acabar els estudis. Explica que, al principi, cosia com a hobby i anava a vendre les seves artesanies a mercats, fins que va decidir fer-ne un projecte de vida. El setembre del 2017 va arribar la Carla, i juntes van veure com anava creixent el que seria el seu primer fill, un projecte professional gestat des de l'ànima, l'estima, l'esforç, la dedicació, la sororitat, l'artesania, i basat en valors com la sostenibilitat i els drets humans.

Aquest febrer, però, han fet públic a través de les seves xarxes socials que "paren" durant un període de temps indefinit. Les emprenedores expliquen que han arribat a un "estancament energètic" i que com a conseqüència "no flueix la creativitat ni tenim forces per entomar noves oportunitats". La pujada de preus de la matèria primera derivada de la crisi d'Ucraïna i la baixada del consum després de la pandèmia són aspectes que tampoc els ha afavorit, i reconeixen que "ha afectat econòmicament el projecte". El detonant, però, ha estat l'arribada de la maternitat, i és que les sòcies van saber amb "poques setmanes de diferència" que totes dues serien mares: "Mai és el moment idoni per ser mare i vam decidir que ens deixàvem anar".

L'Eva i la Carla comparteixen la idea que "l'emprenedoria és fantàstica" però alhora "és dura i no té estabilitat". A més, creuen que "s'acompanya poc" en el procés i apunten que "falta xarxa entre dones emprenedores".
 
Des de la seva experiència creuen que s'incentiva al fet que les dones arrenquin activitats econòmiques pròpies, però opinen que l'emprenedoria no té visió de gènere: "Serem mares d'aquí res, i de fet, és el mateix sistema que empeny a les dones a tenir fills, però ningú pensa què passa quan es tenen... En una empresa petita com Nou Moscada la maternitat ho para tot".
 

Carla Basagaña i Eva Puigdollers, al local de Nou Moscada. Foto: Adrià Costa


Tot i que en un primer moment van pensar que podrien posar-se el vestit de "superwomans" i combinar-se les baixes per maternitat i tirar endavant el projecte, han acabat prenent "la difícil decisió" de parar i són conscients que no totes les dones tenen aquesta opció, es consideren "unes privilegiades".

L'emprenedoria els ha xuclat l'energia, i encara que admeten que "amb el temps aprens a compaginar la vida personal amb la professional" volen concentrar les forces en l'aventura de la maternitat, un moment vital que l'Eva defineix com "un dels grans dilemes de la meva vida, ser mare i emprenedora, un binomi que sempre ha sigut una de les meves pors més grans, em feia por ser mare i perdre la força professional pel camí...".

Darrere de la seva marca hi ha moltes hores de dedicació i constància, i reconeixen que el desgast és enorme: "Quan vius una passió tan gran per una cosa, com la que vivim nosaltres pel nostre projecte, acabes sent la mateixa persona a la feina i a la vida personal, no te'n pots deslligar", i afegeixen que "tirar el projecte endavant suposa una demanda molt gran, el desgast és molt bèstia". L'Eva i la Carla conclouen que "l'emprenedoria requereix estar al 200% sempre", i ara, necessiten carregar piles per afrontar la maternitat i pel futur del seu negoci.
 

"No es parla de persones emprenedores sinó d'emprenedors"

Lara Andrés Rivera i Laura Prat són cofundadores d'Emprenedona, una comunitat de dones emprenedores i empresàries d'Osona i el Ripollès que té per objectiu fer xarxa i ser un espai on poder compartir dubtes i fer negocis amb altres dones.

L'associació va néixer al Ripollès en plena pandèmia. El febrer del 2021 van fer la primera convocatòria oficial de dones emprenedores a la comarca, a on es van adherir 30 dones del territori, i el febrer del 2022, van programar-ne la segona. El setembre del 2022 es van expandir a Osona, amb el suport de Creacció, i aquest febrer obren la tercera convocatòria, la del curs 2023-2024. Avui són 43 dones que comparteixen moments, i sobretot, dubtes, inquietuds i idees empresarials.
 

Carla Basagaña i Eva Puigdollers, al local de Nou Moscada. Foto: Adrià Costa


La Lara i la Laura expliquen que l'objectiu d'aquesta iniciativa és "conèixer dones amb les mateixes problemàtiques, necessitats, sensacions i dubtes, tant com a emprenedores com a empresàries", i destaquen que el món empresarial "està molt masculinitzat". Les dues cofundadores d'Emprenadona remarquen la dificultat de ser dona i emprendre, perquè "per una dona, en aquesta societat en què vivim, mai és el moment idoni per crear un negoci, perquè sempre hi ha entrebancs".

Elles acompanyen a altres dones en l'aventura de posar en marxa un negoci i remarquen que el sexe femení continua estant a la rereguarda de les activitats econòmiques a més de tenir "poca visibilitat" en el món empresarial.

Des de l'experiència, ratifiquen que l'emprenedoria està pensada amb perspectiva de gènere, però "la masculina", i afegeixen que, generalment, "no es parla de persones emprenedores sinó directament d'emprenedors". La Laura i la Lara destaquen que, en proporció, hi ha moltes menys dones emprenedores que homes emprenedors, "i les que hi ha reben poc suport per part de la parella i la família".
 

El repte de la conciliació familiar

Totes dues són mares i han tirat endavant un projecte propi, i ressalten que la maternitat també és un hàndicap a l'hora d'emprendre un projecte. "Personalment, no conec cap home que es pregunti 'En quin moment puc parar la meva carrera professional per ser pare?' o poques vegades he vist un home portant un nadó a una reunió", subratlla la Lara.
En aquest sentit, moltes dones opten per ser autònomes per no haver de rendir comptes d'horaris amb ningú, però la conciliació no és real, i de fet, "només concilia la dona, que a més té un munt de jornades laborals", afegeix la Laura, que també remarca que en termes generals "l'emprenedoria no està pensada amb perspectiva de gènere i a aquesta problemàtica no s'hi dona visibilitat".

La Laura explica que, sovint, les dones "ens veiem obligades a demanar perdo i excusar-nos per tot, pel sol fet de ser dones, mares i treballadores", i puntualitza que, potser per aquest motiu, moltes opten per fer-se autònomes, per emprendre els seus propis projectes i "no retre comptes amb ningú, però així i tot, la bretxa de gènere existeix igual".

Des de la seva experiència personal, i a través de la xarxa que han creat amb Emprenadona, totes dues conclouen que "ser dona, autònoma i emprenedora no és compatible amb la conciliació familiar", i estan d'acord que tot comença i acaba amb "demostrar contínuament la teva valia, també en l'àmbit professional, només pel fet de ser dona".