Neix Vicoop, la comunitat energètica de Vic

Més enllà de les instal·lacions d'autoconsum compartides, la cooperativa vol incidir en àmbits com la mobilitat o la rehabilitació d'edificis per millorar-ne l'eficiència energètica

Grup motor de VICOOP, junt amb Clara Cusó, de la Comunalitat de Vic, i Mireia Franch, de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.
Grup motor de VICOOP, junt amb Clara Cusó, de la Comunalitat de Vic, i Mireia Franch, de l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. | Comunalitat Vic
Redacció
20 de febrer del 2023
La comunitat energètica de Vic, la Vicoop, ja és una realitat. El passat dimarts es va firmar la constitució de la cooperativa, i el divendres se'n va fer la presentació en públic en el marc de la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible de Vic (FECS).

La iniciativa ha tirat endavant gràcies al treball de la Comunalitat de Vic, que durant mesos ha recollit les peticions d'associacions de veïns i veïnes de la ciutat i ha dinamitzat espais de participació, ha liderat la creació del grup motor i l'ha acompanyat durant el procés de creació de la cooperativa.

La comarca d'Osona és pionera en la implementació d'aquest model d'empoderament de la ciutadania en el sector energètic, i de fet, la de Vic ja és la vintena comunitat energètica local que es constitueix a Osona.
 

Un projecte comunitari per revertir el model actual

Vicoop és un projecte comunitari obert a persones i entitats amb interès per participar en la transició energètica de la capital d'Osona. La nova cooperativa energètica de Vic és un projecte democràtic, d'adhesió voluntària, que treballa per fomentar models energètics respectuosos amb el medi ambient, de producció local i que reverteixin els beneficis en la lluita contra la pobresa energètica.

En aquesta línia, els seus creadors expliquen que, més enllà de les instal·lacions d'autoconsum compartides, la Vicoop vol incidir en àmbits com la mobilitat urbana i interurbana o la rehabilitació d'edificis per millorar-ne l'eficiència energètica, entre altres objectius.
Arxivat a