Osona Cuina reivindica la gastronomia del territori amb el Dijous Llarder de Vic

La jornada gastronòmica vinculada al porc va concentrar centenars de persones a plaça Major de Vic al llarg de tota la jornada

El Dijous Llarder a la plaça Major de Vic.
El Dijous Llarder a la plaça Major de Vic. | Adrià Costa
16 de febrer del 2023
Actualitzat el 20 de febrer a les 19:27h
En marxa el Dijous Llarder a la plaça Major de Vic. Tot i les baixes temperatures de primera hora, de bon matí ja s'han format les primeres cues per aconseguir l'esmorzar, a base d'entrepans de botifarra, botifarra negre i cansalada.

La tradicional festa gastronòmica vinculada al porc arriba a la 21a edició a Vic. L'any 2003, el col·lectiu Osona Cuina va impulsar la recuperació de la celebració, una festivitat que enguany presenta algunes novetats. La diada s'allargarà de nou del matí a deu de la nit, i a banda de mantenir el format d'esmorzar i dinar, aquest 2023 s'amplia l'oferta gastronòmica i s'aposta per oferir també el sopar. Des de l'organització preveuen vendre entre 4.000 i 5.000 entrepans al llarg de tot.

L'Ajuntament de Vic també ha col·laborat fermament en l'elaboració d'una programació d'activitats per mantenir viu l'esperit del Dijous Gras durant tota la jornada. A tall d'exemple, hi haurà xerrades divulgatives al voltant de la festivitat, concursos gastronòmics i música per amenitzar la jornada.

Aquest migdia, durant el servei del dinar, s'ha format llargues cues a plaça Major de Vic per menjar els tradicionals entrepans de botifarra, cansalada, porc rostit Ral i de canelons.

Al llarg de la tarda hi ha programades diferents activitats. A les cinc, el col·lectiu Taula Dolça ofereix un taller pels més petits, i a partir de dos quarts de set, Josep Dolcet, de la Fundació Oficis de la Carn, explicarà la tradició de la botifarra d'ou vinculada a aquest dia i a la comarca.

La rematada final, a partir de les vuit del vespre amb el sopar, una de les novetats d'enguany, a base de costella de porc Ral amb patates, entrepà de botifarra tofonada, brioix de pulled pork amb fermentats, el caldo de Dijous Gras elaborat pels alumnes de l'Escola d'Hostaleria d'Osona i les postres de Taula Dolça. La cirereta del pastís, un concert per tancar la jornada amb S'Temple Bar.
 
Arxivat a