El Pullassu enceta el Carnaval de Terra Endins de Torelló

La festa més popular comença amb centenars de persones seguint el ritual a la plaça Vella

Torelló vibra amb el Pullassu.
Torelló vibra amb el Pullassu. | Gerard Vilà
17 de febrer del 2023
Actualitzat a les 14:56h
Torelló ja està oficialment de Carnaval. La festa de les Senyoretes i homenots d'aquest divendres és el preludi de la gran rua de dissabte en la que hi haurà més de 3.500 persones desfilant i prop de 30.000 de públic. Aquest dijous ha estat el torn del popular Pullassu, que ha celebrat els 25 anys amb l'aparició del Xirri, una figura que representa la vulva i que feminitza una celebració que dona el tret de sortida al Carnaval.

Fa dies que Torelló respira aire de Carnestoltes i, de fet, els balcons ja llueixen des de fa temps els domassos que indiquen que la festa s'apropa. Ara ja és aquí. Centenars de persones van seguir una rua del Pullassu que va acabar, com sempre, a la plaça Vella, on es va fer el ritual amb la figura del penis d'en Margalef, el fill bastard del Rei Carnestoltes.

Aquest any, però, no va estar sol, sinó que va aparèixer el Xirri que els torellonencs recuperaven per aquesta festa, després que, segons la llegenda, s'hagués perdut a l'espai durant anys. A la plaça els veïns de la capital del Ges vivien el ritual com sempre, amb el mocador i la vestimenta negra habitual.

Un cop el Xirri i el Pullassu van haver donat el tret de sortida al Carnaval, donant força als torellonencs per aguantar la festa de tot el cap de setmana, la música va passar a ser la protagonista amb tota la plaça Vella saltant i ballant al ritme dels punxadiscos.

Una festa que a Torelló es viu de manera particular. I és que el Carnaval de Terra Endins és especial, per la implicació que suposa dels veïns que se senten seva una festa que porta milers de persones d'Osona i d'altres comarques properes.

Aquest divendresla festa es trasllada a la plaça Nova on hi haurà el ball de Senyoretes i Homenots, organitzat pels Deixebles i on cada sexe es disfressa del contrari, en una altra de les celebracions més populars del Carnaval. Dissabte serà el torn de la gran rua de Carnaval on es veuran els dissenys de les carrosses.

Tot plegat en un Carnaval que el diumenge celebrarà la seva versió infantil i dimecres es tancarà amb l'enterrament de la sardina. 
Arxivat a