​Unió de Pagesos reclama mesures urgents per fer front a la pujada de preus

L'assemblea Nacional del sindicat per marcar les línies de treball del 2023 ha fet parada a Vic aquest dijous

Un centenar de delegats d'arreu de Catalunya s'han reunit a Vic en el marc de l'Assemblea Nacional del sindicat.
Un centenar de delegats d'arreu de Catalunya s'han reunit a Vic en el marc de l'Assemblea Nacional del sindicat. | ACN
Redacció
10 de febrer del 2023
Actualitzat a les 10:13h
L'Assemblea Nacional del sindicat Unió de Pagesos ha fet parada a Vic per marcar les línies del treball de cara al 2023. Reclamen amb urgència mesures per fer front a la pujada de costos de producció, un IVA reduït per a tots els béns i serveis que necessiten per produir, ajuts per assumir les obligacions del decret de fertilització o que s'elimini l'"excessiva" burocratització. El coordinador nacional, Joan Caball, ha alertat que si la gent no se'n surt, "acabarà plegant". Una altra de les qüestions que els preocupa és la manca de relleu. Segons xifres del Departament, l'any 2022 només es van incorporar 212 pagesos a l'activitat agrària, mentre que el 2021 en van ser 279.

A banda de la prioritat de focalitzar la lluita contra l'increment de costos de producció per aquest 2023, la proposta del Pla de Treball del sindicat aposta per continuar treballant per un mercat "just, transparent i equitatiu" a la cadena alimentària. A més, també reivindiquen la importància que té la pagesia per al país, amb l'alimentació com un pilar fonamental de la societat i on l'agricultura i la ramaderia són "imprescindibles".
 

Falta de relleu generacional

Oriol Rovira és un jove pagès que actualment és coordinador d'Unió de Pagesos a Osona. Lamenta que totes les problemàtiques contra les quals estan lluitant fan que els joves no vegin "atractiu" dedicar-se a la pagesia. "Això ens pot dur cap a una Catalunya sense pagesos" i afegeix que "Tot i que de pagesos sempre n'hi haurà, estarà tot en mans de grans empreses i no de petits productors com fins ara", ha matisat en declaracions a l'ACN.

Rovira s'ha mostrat preocupat perquè la tendència sigui anar cap a un món "en què les grans empreses dominaran el sector alimentari". "A mi em preocupa com a productor si el dia de demà em podré jubilar de pagès, però qui hauria d'estar més preocupada és la societat que d'aquí a uns anys no podrà triar què menjarà", ha alertat tot apel·lant a la consciència del consumidor.
 

Pendents pel 2023

El Pla de Treball d'Unió de Pagesos busca poder aconseguir que l'aplicació de la Política Agrària Comuna beneficiï la pagesia i no els especuladors. A més, per aquest 2023, un dels temes cabdals per treballar serà la necessitat d'una gestió eficient de la fauna salvatge que provoca danys que cada vegada van a més. De fet, en el darrer any, Joan Caball ha recordat que un terç dels sinistres han sigut per accidents amb fauna salvatge, com senglars o cabirols. "No es posa fi per solucionar el problema", ha lamentat.

La protecció de l'espai agrari, l'adaptació al canvi climàtic i assolir unes assegurances agràries "útils" són altres reivindicacions que formen part del full de ruta del sindicat.

Homenatge a Joan Masdemont

Durant l'Assemblea s'ha homenatjat a Joan Masdemont, traspassat el 2020. Es tracta d'un osonenc que va ser la primera persona contractada d'Unió de Pagesos i que va liderar la vertebració del sindicat, sobretot per la construcció del discurs com una organització agrària "democràtica i participativa".