Vic la prepara grossa pel Dijous Llarder

La plaça Major de la capital d'Osona serà l'epicentre de la cita, el pròxim dijous 16 de febrer, que enguany també oferirà un sopar

El Dijous  Llarder a la plaça Major de Vic, en una imatge d'arxiu.
El Dijous Llarder a la plaça Major de Vic, en una imatge d'arxiu. | Josep M Montaner
Redacció
09 de febrer del 2023
El pròxim 16 de febrer és la data que marca el calendari d'enguany com a Dijous Llarder. Un any més, des d'Osona Cuina organitzen la cita gastronòmica, que tindrà lloc a la plaça Major de la capital d'Osona, i que enguany presenta novetats. Per aquest Dijous Gras a Vic, s'amplia l'oferta gastronòmica i l'horari. La jornada arrencarà a les nous del matí i s'allargarà fins a les deu del vespre. Es manté el format d'esmorzar i dinar, però enguany s'aposta per oferir també el sopar.

En aquest sentit, tal com explicava el membre d'Osona Cuina Eduard Aliberch durant la presentació de l'esdeveniment, amb la celebració del Dijous llarder el col·lectiu vol "mantenir les tradicions gastronòmiques arrelades a la comarca i esdevenir i posicionar-se com el Dijous Llarder de Catalunya", i afegia que, per fer-ho possible, "es potencien les experiències autèntiques i s'apropa la gastronomia i els productes del territori als ciutadans".

Aquest any, l'Ajuntament de Vic ha col·laborat en l'elaboració del programa d'activitats de la jornada. La regidora de Turisme al consistori vigatà, Anna Alemany, destacava que aquest any "apostem per fer créixer encara més aquesta festa", i remarcava que "la nostra gastronomia al voltant del porc és un atractiu turístic més que hem de fer arribar arreu".
 

Un dijous gastronòmic

El Dijous Llarder arrencarà a la plaça Major de Vic a les nou del matí, quan es començaran a servir els esmorzars. Mentrestant, els alumnes de l'Escola d'Hostaleria d'Osona començaran a preparar el caldo del sopar.

A partir de la una del migdia serà el torn del dinar, amb la col·laboració de la Taula Dolça, amb unes postres per l'ocasió. A partir de les vuit del vespre, s'oferirà el primer sopar de Dijous llarder, una de les novetats d'enguany.
 

Totes les activitats

A dos quarts de deu del matí tindrà lloc el cinquè Concurs de truites. A dos quarts d'onze, integrants d'Osona Terra, amb la col·laboració de Creacció, oferiran la sessió divulgativa Perquè mengem el que mengem per Dijous Llarder?, per explicar els orígens gastronòmics d'aquest dia i la tradició del porc a la plana.

A les cinc de la tarda, Taula Dolça oferirà un taller pels més menuts, i a partir de dos quarts de set, Josep Dolcet, de la Fundació Oficis de la Carn, explicarà la tradició de la botifarra d'ou vinculada a aquest dia i a la comarca, amb una sessió que porta per títol El Dijous Llarder i les botifarres d'ou premiades de la comarca d'Osona.

En aquest sentit, Núria Macià, directora de Creacció, destacava durant la presentació de l'esdeveniment la importància de "tenir presència en totes aquelles accions que contribueixin a difondre el producte local i la gastronomia de la nostra comarca, aquesta és la manera d'aspirar a tenir un futur més saludable i sostenible pels que hi vivim i pels que hi viuran".

Tampoc hi faltarà la música. Així ho explicava Jordi Arumí, membre del col·lectiu Osona Cuina, que detallava que hi haurà dos concerts, a la mateixa plaça Major, un a les dues del migdia amb La Perola, i un altre a les vuit del vespre amb S'temple bar.
Arxivat a