A Manlleu pagarà més qui contamini més

Les dades “excepcionals” del porta a porta han fet que l'Ajuntament aposti pel cobrament per generació

El consistori manlleuenc valora positivament els primers tres mesos de la recollida selectiva de residus
El consistori manlleuenc valora positivament els primers tres mesos de la recollida selectiva de residus | Adrià Costa
08 de febrer del 2023
Actualitzat el 17 de febrer a les 8:49h
Manlleu fa un pas més enllà en matèria de residus. A partir de novembre del 2023 serà la ciutat més gran de Catalunya que cobrarà als seus veïns en funció del que generin en deixalles. I ho farà després d'uns resultats "excepcionals" pel que fa a la recollida selectiva del porta a porta. Després d'analitzar els primers tres mesos d'ençà que es va implementar, l'Ajuntament assegura que la recollida selectiva ha incrementat en 10 punts i arriba ja al 82,5% al conjunt de la ciutat.

Per això, des de l'àrea de Medi Ambient tenen clar que Manlleu "no es pot aturar" i que cal seguir en aquesta línia. Per aquesta raó, aposten pel pagament per generació, que s'implementarà el gener del 2024, un any i dos mesos després d'haver aplicat el porta a porta a la ciutat.

La regidora de Medi Ambient, Maite Anglada, explica que esperen que el procés per fer factible el pagament per generació sigui "fàcil", gràcies a la tecnologia que tenen a través dels cubells amb xip o l'aplicació pel mòbil que funciona actualment i que s'ha pagat gràcies a la subvenció de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC).

El seu director, Isaac Peraire, reconeix que els canvis poden suposar un "trasbals" per la ciutadania però assegura que l'exemple de Manlleu és "molt important" per tal que d'altres localitats es passin al porta a porta i al pagament per generació.

En aquest sentit, Peraire creu que "no és massa aviat" i es mostra convençut que la ciutadania de Manlleu respondrà de la mateixa manera que ho ha fet amb el porta a porta. I és que Peraire detalla que els resultats dels tres primers mesos fan evident que el sistema "funciona i és necessari".
 

Recollida porta a porta a Manlleu Foto: Adrià Costa

 

Dades "excepcionals"

La realitat és que Manlleu ha vist com la ciutadania s'adequava "molt bé" al porta a porta. Una de les dades més importants és que només s'ha registrat un 0,6% d'impropis en la recollida d'orgànica, que juntament amb el de resta son els dos cubells amb xip que tenen els manlleuencs. 

A més, des de l'empresa encarregada del servei, assenyalen que s'ha reduït de manera "substancial" la producció de residus. En concret, s'ha passat dels més de 1.000 grams per dia i persona, a 789. Una dada que s'explica per la reducció del turisme d'escombraries que abans venia a Manlleu, però també per la millor gestió dels ciutadans que són més conscients i generen menys.

El director de l'ARC assenyala que el turisme d'escombraries és "ridícul" i que a més "té els dies comptats". "El millor que pot fer un poble quan pateix aquesta conducta és passar-se al porta a porta i així elimina els contenidors", assenyala Peraire.
 

Tolerància zero

L'Ajuntament, però, reconeix que encara hi ha punts problemàtics al municipi. En concret, des del consistori han detectat dos perfils de veïns que no apliquen el porta a porta. Un d'ells no ho fa per una qüestió de desconeixement i falta d'informació.

Anglada explica que per aquests veïns s'intenta fer una funció pedagògica per tal que sàpiguen com s'ha de fer i s'intenta acompanyar-los a través dels educadors que el consistori ha posat arran de l'aplicació del porta a porta.

El problema, però, és un altre perfil de veí que malgrat que sap perfectament com funciona, decideix no fer-ho per convicció. "Són negacionistes i amb aquests tindrem tolerància zero i se'ls multarà", ha assenyalat la regidora. 

De fet, Anglada ha revelat que ja s'han obert 39 expedients sancionadors a veïns que no volen fer el porta a porta i que llancen les escombraries al carrer. També s'han enviat 30 avisos d'incompliment a ciutadans que no fan bé la recollida selectiva.

A banda, l'Ajuntament també ampliarà la deixalleria per tal de donar resposta a l'increment de recollida de trastos que hi ha hagut amb la implantació del porta a porta.
Arxivat a