​Candidats a les eleccions municipals 2023 a Vic: llista completa

Qui són els candidats a l'alcaldia de Vic? Coneix tots els qui es presenten a les eleccions municipals de 2023 a la capital d'Osona

Ple Ajuntament de Vic.
Ple Ajuntament de Vic. | Adrià Costa
26 de febrer del 2023
Actualitzat el 15 de març a les 11:22h
Vic és un dels punts d'interès de les eleccions municipals que se celebren el 28 de maig del 2023. La capital d'Osona, feu històric de l'antiga Convergència i Unió, està governada en aquests moments per Junts, amb l'alcaldessa Anna Erra al capdavant, formació política que va aconseguir majoria absoluta a l'Ajuntament de Vic el 2019, amb 11 dels 21 regidors. El calendari empeny i la majoria de partits que concorreran en aquests comicis a la ciutat ja tenen definit, almenys, qui serà el cap de llista.
 

Albert Castells, candidat de Junts a l'alcaldia de Vic


El passat mes de juny, Anna Erra va anunciar que no repetiria com candidata a l'alcaldia de la capital d'Osona, una posició que ha ocupat durant els dos últims mandats. El 2015 va arribar a l'alcaldia de Vic després d'agafar el relleu a Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), i el 2019 va revalidar la vara d'alcaldessa amb majoria absoluta. El relleu d'Erra, que també és diputada al Parlament de Catalunya, l'agafarà Albert Castells, actual regidor de Manteniment i Serveis, Medi Ambient i Món Rural a l'Ajuntament de Vic.

Castells és "un home de consens" dins de l'equip de govern de Junts a la capital d'Osona. De moment, encara no es coneix qui l'acompanyarà a la llista definitiva de la formació, encara que tot apunta que bona part de l'actual equip de govern continuarà.
 

Maria Balasch repeteix com a cap de llista d'ERC a Vic


El passat abril, la militància d'Esquerra Republicana de Catalunya a Vic va donar el vistiplau a la candidatura de Maria Balasch a l'alcaldia de la capital d'Osona per a les eleccions municipals de 2023. D'aquesta manera, la republicana optarà per segona vegada a aconseguir la vara. El 2019, la llista encapçalada per Balasch va obtenir bons resultats que es van materialitzar amb cinc regidors al consistori vigatà.

La candidata per ERC Vic té per objectiu ser "la primera alcaldessa republicana de la ciutat", a més de prendre la majoria de la qual gaudeix Junts a l'Ajuntament de la capital d'Osona. De moment no han transcendit els noms de qui l'acompanyarà a la llista de la formació.
 

Miquel Ylla substitueix a Carme Tena al PSC


El passat novembre Carme Tena, durant un ple a l'Ajuntament de Vic, va anunciar que es donava de baixa del PSC pel seu desacord en el procés d'elecció del candidat a l'alcaldia del consistori vigatà per a les eleccions municipals de 2023. Tena, que acabarà la present legislatura com a regidora no adscrita, explicava que el partit coneixia la seva voluntat de liderar la candidatura pels comicis d'aquest 28 de maig. El seu substitut com a alcaldable del PSC a Vic serà el cardiòleg Miquel Ylla, secretari d'Organització de la formació política a Vic i que a les eleccions del 2019 ocupava la quarta posició de la llista.
 

Carla Dinarès encapçalarà la candidatura de la CUP Vic

Incògnita resolta. Carla Dinarès liderarà la candidatura de la CUP a Vic. L'actual regidora al consistori vigatà és arquitecta per la Universitat Politècnica de Catalunya (ETSAB) i compta amb un postgrau en Polítiques d'Habitatges. Ja es coneixen també els primers 9 noms que acompanyaran a la candidata, en aquest ordre, són: l'actual regidora Susanna Vives, l'exregidor Quim Soler, Marc Camacho, Arnau Comajoan, Fina Campàs, Josep Maria Diéguez, Isàvena Opiso, Marc Barnolas i Uma Alcaide. Amb tot, Dinarès remarca que "no presentem una cap de llista, presentem un equip, volem posar en valor el col·lectiu". Durant els pròxims dies donaran a conèixer la resta de persones que tancaran la llista.

El passat gener, Capgirem Vic explicava que feien "un retorn als orígens" i recuperaven la marca CUP per a les eleccions del 28 de maig. La formació anticapitalista presentava llavors les bases de la seva candidatura per a les municipals 2023, una alternativa "rupturista" amb un objectiu clar: acabar amb el govern per majoria absoluta de Junts i destinar "tots els esforços que el feixisme no torni a entrar a l'Ajuntament".
 

Arnau Martí torna a encapçalar la llista dels comuns


S'ha fet esperar, però finalment els comuns han confirmat que es presenten a les eleccions municipals del 28 de maig a Vic, i que ho faran amb una candidatura encapçalada per Arnau Martí, qui ja va ser regidor de Vic En Comú Podem durant la legislatura 2015-2019. Amb tot, no ha transcendit qui l'acompanyarà en aquest nou capítol polític.

L'alcaldable tornarà així a participar de la política municipal vigatana, un escenari que l'ha vist créixer: el 2007 va anar, per primera vegada, a la llista d'ICV, el 2015 va entrar com a regidor a l'Ajuntament per Vic per a Tots, i a les darreres eleccions municipals del 2019, Martí va encapçalar la llista de Vic En Comú Podem sense obtenir representació a l'ens.

Xavier Farrés liderarà nova llista a Vic


Xavier Farrés és el candidat d'Ara Vic a les eleccions municipals del maig, una candidatura de nova formació que compta amb el suport de Centrem, el PDECat i independents.

Metge de professió, Xavier Farrés ja disposa d'experiència en política municipal, ja que durant el govern de Josep Maria Vila d'Abadal (CiU) va ser regidor de Benestar Social, Família, Salut i Joventut. Farrés també va ser president de la desapareguda Unió entre el 2011 i 2015, i ha estat connectat a iniciatives com el Moviment Demòcrata Català i a País Rural. A més, també està vinculat al teixit social de la comarca, i és president de l'Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes a Osona.

Encara no ha transcendit qui acompanyarà Farrés en el seu retorn a la política vigatana. El què si coneixem és que, en línies generals, la nova formació política aposta per "una ciutat de Vic segura, viva, equipada i cohesionada".
 

Pau Ferran, alcaldable pel PP


El Partit Popular a Catalunya diposita totes les esperances en Pau Ferran, candidat a l'alcaldia de la capital d'Osona a les municipals de 2023, un feu que se'ls resisteix, i de fet, a on no obtenen representació des del 2003. Ferran, també president del PP a Vic, fa mesos que es dona a conèixer entre la ciutadania amb carpes informatives arreu de la ciutat. Amb tot, es manté la incògnita de qui l'acompanyarà a la llista oficial.
 

El retorn de Josep Anglada


Josep Anglada no va poder presentar-se a les eleccions del 2019 perquè l'Audiència de Barcelona el va inhabilitar per haver amenaçat un militant d'Arran. Ara, un cop completa la condemna, es torna a presentar a l'alcaldia de Vic amb la candidatura d'extrema dreta Som Identitaris. Encara no es coneix qui l'acompanyarà en la que serà la seva reaparició a la política vigatana.
 

Dades de les eleccions del 2019, que va guanyar Anna Erra (Junts)


Aquests van ser els resultats de les eleccions municipals del 2019 a Vic, amb una participació del 66,13% de l'electorat que va escollir els 21 regidors:
  • Junts (Anna Erra): 11 regidors
  • ERC (Maria Balasch): 5  regidors
  • Capgirem-CUP Vic (Carla Dinarès): 4 regidors
  • PSC (Carme Tena): 1 regidor