El conill amenaça els conreus d'Osona

Els pagesos asseguren que "és una plaga igual o pitjor que el senglar"

Un pagès fa treballs en un camp d'Osona
Un pagès fa treballs en un camp d'Osona | Josep M Montaner
09 de febrer del 2023
Actualitzat el 15 de febrer a les 20:46h
Els pagesos alerten que els conills estan "arrasant" amb bona part dels conreus d'Osona. La zona més afectada va des de Tona fins a Tavèrnoles. En aquesta faixa de la part oriental de la comarca els pagesos han vist com els conills han devorat bona part dels sembrats. El motiu és que la falta de pluges ha deixat els boscos secs, fet que ha provocat que els conills vagin a buscar aliments als camps de conreu.

A més, el problema és que només es mengen la part de dalt d'una sembra que encara és molt tendra. El membre d'Unió de PagesosLluís Muntal assenyala que es tracta d'una plaga tant o més problemàtica que el senglar, ja que hi ha molts més exemplars.

"Amb una hora un sol conill t'arrasa bona part d'un camp. Imagina't ara si n'hi ha 500 o un miler. És un problema molt greu i a més és molt complicat controlar-los o caçar-los perquè no és fàcil aconseguir que et donin permís", assenyala el pagès.

I és que aquest és un dels principals esculls pel control d'aquesta plaga el posa l'administració. La caça de conill és complicada perquè durant el dia s'amaguen en els caus que ells mateixos fan al voltant dels camps on hi ha menjar. 

És a les nits quan surten i devoren tot el conreu que està plantat. A tall d'exemple, un pagès que té un camp a tocar de Malla es va despertar amb una tercera part de la sembra destrossada perquè els conills s'havien menjat els brots que tot just començaven a sortir.

Per intentar frenar aquest "drama", Unió de Pagesos aposta per poder "furar" i així caçar el major nombre d'animals possible. La idea és utilitzar fures que es fiquen a dins els caus dels conills i els fan sortir a fora. Un cop al descobert es poden matar o capturar per evitar que a la nit destrossin el camp.

Però Muntal lamenta que és "molt complicat" que el Departament d'Acció Climàtica doni llum verda a furar. Assegura que poden passar mesos fins a tenir el permís, amb el perjudici "evident" que suposa pels pagesos que tenen camps relativament a prop d'on hi ha conills.

El problema és que l'altra opció és que comenci a ploure i que els boscos comencin a generar verd per tal que els conills es quedin en aquest hàbitat, que és el seu i no hagin d'anar als camps a buscar aliment.

"Quan hi ha un problema d'emergència cinegètica el que cal és actuar i fer accions decidides i àgils. Això és una emergència cinegètica i el que demanem és que, si un pagès es troba en aquesta situació, se li permeti furar per poder frenar el problema el més aviat possible", exigeix Muntal. 
Arxivat a