1 de 10
Trufforum Vic 2023

​Cap de setmana tofonaire a Vic

Des d'aquest divendres i fins diumenge, la capital d'Osona acull una nova edició del Trufforum

El cap de cuina de Can Jubany, Quico Arumí, durant el taller de tòfona que ha impartit aquest matí a Vic. | ACN
per Osona.com, Vic | 3 de febrer de 2023 a les 16:15 |
Vic es converteix, des d'aquest divendres i fins diumenge, en capital de la trufa negra. La sisena edició del Trufforum Vic ha arrencat aquest divendres al matí. Enguany, la fira dedicada a aquest preuat fong, es concentra al Recinte Firal El Sucre.

El director de la fira, Daniel Oliach, ha deixat clar, en declaracions a l'ACN, que l'objectiu és donar a conèixer la tòfona i promocionar el seu ús en les cuines domèstiques, però també en les professionals. És per això que la fira compta amb un ambiciós programa d'activitats per a aficionats a aquest fong, però també de més específiques per a professionals.
Oliach ha explicat que, ara mateix, Aragó és líder en la producció mundial de tòfona. Tanmateix, Catalunya té un valor afegit, i és que és una potència turística, ja que atrau el 20% del turisme de tot l'Estat. Segons el director, cal aprofitar aquest atractiu per dirigir tot aquest públic cap a la tòfona. "Per sort tenim una gran cultura gastronòmica amb restaurants que treballen la tòfona i que ho fan molt bé", ha assenyalat.


El preludi a la fira ha estat aquest divendres al matí, quan 200 alumnes d'hostaleria i turisme han assistit a l'Acadèmia de la Tòfona, una demostració in situ sobre tots els secrets de la trufa negra realitzada pel cap de cuina de Can Jubany, Quico Arumí.

Els alumnes també han vist com treballa un gos tofonaire en directe. L'organitzador del Concurs de Gossos Tofonaires, Dídac Espasa, ha explicat que les ganes i la motivació dels gossos és bàsica. Per l'ensinistrament d'un gos tofonaire, Espasa ha detallat que cal "molta paciència" i establir un "bon vincle" amb l'animal. La "clau" és fer una associació amb un aroma i després donar-li una bona recompensa: "S'ho ha de passar bé, per ells és un joc".


A partir de la tarda d'aquest divendres, el mercat de la tòfona, al Trufforum, ja obrirà les portes, i durant tot el cap de setmana, s'encadenaran actes i activitats relacionades amb aquest preuat fong.

 

Participació