Vic es converteix, des d'aquest divendres i fins diumenge, en
capital de la trufa negra. La
sisena edició del Trufforum Vic ha arrencat aquest divendres al matí. Enguany, la fira dedicada a aquest preuat fong, es concentra al Recinte Firal El Sucre.
El director de la fira,
Daniel Oliach, ha deixat clar, en declaracions a l'
ACN, que l'objectiu és donar a conèixer la tòfona i promocionar el seu ús en les cuines domèstiques, però també en les professionals. És per això que la fira compta amb un
ambiciós programa d'activitats per a aficionats a aquest fong, però també de més específiques per a professionals.
Oliach ha explicat que, ara mateix, Aragó és líder en la producció mundial de tòfona. Tanmateix, Catalunya té un valor afegit, i és que és una
potència turística, ja que atrau el
20% del turisme de tot l'Estat. Segons el director, cal aprofitar aquest atractiu per dirigir tot aquest públic cap a la tòfona. "Per sort tenim una gran cultura gastronòmica amb restaurants que treballen la tòfona i que ho fan molt bé", ha assenyalat.
El preludi a la fira ha estat aquest divendres al matí, quan
200 alumnes d'hostaleria i turisme han assistit a l'
Acadèmia de la Tòfona, una demostració in situ sobre tots els secrets de la trufa negra realitzada pel
cap de cuina de Can Jubany, Quico Arumí.
Els alumnes també han vist com treballa un
gos tofonaire en directe. L'organitzador del Concurs de Gossos Tofonaires,
Dídac Espasa, ha explicat que les ganes i la motivació dels gossos és bàsica. Per l'ensinistrament d'un gos tofonaire, Espasa ha detallat que cal "molta paciència" i establir un "bon vincle" amb l'animal. La "clau" és fer una associació amb un aroma i després donar-li una bona recompensa:
"S'ho ha de passar bé, per ells és un joc".
A partir de la tarda d'aquest divendres, el
mercat de la tòfona, al Trufforum, ja obrirà les portes, i durant tot el cap de setmana, s'encadenaran actes i activitats relacionades amb aquest preuat fong.