Nova protesta dels usuaris de l'R3, la línia de Rodalies que enllaça l'Hospitalet amb la Tour de Carol. Aquest divendres al vespre, desenes de passatgers sortien des de Ripoll i la Garriga, per trobar-se a l'estació de Vic, pels volts de les vuit del vespre. A dins els combois, els manifestants s'han fet notar fent una "petita festa" en senyal de protesta per les
reiterades incidències de la línia i reclamant, una vegada més,
"millores a Rodalies".
El comboi procedent de Ripoll
arribava puntual a la seva cita al vestíbul de l'estació de Vic, mentre que per la megafonia se sentia que, el tren de la Garriga, "circulava amb irregularitat". Així doncs, amb l'absència de part dels companys, la delegació present de la plataforma
Perquè no ens fotin el tren a la capital d'Osona llegia un
manifest en commemoració de 10è aniversari del col·lectiu, nascut per "lluitar contra l'abandó progressiu de l'R3".
Desgranant punt per punt aquests deu anys de lluita del col·lectiu, temps durant el qual s'han aconseguit
"millores parcials, però d'una lentitud desesperant", des de la plataforma remarquen que "resulta increïble haver de defensar el tren malgrat que totes les evidències socioeconòmiques i climàtiques posen el ferrocarril al centre de la mobilitat sostenible de futur".
"Després de 10 anys, als usuaris ja no se'ns pot demanar paciència", insistien els concentrats. "Rodalies és un ogre de tres caps: ADIF amb la infraestructura, RENFE com a operadora i la Generalitat de Catalunya com un titular d'uns horaris sense recursos ni forces", afegien.
Finalment, des de la plataforma
Perquè no ens fotin el tren llançaven una reflexió:
"Per què els pressupostos de la Generalitat han acabat a autopistes, aeroports i operacions urbanístiques? No hauria d'haver estat Rodalies el centre d'atenció? Els mateixos colors polítics que van negociar el traspàs
fake a la Generalitat el 2010, no creuen que hi hagi res a esmenar?".
Marc Janeras, membre del col·lectiu, explica que al llarg de la darrera dècada han aconseguit que els escoltessin i evitar així perdre més freqüències o d'altres amenaces
com que l'estació de Torelló quedés en l'oblit. "Avui dia està en condicions molt dignes i creiem que en part la nostra pressió hi ha fet alguna cosa".
Janeras també detallava que cada vegada veuen tant les administracions com la resta d'agents del territori "molt més implicats" i amb una major sensibilitat en relació amb la necessitat "urgent" del desdoblament de l'R3. "Fa deu anys no teníem aquesta sensació. Ara hi ha més unitat", assenyala.
Perquè no ens fotin el tren celebra el 10è aniversari amb una concentració a l'estació de Vic. Foto: Adrià Costa
Demanen "coses bàsiques"
La d'aquest divendres ha estat una més de les protestes de l'entitat per reclamar el que Janeras considera "coses bàsiques". En aquest sentit, des de la plataforma
remarquen que el que volen és que "senzillament la línia funcioni".
"A dia d'avui podem dir que ja no treballem perquè la línia desaparegui, que era l'amenaça fa 10 anys, però cal evidenciar que
el servei és deficient. Hi ha unes mancances i cal resoldre-les per tal de tenir un servei com cal", diu.
Un desdoblament lent
La gran obra que esperen els usuaris de la línia és
el desdoblament total que, però, va més lent del que voldrien, en bona part pels incompliments "flagrants" per part del govern de l'Estat. Amb tot, el mes de novembre, el secretari general d'Infraestructures del Ministeri de Mobilitat, Xavier Flores, va anunciar el primer pas per desdoblar el tram entre la Garriga i Centelles.
Si tot va bé, durant aquest 2023 s'iniciarà el procés per licitar l'estudi previ pel desdoblament de l'R3 entre aquestes dues localitats, fet que provocaria que l'obra entrés a la comarca d'Osona.
Flores es va mostrar "compromès" per tirar endavant l'obra i en va reconèixer la necessitat en un acte al paranimf de la Universitat de Vic i Central de Catalunya.
Una nova estació a Torelló
Una de les claus per a la millora del servei, especialment a la part nord d'Osona, la Garrotxa i el Ripollès,
seria la construcció de la segona estació de tren a Torelló. Una proposta que encara pot trigar i per això ara es reclama, almenys, una quarta via que permetés que Torelló passi a ser considerada capçalera.
De fet,
l'alcalde de Torelló, Marçal Ortuño, ja va reclamar aquesta obra en una entrevista concedida a Nació, ja que permetria facilitar el desplaçament als habitants del Ripollès i de la Garrotxa.