Absolt el conductor que va envestir les creus grogues a la plaça de Vic

La sentència el considera autor de conducció temerària, però l'eximeix per trastorns mentals

El cotxe que va envestir les creus grogues a Vic, el juliol del 2018.
El cotxe que va envestir les creus grogues a Vic, el juliol del 2018. | Arxiu
Osona.com
03 de febrer del 2023
Actualitzat el 05 de febrer a les 12:53h
Després de més de quatre anys, el jutjat penal 1 de Manresa ha condemnat per conducció temerària l'home que va envestir les creus grogues a la plaça Major de Vic, col·locades en suport als presos polítics el juliol de 2018, segons ha pogut confirmar Osona.com.

La causa estava oberta també per un delicte d'odi, arran que l'Ajuntamentde la ciutat es va personar a la causa com a acusació particular. Finalment, però, el jutjat de Manresa ha sentenciat el responsable dels fets per un delicte de conducció temerària.

El vehicle va accedir a tota velocitat a la plaça per una zona de vianants.En les imatges gravades per diferents persones que estaven en terrasses properes, el condemnat va donar una volta sencera, tombant una gran multitud de creus i posant en risc la integritat física d'alguns dels vianants.

Tot plegat, per acabar escapant pel carrer Verdaguer, sense que ningú el pogués aturar. En els diferents vídeos es veuen diferents veïns recriminant l'acció a l'home que en cap moment va fer res per intentar aturar-se.

Arran d'aquells fets, tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d'Esquadra van obrir una investigació per localitzar el cotxe i el seu propietari, a qui es va acabar identificant com un veí d'Osona que viu molt a prop de la plaça. Contra ell es va tramitar una denúncia al jutjat d'instrucció 1 de Vic, de la mà de la Fiscalia.

Segons el consistori governat per Anna Erra, la causa s'havia d'instruir per un delicte contra la seguretat del trànsit, però també per un delicte d'odi, ja que es va produir una "greu afectació als drets individuals i col·lectius de la població de Vic".

La sentència arriba després de més de quatre anys de procediment judicial, que a banda de la Fiscalia, l'Ajuntament de Vic es va acabar personant com a acusació popular, això sí, després que la representació de l'Ajuntament, duta a terme des de l'Associació d'Advocats d'osona pels drets humans, per l'advocada Laura Urtós, es va veure obligada a interposar fins a tres recursos d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Barcelona, que va obligar a admetre a l'Ajuntament com a part en el procediment.

Ara el jutjat penal de Manresa ha acabat condemnant l'home per conducció temerària, i també per a un delicte de danys, tot i que li reconeix l'eximent complet, ja que està afectat per diversos trastorns mentals. En total, se'l condemna a dos anys de llibertat vigilada, amb obligació de continuar el tractament mèdic extern, i a la privació de conduir vehicles de motor i ciclomotor durant cinc anys. A més, s'haurà de fer càrrec econòmic de les costes judicials, incloses les de l'acusació.
Arxivat a