​La bioconstrucció, un sector tradicional amb futur

Vic acollirà del 16 al 18 de febrer la segona edició de la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible

Titi Roca i Miquel Escobar a la presentació de la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible
Titi Roca i Miquel Escobar a la presentació de la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible | Adrià Costa
02 de febrer del 2023
Actualitzat el 13 de febrer a les 19:29h
Vic organitzava diversos esdeveniments dedicats a la biomassa, les energies renovables i la construcció sostenible. L'any passat, per tal de donar-hi més gruix, va decidir unificar-los amb la creació de la Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible. L'aposta va ser positiva i del 16 al 18 de febrer arriba la segona edició d'un certamen destinat tant al sector professional com als estudiants i el gran públic. “Una construcció més sostenible, saludable i eficient és possible”, asseguren els organitzadors del certamen.

La Fira de l'Energia i la Construcció Sostenible (FECS) comptarà amb una cinquantena d'expositors, un número similar al de la primera edició. El regidor de Fires i Mercats, Titi Roca, explica que l'espai es repartirà en tres sectors de dimensions similars. El primer inclourà fabricants, instal·ladors, distribuïdors, comercialitzadores, enginyeries i consultories relacionades amb l'autoconsum elèctric.
 

És una fira que pot ser cada vegada més important en un context on la rehabilitació i l'eficiència energètica són clau.

Titi Roca | Regidor de Fires i Mercats de Vic

El segon estarà format per empreses de l'àmbit de la bioenergia, i el tercer anirà destinat a professionals del sector de la bioconstrucció: especialitzats en sistemes energètics passius, en l'ús de la fusta per a construcció, en nous materials i en assessoraments tècnics i arquitectònics, entre altres. "És una fira que pot ser cada vegada més important en un context on la rehabilitació i l'eficiència energètica són clau", assenyala el regidor de Fires i Mercats.

El plat fort de les jornades de formació i divulgació d'aquesta edició seran les jornades de construcció amb terra. Hi haurà ponències, taules rodones, visites d'obres, tallers i exposicions amb l'objectiu de posar en valor aquesta tècnica i conscienciar a la població de la importància de recuperar-la i protegir-la.

Precisament, encara que sigui força desconegut en punts d'Osona com el centre de Vic hi ha un notable volum de construccions fabricades amb tàpia i revestides amb morters de calç. “Formen part del nostre patrimoni arquitectònic i de la nostra identitat constructiva”, assenyala l'arquitecte tècnic Miquel Escobar, especialista en tècniques de construcció sostenible.
 

Entre la tradició i el futur

La bioconstrucció és un sector tradicional que aspira a tenir molt futur. En aquest sentit, després d'anys de cert menyspreu, alguns dels oficis i tècniques tradicionals comencen a recuperar importància. Precisament, la FESC “vol posar en valor les persones que fa anys que treballen en aquest camp”, explica Miquel Escobar. 
 

Una construcció més sostenible, saludable i eficient és possible.

Miquel Escobar | Organitzador de la fira. Arquitecte tècnic i especialista en construcció sostenible

En aquest sentit, l'esdeveniment inclourà la primera Trobada d'Artesans de la Bioconstrucció i l'Autoconstrucció. Seran un total de 13 participants –a banda dels 50 expositors- que treballen la fusta, la terra compactada, l'entramat, els marges de pedra seca o les tècniques de picapedrer, entre altres.

Des del sector s'aposta per promoure i recuperar sistemes constructius “més mediterranis i no tan nòrdics”. “Tota la nostra tradició és amb pedra, amb tàpia, amb terra, amb encanyissat, amb fusta. No ens podem basar en sistemes nòrdics quan la temperatura és més aviat africana", assenyala un dels organitzadors del certamen. “El camí és agafar tota aquesta saviesa d'abans i portar-la cap a l'arquitectura del segle XXI. El sector ja està prou madur i prou ambiciós per crear el gremi de la bioconstrucció”, conclou.

 Consulta aquí el programa complet de la Fira de l'Energa i la Construcció Sostenible (pdf)
Arxivat a