​Esport i medi ambient s'uneixen a Osona amb l'Ultra Clean Marathon

El propòsit principal de la cursa és la conservació de la natura, i els corredors tenen la missió de recollir els residus que es troben al seu pas

Dos corredors carregant els residus recollits a la passada edició de la cursa.
Dos corredors carregant els residus recollits a la passada edició de la cursa. | Ultra Clean Marathon
Redacció
01 de febrer del 2023
L'Ultra Clean Marathon arriba per primer cop a Osona, el pròxim 18 de març. Es tracta d'una cursa proposada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura i l'Agència de Residus de Catalunya, i que té el propòsit de conservar el medi ambient a través de l'esport.

L'aventurer Albert Bosch ha apadrinat la prova, que recorrerà els paisatges d'Osona per primera vegada. Les inscripcions ja estan obertes, i totes les donacions que es recaptin es destinaran a projectes de conservació de la natura d'entitats ambientals sense afany de lucre.

Nous paisatges, rutes i canvi de dates

El Vallès i el Barcelonès van ser els escenaris de les anteriors edicions de la cursa, que enguany s'estrena a Osona. En aquesta ocasió la ruta serà circular, amb sortida i arribada a Vic, i passarà per Manlleu, Tavèrnoles, el Parador de Sau, Vilanova de Sau i Sant Julià de Vilatorta.

Tot i que l'Ultra Clean Marathon és un repte esportiu de 57 quilòmetres, una de les novetats de la cinquena edició és que els participants tindran l'opció de realitzar una ruta més curta, de 32 quilòmetres. Ambdós recorreguts es poden fer en equips, de 2 a 12 persones, en modalitat de relleus.

L'altra novetat és el canvi de data de la cursa. Fins ara, sempre s'havia dut a terme al mes de juny, però aquest 2023 es desplaça al 18 de març per evitar, en la mesura del possible, la calor.

Natura i esport

L'Ultra Clean Marathon uneix natura i esport. En aquest sentit, els runners han de realitzar la prova fent plogging, és a dir, recollint i retirant residus que es vagin trobant pel recorregut.

Cada equip de participants corre per una entitat ambiental que treballa per a la conservació de la natura a Catalunya, i la ruta s'organitza de forma sostenible, sense senyalitzacions que utilitzin plàstic, i no s'utilitzen productes amb envasos d'un sol ús als avituallaments.

En la passada edició, van participar en la prova 23 equips que van retirar 550 quilos de residus, i es van recaptar 15.500 euros que s'han destinat a projectes de conservació de boscos, rius i el fons marí.