​Les pastures d'Osona al límit per culpa de la sequera

Algunes explotacions de ramaderia extensiva han de portar cisternes d'aigua i comprar farratge a fora per la falta d'aigua

Vaques pasturant a Sant Bartomeu del Grau.
Vaques pasturant a Sant Bartomeu del Grau. | Emili Vilamala
01 de febrer del 2023
Les explotacions de ramaderia extensiva d'Osona estan al límit per culpa de la sequera. El problema s'arrossega des de 2021, que ja va ser un any sec, però el 2022 ha estat "dramàtic" en aquest sentit. Tot plegat ha provocat que molts hagin de comprar l'aigua pel bestiar en cisternes, ja que pels rierols on pasturen o els pous de les explotacions s'han assecat. Això suposa un sobrecost "molt important" que afecta directament als beneficis dels ramaders.

Però la falta d'aigua també és un problema pel menjar dels animals. Com que no hi ha prou verd, els ramaders han de comprar el farratge a fora, un cost més i que no és precisament econòmic. A tall d'exemple, la palla -que tradicionalment ha estat un producte molt barat- ha doblat el preu en els darrers mesos.

Haver d'anar a buscar l'aliment a fora ha generat un problema greu per a aquests pagesos que a més han d'assumir la pujada dels preus de l'energia. Per això, el cost de la carn pot incrementar-se i, si la sequera persisteix i no es donen ajudes per comprar aigua i farratge, algunes explotacions tancaran.

De fet, per aguantar el cop, alguns ramaders han optat per matar animals abans del que preveien. D'aquesta manera redueixen el nombre de caps a alimentar i generen ingressos, a cost de reduir la pastura.

Això suposa una solució d'urgència però "un problema afegit" durant els propers tres o quatre anys, especialment si se sacrifiquen vedelles joves que poden criar. "La situació és molt complicada per a algunes explotacions i el problema només té dues solucions; o plou o s'ajuda als pagesos afectats", assenyala el membre d'Unió de Pagesos d'Osona Lluís Muntal.

La situació és tan complicada que ni de les plantes d'hivern es poden refiar els propietaris de les pastures. En aquest sentit, durant aquests mesos el bestiar menja habitualment Ray Grass, però aquest any la sequera no ha permès plantar-ne i no se'n troba.

"És molt greu el que ens passa. Aquí no raja res i cal ser conscients que primer arriba al pagès, però darrera se'n veu afectada tota la societat", adverteix Muntal, que demana ajuts al Govern.

Problemes amb la colza
Més enllà de les pastures la sequera també ha afectat de manera important els camps de conreu osonencs. On s'ha notat més la falta d'aigua ha estat en les hectàrees de colza que els agricultors de la comarca havien plantat i que "s'han hagut d'espatllar".

On més evident es fa el problema és a la part sud de la comarca. I és que els camps de Vic cap a avall veuran una producció gairebé nula de colza, un planta que l'any passat va tenir molt bona collita i que, en canvi, aquest any serà molt baixa.

I és que ja hi ha molts pagesos que han optat per "espatllar" la sembra per substituir-la per altres cereals com l'ordi. La sequera ha fet que es perdés la collita, si bé alguns agricultors van optar per no plantar preveient la sequera que venia.

A la part nord d'Osona hi ha hagut més pluja i això ha fet que els conreus aguantessin més bé. Amb tot, l'esperança que plogui no es perd i Muntal explica que esperen salvar la collita. "Hem de tenir clar que, si no plou, tancarem tots", lamenta. 
Arxivat a