Prova pilot a Vic per gestionar, junt amb les empreses, els polígons industrials

Es tracta d'una Àrea de Promoció Econòmica Urbana, una iniciativa que pretén modernitzar, innovar i promocionar les zones industrials

Els agents implicats en la prova pilot de l'Àrea de Promoció Econòmica Urbana APEU de Vic.
Els agents implicats en la prova pilot de l'Àrea de Promoció Econòmica Urbana APEU de Vic. | I.G
31 de gener del 2023
Actualitzat el 06 de febrer a les 14:09h
Vic promou un nou projecte de col·laboració empresarial als polígons de la ciutat. Es tracta d'una Àrea de Promoció Econòmica Urbana (APEU), una iniciativa que pretén modernitzar, innovar i promocionar les zones industrials amb l'objectiu d'impulsar espais de cooperació entre el sector privat i les institucions públiques, fomentant així la competitivitat, contribuir a la generació d'ocupació i crear un entorn econòmic més sostenible.

A través de Creacció, l'Ajuntament de Vic, la Diputació de Barcelona i l'Associació Industrial Nord-Est de Vic (AINEV) han treballat els últims dos anys en una prova pilot per implementar aquest sistema de gestió en els polígons de Malloles, les Casasses i El Bruguer. Es tracta d'una iniciativa de col·laboració publicoprivada que té el propòsit de transformar aquestes zones industrials a partir d'un pla d'actuació que reculli les necessitats del teixit empresarial i les relacioni amb els interessos públics de la ciutat.

Una àrea de Promoció Econòmica Urbana és una zona geogràfica prèviament delimitada, i a on les activitats empresarials i l'administració pública local s'uneixen per promoure i dinamitzar la zona. L'APEU és una llei que es va aprovar a finals del 2020. En el marc de la presentació del projecte, la regidora de Promoció Econòmica Bet Piella, explicava que la iniciativa es podia desenvolupar dins de la trama urbana de la ciutat, però que a Vic "vam decidir que volíem tirar endavant aquest projecte a la zona dels polígons de la ciutat".

Ja fa dos anys que s’hi està treballant, i durant aquest temps, els diferents agents implicats han delimitat una zona de 42 hectàrees, a on hi ha 225 parcel·les les quals estan ocupades per 140 empreses de diferents sectors. D’aquestes, explicava Piella, "el 75% ja formen part de l'associació". La relació entre les empreses i l'associació és voluntària, i amb l'APEU "volem fer un pas més en la seva gestió i professionalitzar-la", detallava Piella, que també apuntava que l'objectiu del projecte és que les empreses s'organitzin i que posin en comú les seves necessitats. De moment ja s'han visitat 40 empreses per conèixer les seves inquietuds.

El pla, que té una durada de 3 a 5 anys, anirà recollint les propostes de les empreses, i al final del procés, es votaran. La regidora de Promoció Econòmica explicava que "si el 51% de les empreses hi voten a favor, la iniciativa es tirarà endavant i tothom haurà de formar part de l'APEU obligatòriament, i les empreses hauran de pagar una quota que deixarà de ser voluntària", i afegia que "l'ajuntament hi ajuda fent de facilitador i posant les bases del projecte".

D'altra banda, des del consistori detallen que al maig es farà "una votació no vinculant" per incentivar a les empreses a participar en l'APEU, i que de moment, s’estan visitant les empreses per redactar el full de ruta que inclourà els projectes estratègics i les necessitats de la zona industrial de Vic. Piella posava data a les votacions vinculants, que seran "cap al novembre", i si s'aprova el full de ruta, "l'activitat començaria el 2024".

Anna Maria Arumí, responsable de gestió de l'Associació Industrials Nord-Est Vic, remarcava que "després de dos anys de treball, ara tenim un mapa delimitat de la situació empresarial al polígon", i explicava que "l'APEU és com una comunitat de veïns que ha de servir perquè tothom se'n beneficiï".

A Catalunya encara no hi ha cap Àrea de Promoció Econòmica Urbana constituïda, i només algunes zones industrials del territori, com a Manresa i a Riudellots de la Selva, s'han acollit, igual que Vic, a la prova pilot.

La Taula de Polígons de Vic

La Taula de Polígons de Vic és un instrument per potenciar la col·laboració publicoprivada a on participen les tres associacions empresarials de la ciutat: l'Associació Industrials Nord-Est Vic (AiNEV), PAE i Empresaris Vic Nord, juntament amb l'Ajuntament de Vic i Creacció.

L'objectiu d'aquesta eina és compartir les incidències de manteniment i conservació de l'espai públic, la mobilitat, la seguretat, la transició energètica i la gestió de residus, així com l'impuls de projectes estratègics a la zona industrial, com és el cas de l'APEU.
Arxivat a