El Trufforum Vic 2023 creix i canvia d'ubicació

Amants de la tòfona i restauradors se citen al certamen del 3 al 6 de febrer

Nandu Jubany durant una jornada acadèmica del Trufforum de Vic del 2022.
Nandu Jubany durant una jornada acadèmica del Trufforum de Vic del 2022. | Adrià Costa
Redacció
19 de gener del 2023
Vic es convertirà de nou en capital de la tòfona del 3 al 6 de febrer, i acollirà una nova edició del Trufforum Vic, un esdeveniment internacional, ideat i promogut des de l'European Mycological Institute (EMI) i que té per objectiu promocionar l'ús responsable de la tòfona europea en les cuines domèstiques i professionals.

Enguany, el certament creix i es trasllada al Recinte Firal El Sucre per acollir un ampli programa d'activitats dirigides tant als amants d'aquest producte com a professionals de la restauració. L'objectiu és doble: acabar de posicionar Catalunya com a gran productor de tòfona i estimular-ne la utilització a les cuines particulars i el consum entre la població. Per això, enguany destacats cuiners, com Nandu Jubany, faran demostracions que, superada la pandèmia, també es podran tastar. El Campionat de Catalunya de Gossos tofonaires, l'Acadèmia de la Tòfona i el Congrés Internacional de la Tòfona són altres clàssics de la cita.

La sisena edició de Trufforum Vic fa el salt al Recinte Firal de la ciutat, un canvi que permetrà gaudir d'un espai obert i diàfan, amb el tradicional mercat de tòfona fresca i productes trufats i també amb nombroses activitats al voltant de la tòfona a l'Aula de la Tòfona i a l'espai Cuina de la Tòfona.

Cuina en directe

Tant per a restauradors com per estimular la cuina i el consum de tòfona entre el públic general, l'espai la Cuina de la Tòfona inclourà sessions de cuina en directe amb Nandu Jubany i Quico Arumí (Can Jubany) i Marc Ramos (Si No Fos, Girona). I, després de l'èxit de l'any passat, es tornarà a celebrar l'activitat Tòfona amb bombolles.

L'escriptora Empar Moliner, Lluc Crusellas i Institut Català de la Vinya i el Vi INCAVI seran els encarregats de guiar un maridatge gastronòmicbasat en la cuina dolça de la tòfona i els grans escumosos del país. Els visitants també podran descobrir els secrets de la tòfona i tastar-ne diverses elaboracions a les activitats programades a l'Aula de la Tòfona.

Enguany s'amplien les activitats per a infants de l'espai Xics&Tòfona, amb tallers on descobriran els secrets d'aquest preuat fong a través d'una auca, o com elaborar una recepta fàcil amb tòfona.

L'espai Tòfona i Ciència també comptarà amb un programa propi amb activitats divulgatives que inclouran una exposició de tòfones i espècies, un taller de caracterització de les tòfones i control de qualitat i un taller sensorial de reconeixement dels descriptors de l'olor de les tòfones. No hi faltaran altres activitats habituals com el quart Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires, La Tofoneta o l'espai Receptes del Món.

Esmorzar popular trufat

Una altra de les novetats destacades d'aquesta edició serà la celebració d'un esmorzar popular trufat. El col·lectiu Osona Cuina serà l'encarregat d'oferir aquest esmorzar de forquilla amb una mostra d'aliments de la Cooperativa Plana de Vic, Fet a Osona i la cuina dolça de Taula Dolça. Es podrà escollir entre: ous ferrats amb tòfona, llonganissa i formatge trufat amb pa, i botifarra trufada amb pa torrat. Tot plegat amb un tiquet únic de 10 euros que es podrà comprar el mateix diumenge al recinte firal i que també inclourà un plat dolç i una copa de cava.

La vessant professional

Després de l'èxit de la passada edició, enguany es tornarà a celebrar l'Acadèmia de la Tòfona. Més de 200 estudiants d'hostaleria d'arreu de Catalunya seran a Vic en una matinal formativa. No hi faltarà el Congrés Internacional de la Tòfona que un any més reunirà experts de prestigi per reflexionar sobre la tòfona i la producció, o la reunió anual del grup de seguiment del Pla d'Acció per al Desenvolupament del sector Tofoner a Catalunya.

En el marc del projecte europeu Mycotour, el Trufforum acollirà un taller de Ciència Ciutadana per al Desenvolupament del Trufiturisme. Es tracta d'un LivingLab, un laboratori on els participants, professionals i públic final, parlaran de trufiturisme i de la cocreació de productes i serveis adequats a les necessitats dels consumidors. En aquest espai es compartiran experiències d'èxit en altres territoris i es debatrà sobre la millora i la internacionalització del trufiturisme al medi rural. I també s'estrenarà el Culinary Hub, un taller d'innovació agroalimentària per a l'elaboració de productes trufats, una activitat enfocada especialment a xarcuters i que compta amb el suport del Gremi de Carnissers, Cansaladers i Xarcuters de Barcelona.

Premis i reconeixements

Per cinquè any consecutiu, Vic acollirà l'acte de nomenament de l'Ambaixador d'Honor de la Tòfona. En aquesta ocasió serà el torn del xef Paco Pérez, del restaurant Miramar de Llançà. L'acte tindrà lloc el divendres a la tarda així com la sessió de creativitat i innovació, el TrufforumLab i la inauguració oficial del TrufforumVic 2023.

La Tòfona d'Or, guardó estrenat la passada edició i que reconeix personalitats de fora del món gastronòmic, enguany el rebrà el periodista Jordi Basté, director del programa El món a Rac1.

I com a novetat, aquest any, el Trufforum Vic acollirà la final del Premi Laumont al Millor Plat amb Tòfona Negra. El diumenge al matí, els 3 finalistes del concurs presentaran en directe davant el jurat i el públic assistent la seva recepta. El premi s'adreça a professionals i pretén estimular l'ús i el coneixement de la tòfona negra en el sector de la restauració.

El Trufforum està organitzat per l'Ajuntament de Vic, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, la Diputació de Barcelona, l'Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d'Osona.
Arxivat a