1 de 10
Cultura Popular

Taradell enceta la temporada dels Tonis amb l'esperança d'incrementar el bestiar l'any que ve

L'entitat dels Tonis vol "replantejar la festa" i arribar a la setantena de carros

Un carruatge del Passant dels Tres Tombs dels Tonis de Taradell, aquest diumenge. | ACN
per Osona.com, Taradell | 16 de gener de 2023 a les 10:30 |
La festa dels Tonis ha tornat aquest diumenge als carrers de Taradell amb una quarantena de carros tibats per animals, la meitat de l'habitual, per la dificultat de trobar bestiar després de la pandèmia. El president de l'entitat organitzadora dels Tres Tombs, Josep Presseguer, explicava en declaracions a l'ACN que s'han vist obligats a "replantejar la festa" perquè molts propietaris han deixat de tenir bestiar o els han sacrificat per "les dificultats econòmiques". Amb tot, detallava que els Tonis treballaran de valent per arribar a la setantena de carros l'any que ve. Enguany, per compensar la dràstica reducció del passant, s'han exposat desenes de carros als carrers per donar visibilitat al patrimoni que no ha desfilat.La festa fa tres edicions que aplica un protocol de benestar animal i ara trobar bestiar que compleixi tots els requisits és "complicat", assegurava Presseguer. Aquesta iniciativa es duu a terme amb la col·laboració i l'assessorament de la Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals FAADA. De fet, el protocol aplicat s'ha convertit en un referent per a moltes localitats. S'han canviat algunes metodologies, com per exemple fer que les sortides dels carros siguin totes des d'un mateix punt o que els animals trepitgin el terra només d'arribar, i evitar així mantenir-los tancats en els transports. Aquest any, una de les novetats en relació amb el benestar és que els animals només els han portat els seus propietaris.

Davant la dificultat de trobar bestiar que complexi tots els requisits, el president de l'entitat explicava que la idea dels Tonis és anar creixent "de mica en mica". "La festa es farà de totes maneres, l'important és conservar el patrimoni", ha considerat tot afegint que la festa dels Tonis de Taradell "és única". "Si hem de posar més carros a les voreres perquè la gent vegi com és una tartana, ho farem", ha conclòs.


També ho veu així la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, que aquest diumenge ha assistit al passant per primera vegada. A parer seu, "és una festa a seguir després de l'aprovació i el treball que hi ha darrere el protocol de benestar animal". Jordà ha lloat el treball que hi ha per part de "dos sectors que a vegades s'enfronten i que quan cooperen podem garantir el benestar animal i aquesta festa tan fantàstica", ha dit en al·lusió a la pagesia i a les entitats animalistes.
 

Carruatges durant el Passant dels Tres Tombs dels Tonis de Taradell, aquest diumenge. Foto: ACN


El seguici dels Tres Tombs va arrencar a dos quarts de dotze del migdia del diumenge. Els carruatges van desfilar pels principals carrers de la localitat, generant expectació sobretot entre els més petits. La majoria d'assistents a la festa van viure amb "intensitat" el retorn a la normalitat dels Tres Tombs. Alguns, però, recorden amb enyorança que la música i el nombre més gran de carros feien que la festa fos més "alegre i festiva". Controvèrsia a banda, els que més ho han gaudit són els infants, que majoritàriament no estan habituats a veure bestiar de tan a prop.

Les referències històriques de la festivitat al municipi es remunten al 1780, quan ja es té constància de l'existència d'una confraria de Sant Antoni Abat, però el 1982 es va deslligar de l'Església, enguany fa 40 anys. Tot i que va perdre força, el 1995 un grup de joves del municipi va tenir la pensada de recuperar el patrimoni rural que encara hi havia a les masies del rodal de Taradell per restaurar-les i exhibir-les, i ara com ara en reben d'arreu del país per a restaurar-los.

 

També hauries de llegir
Fa 9 setmanes

​Calendari dels Tonis 2023 a Osona

Participació